WSJ: Saudi-Arabia blåser opp egen børs etter dårlige nyheter

Saudi-Arabia har de siste månedene brukt milliarder på å blåse opp aksjemarkedet og motvirke børsnedgang, blant annet etter Khashoggi-drapet, skriver WSJ.

MOTKJEMPER BØRSURO: Myndighetene i Saudi-Arabia har de siste månedene brukt milliarder på å blåse opp aksjemarkedet og motvirke nedgang, blant annet etter Khashoggi-drapet. Her kronprins Mohammed bin Salman (t.v.) sammen med konge Abdulaziz Al Saud.

Foto: Bandar Algaloud Saudi Royal Court
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Saudi-Arabia har i stillhet brukt milliarder av dollar på å stabilisere sitt eget aksjemarked som svar på politiske kriser som har truffet landet.

Ved flere tilfeller har deres oljefond Public Investment Fund (PIF) plassert store kjøpsordre i aksjemarkedet, oftest i slutthandelen av børsdager med negativt fortegn, for å presse kursene oppover.

Det viser intervjuer og analyser utført av The Wall Street Journal, som har snakket med flere kilder med kjennskap til oljestatens aksjeinnblanding.

Skjuler gigantordre med private kapitalforvaltere

Den saudiarabiske børsen røper vanligvis hvor mye PIF kjøper aksjer for – men i dette tilfellet har staten sendt investeringene gjennom ulike kapitalforvaltere, som har kjøpt aksjer på vegne av oljefondet, for å skjule markedsmanipulasjonen.

Innblandingen skal ha pågått siden midten av 2016, og kjøpsordrene stiger angivelig drastisk i volum under politiske kriser, som etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Da spyttet nemlig den saudiarabiske stat angivelig hele 17 milliarder kroner inn i eget aksjemarked – som motvirket den samme summen utenlandske investorer solgte for.

Eier 40 prosent av eget aksjemarked

Offentlig data fra 1. november viser at PIF eier 40 prosent av aksjene i det saudiarabiske aksjemarkedet, til en samlet verdi på 1.700 milliarder kroner.

Denne summen er dog enda høyere, da de hemmelige transaksjonene Saudi-Arabia fører gjennom private selskaper ikke teller med i den offentlige statistikken landet utgir.

Ifølge en kilde WSJ har snakket med håper kronprins Mohammed bin Salman at stabiliseringen vil vise utenlandske investorer at deres aksjemarked er en sikker havn.

– På dårlige dager på børsen, spesielt når det er trøbbel hvor staten er involvert, ser du alltid store kjøp, sa Abdullah al Marshad, en trader i Saudi-Arabias Samba Financial Group.

Det saudiarbaiske tradermiljøet er, i motsetning til offentligheten, fullstendig klare over kursmanipulasjonen som foregår.

– Det forteller folk: ta det med ro, fortsatte traderen.

I 2018 er den saudiarabiske hovedindeksen opp 9,67 prosent, samtidig som MSCIs verdensindeks har falt med 5,47 prosent.

Publisert:

Flere artikler

  1. CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

  2. Saudi-Arabia avviser at de står bak hacking av Bezos

  3. USA vil avsløre hvem som sto bak Khashoggi-drapet innen to dager

  4. Amnesty ber regjeringen revurdere forholdet til Saudi-Arabia

  5. Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia