Golden Ocean blar opp for 3,5 mrd. for 16 skip

Tørrlastrederiet Golden Ocean kjøper 16 moderne skip for tilsvarende 3,5 milliarder kroner, med betaling i egne aksjer. Rederiet vil også hente friske penger.

LASTER OPP: John Fredriksens Golden Ocean kjøper nye skip. FOTO: THOMAS NILSSON/ VG
Publisert: Publisert:

Tørrlastrederiet Golden Ocean kjøper 16 moderne tørrlastskip for en samlet transaksjonsverdi på 412,4 millioner dollar, ifølge en børsmelding tirsdag kveld.

Med dagens valutakurs beløper kjøpet seg til rundt 3,5 milliarder kroner.

Av de 16 skipene kjøpes 14 fra datterselskaper av Quintana Shipping, mens to skip av typen Panamax vil kjøpes fra datterselskaper av Seatankers.

Seatankers er knyttet til John Fredriksen-selskapet Hemen Holding, som er største aksjonær i Golden Ocean.

Betaler med aksjer

Oppgjøret for skipene vil skje i form av aksjer, der Golden Ocean utsteder 17,8 millioner nye aksjer, og i tillegg påtar rederiet seg gjeld på 285,2 millioner dollar, der mesteparten er gjeld som følger med Quintana-skipene.

Les også

Upstream: Trøims riggselskap nær milliardkjøp av Transocean-rigger

Golden Ocean-sjef Birgitte Ringstad Vartdal sier i meldingen at de kjøpte skipene har en snittalder på fire år, noe som er tilsvarende rederiets profil på den eksisterende flåten.

Vartdal mener prisen som betales er attraktiv og venter at transaksjonen vil innvinnende for aksjonærene i Golden Ocean.

Flåten som kjøpes fra Quintana består av seks skip av typen Capesize samt 8 Kamsarmax/Panamax, hovedsakelig bygget i Japan og Sør-Korea.

Henter friske penger

I tilknytning til kjøpene varsler Golden Ocean at det vil gjennomføre en emisjon på 60 millioner dollar, og har hyret inn DNB Markets og ABN AMRO Securities som tilretteleggere.

Provenyet fra emisjonen skal benyttes til delvis forhåndsbetaling på nye låneavtaler som rederiet venter det vil inngå når dert kjøper de nye skipene.

I tillegg skal pengene brukes på generelle selskapsformål.

Les også

Finansavisen: Hurtigruten med kurs mot børsen igjen

Les også

Oljefondet skal kjøpe mer eiendom

Les også

Oljeprisfall etter Opec-rapport

Publisert:

Her kan du lese mer om