Tesla fremskynder viktig rapport - investorene kaster seg etter aksjen

Kvartalsrapporten er ventet å slå rekorder innad i bilselskapet, samtidig som toppsjef Elon Musk har hintet om lønnsomhet for første gang siden 2016 - men analytikerne er i tvil. 

SPENNING: Tesla har endelig løst sine produksjonsproblemer - nå gjenstår det å se om bilselskapet kan tjene penger allerede i tredje kvartal.

Foto: Mike Blake Reuters
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Natt til tirsdag annonserte Tesla at de vil legge frem resultater for tredje kvartal 2018 etter børsslutt i New York onsdag, klokken 22.00 norsk tid.

Tesla har aldri tidligere levert en kvartalsrapport så raskt etter utgangen av foregående kvartal, og de siste tredjekvartalsrapportene har blitt sluppet mellom 26. oktober og 3. november.

Disse ble dog varslet mellom 10 og 14 dager på forhånd - ikke i underkant av to døgn som nå.

Aksjen svarte på børsmeldingen med oppgang fra start, og endte dagen opp hele 12,72 prosent.

Les også: Fallet tiltar på Oslo Børs – ny blytung dag

–Episk seier utenfor all fatteevne

Til tross for at Musk lenge har lovet lønnsomhet i tredje kvartal 2018, holder analytikerkorpset fortsatt en knapp på underskudd.

Ifølge CNN Business ventes det et resultat på minus 0.02 dollar per aksje i snitt, og estimatene varierer fra et overskudd på 0.88 dollar per aksje til et underskudd på minus 1.75 dollar per aksje.

Det er uansett en stor oppgang fra andre kvartal 2018, da Tesla rapporterte et underskudd på 742,7 millioner dollar, og et justert tap på 3.06 dollar per aksje.

Elon Musk derimot, har fortsatt tro på lønnsomhet, og uttrykte optimisme i en e-post sendt til sine ansatte tidligere i høst.

– Vi er veldig nær på å oppnå lønnsomhet og å kunne motbevise tvilerne, skrev Musk i slutten av september.

– Hvis vi klarer dette vil det være en episk seier utenfor all fatteevne, fortsatte han.

Med andre ord er det knyttet stor spenning til morgendagens kvartalsrapport, og investorer tar det som et godt tegn at Tesla slipper resultater tidligere enn før, og sender aksjekursen til værs.

Les også: Musk i lekket e-post: - Tesla nærmer seg lønnsomhet

BLIR DET JUBEL? Elon Musk har i hele år lovet lønnsomhet i tredje kvartal 2018. I morgen avgjøres det om elbilgiganten kan motbevise analytikerne.

Foto: Robyn Beck AFP

Shorter kaster inn håndkleet

Dagen Tesla annonserte resultatdatoen for tredje kvartal, reverserte Citron Research posisjonen sin i aksjen.

Selskapet har lenge veddet på fall i Tesla-aksjen, men begrunner nå i et ni sider langt notat hvorfor Tesla kan være verdt minst 599 dollar per aksje.

HELOMVENDING: Andrew Left, grunnlegger av Citron Research, har siden oppstarten i 2001 fokusert på shorting av aksjer. Men etter å ha veddet imot Tesla-aksjen i flere år, er de nå kjøpere før resultatene legges frem onsdag kveld norsk tid.

Foto: Citron Research

I rapporten vises det til at Model 3 har knust sine konkurrenter, og at tidligere faresignaler ikke lenger anses som å være betydelige.

I tillegg venter analytikerhuset gode nyheter fra kvartalsrapporten som kommer onsdag.

– Sist gang Tesla la ut tredjekvartalsrapporten sin i oktober, var i 2016 - da slo de konsensus med 21 prosent, skriver Citron i sitt notat.

Det var også sist gang bilselskapet presenterte resultater med positivt fortegn, og Citron spør seg følgende spørsmål i rapporten:

– Tror noen virkelig at Tesla bestemte seg for å fremskynde kvartalsrapporten sin på grunn av dårlige nyheter?

Les også: Musk: Den første tunnelen vil være klar 10. desember

Nådde produksjonsmålet

Kvartalsrapporten slippes rundt 20 dager etter at Tesla kunne glede seg over at de hadde nådd sitt eget produksjonsmål på 50.000 biler av Model 3 i tredje kvartal.

Da kom det frem at bilselskapet produserte 53.239 Model 3, samt 26.093 av Model S og X i ett kvartal, eller 80 prosent av hva selskapet leverte gjennom hele 2017.

I tillegg kan elbilprodusenten skryte av å selge flere biler i USA enn tyske Mercedes-Benz, skrev USA Today tidligere i oktober.

Den siste milepælen viste at Tesla solgte 3.383 flere kjøretøy enn bilkjempen fra Tyskland i tredje kvartal.

Men det er fortsatt mange utfordringer for elbilprodusenten, blant annet innen logistikk, skal vi tro Musk selv.

– Beklager, vi har gått fra produksjonshelvete til logistikkhelvete. Vi gjør rask fremgang. Burde være løst om kort tid, skrev toppsjefen på Twitter, hvor han er svært aktiv.

Twitter-bruken til Musk har til og med ført til at han nå må gå av som styreleder.

I tillegg må toppsjefen betale en bot på 160 millioner kroner, etter å ha meldt på nettstedet at han hadde finansiering til å ta selskapet av børs til 420 dollar per aksje - noe som viste seg å ikke være sant.

Straffen var en del av et forlik med amerikanske myndigheter, som innebærer at han får fortsette i rollen som administrerende direktør hos elbilgiganten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors

Flere artikler

  1. Tesla med overskudd: Aksjen opp syv prosent

  2. Elon Musk ble 14 milliarder kroner rikere mandag

  3. Musk i lekket e-post: – Tesla nærmer seg lønnsomhet

  4. Spekulanter kvitter seg med veddemål mot Tesla-aksjen

  5. Tesla leverte på målet for Model 3