BW Group inn i DHT – blokkerer Fredriksens oppkjøpsforsøk

Rederiet DHT kjøper 11 tankskip fra BW Group, som blir ny dominerende eier i DHT. Det kan sette en stopper for John Fredriksens oppkjøpsforsøk.

KJØPER: Etter å ha avvist oppkjøpsforsøket til Frontline kjøper nå DHT Holding en flåte av tankskip fra BW Group.
Publisert: Publisert:

Rederiet DHT Holdings kjøper en flåte av 11 store oljetankskip (VLCC) fra Sohmen-familiens BW Group med oppgjør i aksjer og kontanter, noe som betyr at sistnevnte vil bli eier av omtrent en tredjedel av aksjene i DHT.

Det opplyser rederiet i en melding.

Transaksjonen innebærer også at BW Group får en eierandel som kan blokkere John Fredriksen-sfærens oppkjøpsfrierier.

Ville sluke DHT

I slutten av januar varslet nemlig Fredriksens tankrederi Frontline at det ønsket å sluke DHT Holdings, etter at det hadde kjøpt 16 prosent av aksjene. Ifølge Frontline ville kombinasjonen skapt verdens største tankrederi.

Men frieriet ble blankt avvist av de to konsernsjefene i DHT, Trygve P. Munthe og Svein Moxnes Harfjeld. I et brev til aksjonærene sendt ut i februar sa de at budet undervurderte selskapet.

– Frontline foreslo å betale for oss med sterkt oppblåste Frontline-aksjer som handles betydelig over de underliggende skipsverdiene, skrev blant annet DHT-ledelsen.

Nå har rederiet isteden snudd seg rundt og inngått avtalen der det kjøper seg en større flåte og får inn en ny dominerende eier.

Les også

Frontline-sjefen overrasket over kald skulder

Ifølge meldingen har BW-flåten en verdi på rundt 538 millioner dollar med basis i megleranslag. DHT finansierer kjøpet ved å utstede aksjer for 256 millioner dollar til BW Group, og betaler i tillegg vel 177 millioner dollar i kontanter og tar på seg 104 millioner dollar i gjeld som er tilknyttet to av skipene under bygging.

BW Group ender opp med en eierandel på 33,5 prosent i DHT og får også rett til å utnevne to styremedlemmer.

Av flåten et to av skipene nybygg som skal leveres i 2018. Levering av flåten er ventet å skje i løpet av andre kvartal 2017.

Fornøyde med handelen

Administrerende direktør i BW Group Carsten Mortensen sier DHT med kjøpet vil bli en av verdens største eiere av VLCC-skip.

– Vi ser frem til å være en aksjonær i denne sterke tankplattformen, sier han i meldingen.

Også Trygve P. Munthe og Svein Moxnes sier seg fornøyd med handelen. De peker blant på kostnadsfordeler og bedre lønnsomhet og sier de er fornøyd med den nye aksjonæren og støtten til DHTs vekststrategi.

Les også

Fredriksen vil sluke tankrederi

Les også

DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

Les også

Frontline-sjefen overrasket over kald skulder

Publisert:

Her kan du lese mer om