Schibsted reddes av internett
Men Schibsted-sjef Kjell Aamot blir mer og mer usikker på fremtiden.
Schibsted
OSE
SCH
innfridde forventningene i første kvartal med sitt driftsresultat på 283 millioner kroner, og konsernsjef Kjell Aamot innledet sin presentasjon med at det er "sol ute og sol inne".
Han er imidlertid svært usikker på hva de kommende kvartalene vil bringe.
- Det blir vanskeligere å si noe om utsiktene for hvert kvartal, sa Aamot på fredagens presentasjon av resultatene for årets tre første måneder.
Les også:
Trøster seg med nett
Det er det makroøkonomiske bildet som skaper hodebry for Aamot. En konjunkturnedgang i de landene hvor selskapet er til stede, kan slå hardt inn - ikke minst på annonseninntektene.
- Vi ser litt svakere tendens på noen områder i Norge og Spania, sier Aamot til E24 etter presentasjonen.
I Norge har selskapet opplevd en liten nedgang for Aftenpostens stillings- og eiendomsannonser. I Spania er det dystre tilstander utsikter for eiendomsmarkedet som skaper utsikkerhet for Aamot.
Schisteds tradisjonelle aktivitet med trykte medier fortsatte tilbakegangen i første kvartal, men det blir oppveid av sterk vekst på internett - spesielt aktiviteten for rubrikkannonser, som for eksempel Finn.no.
- Trøsten er at nettvirksomheten hedger (sikrer) papirvirksomheten, sier Aamot.
- Vil veksten på nett klare å demme opp for nedgangen på papir fremover?
- Sånn det ser ut nå, virker det sånn, sier Aamot.
Han er ikke videre bekymret hvis det skulle komme en nedgangskonjunktur.
- Vi er godt forberedt. Vi har vært gjennom noen nedgangskonjunkturer før, sier Aamot.
Vekst tross svakt marked
I første kvartal sto den nettbaserte aktiviteten fro 61 prosent av driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA). De internettbaserte virksomhetene (internettaviser og rubrikkannonser på nett) hadde en EBITA på 172 millioner kroner i første kvartal - en oppgang på 53 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2007.
Papiravisene opplevde samtidig et fall fra 172 millioner kroner til 136 millioner.
Aamot tror at den online-virksomheten vil utgjøre en stadig større andel av inntjeningen, og at det vil bli forsterket av en nedgangskonjunktur. Erfaringen fra Spania er at Schisteds nettsted for eiendomsformidling har en kraftig vekst til tross for at det spanske eiendomsmarkedet er fryktelig svakt.
I Norge har opplagsfallet for VG blitt kompensert med høyere løssalgspris. Aamot tror at det kan være muligheten for flere økninger.
- Vi har klart å gjøre tiltak på både inntekts- og kostandssiden, men det er fortsatt rom for ytterligere tiltak, sier Aamot.
Justerer opp
Schibsted-aksjen stiger med 1,5 prosent til 169,50 kroner på Oslo Børs fredag, men samtidig er det utbetalt utbytte på 6 kroner aksjen. Det betyr at den reelle oppgangen er på rundt 5 prosent.
Følg Schibsted-aksjen med Børs24.
Analytiker Atle Vereide i SEB Enskilda omtaler tallene som bra, selv om det ikke var store avvik fra hans estimater.
- Det var bra tall, og spesielt var miksen bra, sier Vereide til E24.
- Det har vært noe frykt for hvordan online-virksomheten tåler en nedgang, og det ser bedre ut enn ventet - for å si det mildt, sier Vereide.
Analytikeren har en kjøpsanbefaling på Schibsted-aksjen og hadde et kursmål på 195 kroner før tallene for første kvartal Vereide sier at han kommer til å justere opp estimatene sine noe etter dagens rapport.
E24 eies av Schibsted, gjennom VG og Aftenposten. Enkelte ansatte i E24 har aksjer i Schibsted.