Stuper etter BMW-oppkjøp: Oljefondet taper stort

Brilliance China Automotives faller 25 prosent på Hongkong-børsen. Oljefondet har investert 1,4 milliarder i selskapet. 

FALLER PÅ BØRS: Brilliance China har en tung dag på børs fredag. Utenfor Europa selges deres personbiler under navnet Zhonghua.
Publisert:

Den kinesiske bilprodusenten Brilliance China deiser over 25 prosent på Hongkong-børsen fredag.

Det skjer etter gårsdagens nyhet, der BMW annonserte at de hadde kjøpt opp sitt kinesiske samarbeidsselskap, slik at 75 prosent av Brilliance China Automative Holdings er tyskeid når avtalen blir låst inn i 2022.

Aksjefallet betyr et solid tap for Oljefondet. Ifølge fondets egne sider har Yngve Slyngstad investert 1,4 milliarder kroner i selskapet, hvilket tilsvarer en eierandel på 1,2 prosent.

Les på E24+

BMW tror baksetet i bilen blir din nye favorittplass

Det er imidlertid tall som ble oppdatert sist ved nyttår, så beholdningen kan i teorien være både større og mindre.

Men tar man utgangspunkt i en beholdning på 1,4 milliarder, og ingen annen bevegelse i Oljefondets portefølje, har nordmenns sparekasse blitt omtrent 400 millioner slankere fredag, som følge av børsfallet.

Ny æra

3,6 milliarder euro, eller 34 milliarder kroner, var prisen BMW måtte betale for å få kontroll over sitt kinesiske samarbeidsselskap, skriver Reuters.

Kjøpet er en viktig milepæl for alle vestlige bilprodusenter, som inntil nå bare har fått lov til å eie en minoritetspost i sine kinesiske selskaper.

Analytikere tror muligheten til å eie mer av sine egne selskap i Kina vil lokke bilprodusentene til å flytte stadig mer av produksjonen dit.

– Vi er på vei inn i en ny æra, sa toppsjefen i BMW, Harald Kruger, i en tale i byen Shenyang torsdag.

Publisert:

Her kan du lese mer om