Selvaag Bolig holdt salget i gang – men resultatet ble nesten halvert

Selvaag Bolig solgte nesten like mange boliger i første kvartal som samme periode året før, men inntekter og resultat er kraftig ned.

Konsernsjef Baard Schumann i Selvaag bolig. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Eiendomskjempen Selvaag Bolig slapp onsdag resultatene for første kvartal.

Rapporten viser et fall i omsetningen fra 456,1 til 380,6 millioner kroner målt mot samme periode i fjor.

Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 81,8 til 45,4 millioner kroner, mens resultat før skatt falt fra 71,4 til 40,9 millioner kroner. Brutto driftsmargin falt fra 24,8 til 20,5 prosent.

Selv om resultatene er kraftig ned, er det likevel godt over det analytikerne hadde ventet.

Det var nemlig ventet at selskapet ville levere et brutto driftsresultat (EBITDA) på 17,5 millioner kroner, ifølge et konsensustall fra TDN/SME Direkt basert på analyser til DNB Markets og Pareto Securities.

– Resultatene i prosjektene er svært gode, det er stor verdiskaping i selskapet. I og med at solgte boliger inntektsføres ved overlevering til kunde vil resultatene bli gode fremover også. De fleste overleveringene kommer i andre og fjerde kvartal, og det var som planlagt få overleveringer i dette kvartalet, sier administrerende direktør Baard Schumann.

Selv om nyboligmarkedet har opplevd en kraftig brems i kjølvannet av boligprisfallet som startet i fjor bremser ikke Selvaag. Selskapet hadde 1.511 boliger til en verdi av 7,03 milliarder under bygging ved utgangen av mars, noe som er en økning på snaue 700 millioner verdi og 32 målt i antall. 73 prosent er allerede solgt, mot 86 prosent for ett år siden.

Selvaag-sjefen sier også at han selger godt i alle markeder, og at det særlig i Oslo går i positiv retning:

– Det fører til at snittprisen på leilighetene vi selger vil øke fremover. Vi har en sterk posisjon i alle markedene vi er til stede og er klare for å møte økt etterspørsel. Vi investerer derfor kontinuerlig i sentrale tomter i pressområdene, sier Schumann

Holdt salget oppe

Selvaag Bolig slapp allerede 3. april en rekke nøkkeltall for første kvartal. Da meldte selskapet om at de hadde solgt 216 boliger for til sammen 788 millioner kroner, eller 185 boliger til 693 millioner hvis man justerer for Selvaags eierandel i prosjektene.

Til sammenligning solgte Selvaag 238 boliger, eller 190 boliger til 984 millioner justert for eierandel, i første kvartal i fjor.

Dermed klarte Selvaag altså å holde salget oppe. Igangsettingen falt derimot kraftig fra 186 til 102 enheter. Antallet overleverte enheter falt fra 85 til 59.

– Det er gledelig å se at nyboligmarkedet er på vei tilbake slik vi forventet. Skiftet kommer enda tidligere enn vi trodde. Det er betydelig større interesse nå enn i andre halvår 2017, sa Selvaag-sjefen da nøkkeltallene kom i april, og la til at salget i februar og mars var jevnt og godt i alle prosjektene deres.

Uenig om høstflom

I mai omtalte E24 «høstflommen» som makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret varsler. Det hun snakker om er at det til høsten vil komme sjeldent mange ferdigstilte nyboliger inn på markedet, ifølge hennes beregninger.

Hun begrunner prognosen med at det i 2016 ble gitt igangsettingstillatelser for 36.500 boliger, noe som var det høyeste på 35 år.

Gitt at det tar rundt to år å bygge leiligheter, begynner de altså å bli ferdige og kjøperne må gjerne selge unna sin eksisterende bolig for å flytte. Macic tror tilbudet vil øke enda mer på i 2019, og at de fleste av boligene kommer inn i Oslo-området.

Selvaag-sjefen var imidlertid uenig i analysen mener analysen ikke treffer, og påpekte også at mange av boligene aldri ble igangsatt før prisene begynte å falle og salget stupe i 2017.

– Erfaringer fra de siste ti-femten årene viser at rundt 20 prosent av alle igangsettingstillatelser aldri blir brukt, sa Schumann.

Les også

Obos innfører prisrabatt på boliger i Oslo

Les også

Frykter rentesmell etter lånefest i eiendom

Les også

Meglerkjeder: Boligprisfallet det siste året kan være hentet inn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Selvaag Bolig
  2. Bolig
  3. Eiendom

Flere artikler

  1. – Kan få sterkeste boligtilbud siden 1981

  2. Selvaag hopper på børs etter rekordutbytte

  3. Sjeføkonom tror ny Obos-modell kan presse prisene på nyboliger

  4. Telenor jekker opp egne prognoser: Tror driftsresultatet vil vokse i 2020 likevel

  5. Tror ikke på bedre marginer i år