Telenor-Brekke får ros for handlekraft

Flere ledende eksperter trekker frem den ferske Telenor-sjefen Sigve Brekkes kraftfulle grep som svært spennende i utviklingen av Vimpelcom-saken.

TAR GREP: Telenor-sjef Sigve Brekke har gjort store organisatoriske endringer i selskapet etter at han overtok etter Jon Fredrik Baksaas i august.
  • Bjørn Haugan
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Brekke svinger øksen ganske kraftig. I løpet av kort tid har tidligere toppsjef Jon Fredrik Baksaas forsvunnet ut og han har permittert fire andre ledere. Det er ikke sikkert de har gjort noe galt, og de har ikke fått sparken, men der er likevel fjernet dem fra aktiv tjeneste nå som Vimpelcom-saken raser, sier BI-professor Stig Berge Matthiesen, ekspert på etikk og varsling i arbeidslivet.

– Brekke flesker til. Selv om vi ikke vet om Baksaas eller de fire har gjort noe galt, er de i løpet av kort tid satt på sidelinjen. Det er en imponerende handlekraft av Brekke. Jeg tror ikke han har hatt noe valg, sier professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Les også

Sigve Brekke får honnør av Transparency International

Tidligere i uken ble det kjent at Brekkes forgjenger, Jon Fredrik Baksaas, ikke lenger skal være rådgiver for ledelsen. Han blir pensjonert og forsvinner samtidig ut av alle styrer i Telenor-sfæren.

Onsdag ble to av de sentrale direktørene i Telenor og to andre erfarne Telenor-topper suspendert inntil videre. Det gjelder finansdirektør Richard Olav Aa, juridisk direktør Pål Wien Espen og de to tidligere Vimpelcom-styremedlemmene Ole Bjørn Sjulstad og Fridtjof Rusten. Disse får tidligst komme tilbake til jobb når Deloitte er ferdige med granskningen som Sigve Brekke har bestilt.

De har mottatt bekymringsmeldinger i 2011 fra en norsk varsler om Vimpelcoms mulige korrupte pengeoverføringer for å få lisenser i Usbekistan.

Brekke har understreket at det ikke er noe grunnlag for at de har vært involvert i noe korrupsjon eller ulovlig virksomhet, men fjernes mens interngranskingen og etterforskningen pågår.

– Dette er kraftfulle, men viktige grep fra Brekke. Saken er meget alvorlig og disse grepene har to viktige effekter, sier førsteamanuensis Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole.

BLI OPPDATERT: Dette er Vimpelcom-saken

Alle tidligere styremedlemmer ute

Takket være Sigve Brekkes siste grep er det svært få av Telenor-toppene som har vært direkte involvert i Vimpelcom-historien som fortsatt er i aktiv tjeneste for selskapet.

Det viser en gjennomgang E24 har gjort. Av åtte tidligere Telenor-styremedlemmer i Vimpelcom, er det ingen igjen i Telenor. De er enten pensjonert eller så har de forlatt Telenor-systemet av andre grunner.

Den siste av disse som forsvant ut fra Telenor, Europa-sjef Kjell Morten Johnsen, er i ferd med å avvikle sitt ansettelsesforhold i disse dager. Johnsen forsvant ut av konsernledelsen i forbindelse med en større omstrukturering Sigve Brekke gjorde tidligere i høst.

Kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor avviser at Johnsens avgang er relatert til hans bakgrunn i Vimpelcom-styret.

– Som en følge av omstruktureringen forsvant stillingen som Europa-sjef, og det ble da til at Kjell Morten ønsket å søke nye utfordringer, sier han.

– Alvorlig

Tina Søreide mener at Brekke med grepene forsøker å sikre omdømmet til Telenor.

– Han forteller her at han vil ha inn ledere med integritet – som kan være en del av løsningen i antikorrupsjonsarbeidet og ikke en del av problemet. Men jeg tar ikke for gitt at det er den viktigste årsaken. Jeg tror den viktigste grunnen til at disse lederne blir satt på sidelinjen, er at man i et så stort selskap som Telenor virkelig trenger toppsjefer som ikke blir forstyrret av andre forhold enn det de skal ha fokus på; å utvikle virksomheten, sier hun og legger til:

– Når det gjelder de fire, er det faktisk slik at de har fått bekymringsmeldinger om korrupsjon uten å gjøre noe med det. Det er alvorlig.

BI-professor Matthiesen understreker at alle fakta ennå ikke er på bordet, men mener at signalet fra Brekke er at han ikke finener seg i at «hans» Telenor aksepterer at varslinger om mulig korrupsjon ikke blir håndtert etter regelverket.

– Slike varslinger er ofte siste stopp før alvorlig korrupsjon og må utløse rød alarm. Hvis det viser seg at de ikke har sørget for at korrupsjonsbekymringer blir tatt alvorlig, kan det bli sett på som grov uforstand i tjenesten, sier Matthiesen.

– Ikke tilfeldig

Næringsdepartementet er største eier i Telenor med 54 prosent, og derfor står selskapets ledere til ansvar over for Staten og Stortinget på en måte som selskaper med bare private eiere ikke gjør.

– Telenor er spesielt, i den forstand at det ikke er så mange selskaper hvor sjefen risikerer å bli grillet på Stortinget. Brekke har et åpenbart behov for å vise sine eiere at i hvert fall han tar korrupsjonssaken i Vimpelcom på alvor. Han vil ikke risikere senere å bli innkalt til høring, fordi det skulle vise seg at det er korrupsjonsbekymringer i selskapet som ikke er tatt på alvor eller som er formidlet. Han vil ikke bli tatt for å holde informasjon tilbake for Stortinget, sier professor Aarebrot.

Les også

Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

Han sier det ikke er uten grunn at Telenor og Statoil havner i korrupsjonshengemyren.

– To sjefer i Statoil har opp gjennom måtte gå som følge av korrupsjonssaker, og Telenor har vært involvert i flere saker i selskaper og land de har vært involvert i. Det er ikke uten grunn, sier Aarebrot:

– Begge selskapene kom veldig sent inn som globale aktører. Shell og Bell har vært der i hundre år. Både Telenor og Statoil kom så sent inn i markedet, at det ofte bare er land med svært utbredt korrupsjon som fortsatt er aktuelle. Myanmar, Usbekistan, Angola og Libya er slike land, sier han og legger til:

– Dessverre er det nok en mekanisme som er ganske sterk: Korrupte ledere fortrekker selskaper som selv er villig til å være korrupt.

Les også

Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

Les også

Kilder til VG: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene allerede i 2011

Les også

Vimpelcom tjener rått i Usbekistan

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

  1. Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

  2. Kolberg angriper eks-Telenor-topper

  3. – Krevende å lese om Telenor-medarbeideren som varslet i 2011

  4. Vimpelcom-Lunder til Stortinget: Aldri vært involvert i korrupsjon

  5. Ny høring i Vimpelcom-saken