FTSE 100-indeksen falt 12 prosent i år: Brexit-kaos preget London-børsen i 2018

Den svært kompliserte utmeldingen av EU har satt sine spor på aksjemarkedet i London i året som har gått. Men også i Italia har problemene stått i kø gjennom året. 

STORM: Det har vært et utfordrende år for Theresa May. Det har også smittet over på aksjemarkedene.

Foto: Tim Ireland AP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Etter en halv handelsdag på flere av de europeiske børsene, kunne man ved 14-tiden takke for året som har gått. Og for et år det har vært.

Nyttårsaften var bare børsene i London, Paris og Madrid åpne, uten at det så ut til å dempe stemningen nevneverdig. På FTSE 100-indeksen ble det en liten nedgang.

Slik endte dagen i Europa:

 • FTSE 100 i London falt 0,08 prosent
 • CAC 40 i Paris steg 1,11 prosent
 • IBEX 35 i Madrid steg 0,54 prosent

De små utslagene gjør ingen store endringer på årsregnskapet. Gjennom 2018 har Paris- og Madrid-indeksen falt henholdsvis 12 og 15 prosent, sammenlignet med siste handelsdag i fjor.

– For første gang på mange år priser markedet nå inn pessimisme i stedet for optimisme, sier Michael Cembalest, sjef for marked og investeringsstrategi i JPMorgan Asset Management, til Financial Times.

Som i resten av verden er det politikken som har stått for de fleste større markedsbevegelsene i Europa dette året.

Les også

Juncker ber britene ta seg sammen

Brexit-kaos

Helt fra sommeren 2016 har brexit preget det britiske ordskiftet. 2018 ble intet unntak. Gjennom året har det vært utallige forhandlinger. Samtidig har usikkerheten om hvorvidt det blir «no deal», «hard brexit», «soft brexit» eller «no brexit» stadig stått i fokus.

13. november ble omsider EU og Storbritannia enige om et utkast til en brexit-avtale. Men halvannen måned senere er fortsatt mye uklart. For få uker siden ble statsminister Theresa May tvunget til å avlyse en avstemning i parlamentet om man var for eller mot avtalen, som følge av at hun innså at hun ville tape.

May har senere sagt at det vil bli en ny brexit-debatt i parlamentet senest 14. januar, med avstemning over avtalen som ligger på bordet en uke senere.

Så sent som søndag sa handelsminister Liam Fox at det er en «50-50» sjanse for at brexit stoppes dersom parlamentet ikke stemmer gjennom avtalen.

Etter årets siste handelsdag kan man konkludere med at London-børsen fikk det tungt i år. FTSE 100-indeksen endte året ned 12,4 prosent, sammenlignet med siste sluttkurs i fjor.

Les også

Italia vedtar budsjett etter strid med EU

Italia og EU kranglet

Det var ikke bare britene som kranglet med EU i løpet av året som gikk. Også sentralt i Middelhavet fikk unionen en nøkkelrolle utover høsten.

1. juni 2018 vil trolig bli husket lenge som en svært spesiell dato sett med italienske øyne. Det var dagen Europa fikk sin første høyrepopulistiske regjering etter at Femstjernersbevegelsen og Ligaen ble enige om en regjeringsplattform.

Veien dit var lang. Først klarte man ikke komme til enighet. Så fikk statsminister Giuseppe Conte klar beskjed fra president Sergio Mattarella om at hans utnevnte finansminister Paolo Savona ikke fikk inneha posten.

Det var ikke før Conte endret forslaget til finansminister han fikk danne regjeringen. Men det var da regjeringen la frem sitt budsjett for 2019 at problemene virkelig røynet på.

EU var overhodet ikke fornøyd med den høye pengebruken landet la opp til og forkastet forslaget. Etter en del forhandlinger ble budsjettet vedtatt 23. desember, nær to måneder etter konflikten startet.

Milano-børsen holdt stengt nyttårsaften, men har gjennom året falt over 16 prosent, sammenlignet med sluttkursen i fjor.

Flere artikler

 1. Børsåret i Europa: Luksusaksje trakk opp Paris-børsen

 2. – Lite sannsynlig med hard brexit

 3. Betalt innhold

  Bloomberg: Her er noen av de store aksjevinnerne hvis brexitavtalen kommer

 4. Annonsørinnhold

 5. Eksperter tror brexit-planen vrakes i dag: Dette kan skje videre

 6. Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet: – Alfa og omega hva man kommer frem til