Svensk jubel etter norsk avgiftsgrep: – Vi blir jo veldig attraktive

Svenske datasentre venter på henvendelser fra kryptoselskapene i Norge som nå får trøbbel etter mangedobling av elavgiften. Blant dem som vender nesen mot andre siden av grensen, er verdens største bitcoinutvinner.

FLYKTER FRA NORGE: Norske datasentre hevder å ha inngått avtaler verdt milliarder av kroner de siste årene med store utenlandske selskaper. Avtalene står nå i fare, og flere har gått i vasken etter at regjeringen økte elavgiften for utvinnere av kryptovaluta. Den svenske datasenterbransjen står med åpne armer.
Publisert: Publisert:

– Det er klart at dette er veldig interessant, vi blir jo veldig attraktive slik det ser ut nå.

Slik reagerer en overrasket direktør for Boden Business Agency, Erik Svensson, som jobber aktivt for å få datasenterselskaper til den svenske kraftkommunen Boden.

Da E24 ringte Svensson var han ikke klar over at den norske regjeringen og KrF har bestemt seg for at datasentre som utvinner kryptovaluta, ikke får beholde redusert elavgift på 0,48 øre per kilowattime, men vil nå måtte betale full avgift på 16,58 øre kilowattimen.

– Det er jo store penger dette handler om, og det kommer jo helt klart til å gjøre det billigere her, sier han fornøyd.

Mange norske selskaper har enten varslet nedleggelse eller store utfordringer knyttet til regjeringens plutselige avgiftsendring.

Selskapet Troll Housing skulle etter planen sette i drift et nytt datasenter i Fræna i Møre og Romsdal i midten av desember, etter å ha brukt to år på å sikre seg en milliardkontrakt med en stor, utenlandsk aktør innen blokkjedeteknologi. Etter at regjeringen endret elavgiften, falt avtalen i grus.

Venter kontakt fra kryptoselskapene i Norge

I dag må svenske datasentre betale rundt 0,5 øre per kWh i elavgift. I Boden alene er det rundt ti selskaper som driver med utvinning av bitcoin og kryptovaluta, forklarer Boden Business Agency.

Svensson sier de både har store og små kryptoutvinnere i kommunen, og at dette er en del av en større strategi.

– Vårt mål er å utvikle bransjen som helhet, hvor blokkjede er en del av dette, men dette handler om hele digitaliseringen.

– Kommer dere til å ta kontakt med selskapene som sier de vurderer å legge ned i Norge?

– Jeg tror selskapene i Norge tar kontakt med oss, de vet godt hvor vi finnes, sier Svensson.

Han sier de til stadighet har besøk av kryptoselskaper som ønsker å etablere seg i kommunen.

Verdens største bitcoin-selskap stopper utbygging i Norge

Og svenskene bygger ikke sine antagelser på luft, for kryptoselskaper i Norge har allerede begynt å se til Sverige.

Et av dem er Bitmain, verdens største bitcoin-utvinner, som legger prosjekter på is i Norge etter det de beskriver som en sjokkerende beskjed fra regjeringen.

– Vi har allerede snakket med våre norske partnere som utvinner for oss, og sagt at vi må stoppe prosjektet. Vi er et globalt selskap og kan flytte til Sverige eller Danmark, men vår norske partner mister en stor kontrakt, hevder Bitmain-sjef i Norge, Julie Hvideberg, til E24.

Hun sier kontrakten forhindrer henne å si hvem som er deres norske partnere, men har tidligere sagt at selskapet jobber med datasentre på vestlandet.

Siden Bitmain opprettet kontorer i Norge har selskapet vært i kontakt med politikere fra både Høyre, Venstre og KrF, men ingen har nevnt økt elavgift som en mulig risiko.

– Det blir vanskelig å utvide det norske kontoret. Vi kan være hvor som helst i verden, og regjeringens politikk presser bransjen ut av Norge.

Hun bekrefter at Sverige er et attraktivt land å starte opp i.

Les på E24+

Hvordan én strek kunne sende bitcoin utfor stupet

Store effekter

Utvinning av kryptovaluta er svært kraftkrevende, og norske politikere mener næringen skaper for få verdier og arbeidsplasser i Norge til at det er verdt å gi selskapene kutt i elavgiften.


Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) som var med på å forhandle frem budsjettavtalen, sa fredag til E24 at han vil ta med seg innspillene om de brå endringene i rammevilkårene.
– Det er et signal vi må ta med oss, om dette skal utredes før eller etter det er vedtatt, det får vi se på. Jeg vil ikke avvise at innføringstidspunktet kan flyttes, hvis det er ting som taler for det, sier han.

Det er antatt at kuttet i elavgiften vil gi staten rundt 10 millioner kroner i ekstra inntekter.

Svensson i Boden kommune mener derimot at etableringen av datasentre som blant annet utvinner bitcoin, har ført til mange positive ringvirkninger.

– Det er noen hundre personer som jobber med datasentrene i Boden, men det er en hel del effekter. Som følge av inntekter og aktiviteten i kommunen har vi startet å bygge Boden Business Park, hvor vi kommer til å skape flere hundre arbeidsplasser.

Hvideberg i Bitmain tror norske politikere ikke forstår teknologien og mulighetene blokkjedebransjen kan bidra med i Norge.

– Jeg vil fortsett å snakke med politikerne, for jeg tror ikke de har satt seg ordentlig inn i tematikken. Men det hele er både sjokkerende og overraskende.

Det finnes også de i kryptobransjen som er glade for økt elavgift, som Jon Ramvi i Blockchangers.

– Norge er i en unik posisjon ved at det regner grønn strøm i store mengder ned i fjellene våre. Vi kan bruke det til hva vi vil, elbiler eller industri, men så velger vi i økende grad å produsere bitcoin. Det synes jeg personlig ikke noe om.

Les også

Mot verste uke for kryptovaluta hittil i år

Les også

– Veldig ødeleggende

Les også

Kryptokrakket skremmer ikke nordmenn – «ingen» har solgt seg ut

Publisert:

Her kan du lese mer om