Dette er Recs marerittscenario

DNB nedgraderer det norske solenergiselskapet.

USIKRE TIDER: Rec, her ved selskapets fabrikk i Moses Lake i USA, kan få trøbbel i Kina.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Rec-aksjen har hatt en eventyrlig utvikling på Børsen den siste tiden, og har steget 125 prosent siden midten av november. Likevel er det mulige skjær i sjøen.

Les også: Derfor stiger Rec

I kjølvannet av innføring av toll på solcelleprodukter i USA, vurderer Kina straffetoll på import av silisium. Rec, som driver omfattende produksjon i Montana og Washington, kan bli hardt rammet av dette. Selskapet selger per i dag rundt 70 prosent av sin produksjon til Kina.

- Det verste for Rec vil være høy toll på silisium fra USA, men lav straffetoll på silisium fra Europa og Korea. Det vil i praksis stenge ute selskapet fra det kinesiske markedet, mens Kina fremdeles får dekket sine behov, sier analytiker Håkon Levy i DNB Markets til E24.

Markedet venter nå spent på hvordan en eventuell straffetoll vil bli seende ut.

- Kina har ikke nok innenlandsk kapasitet til å forsyne sin egen modulproduksjon og må importere, men hvis de innfører straffetoll vil dette ramme de kinesiske modulprodusentene i form av høyere kostnader. Dette taler for ikke å innføre straffetoll. Samtidig har USA innført toll på kinesiske solceller og EU vurderer å gjøre det samme. Sånn sett taler dette for at Kina kan ønske å «ta igjen», sier Levy.

Nedgraderes

På grunn av den kraftige kursoppgangen har Rec-aksjen nær nådd DNB Markets kursmål på 1,5 kroner. Finanshuset har derfor kuttet sin anbefaling fra «kjøp» til «hold».

DNB-analytikeren mener at de kinesiske reguleringene er det største usikkerhetsmomentet som hefter ved Rec på kort sikt, ettersom råvareprisene er i ferd med å ta seg opp. Selskapet har betydelige lån som forfaller i 2014, men kontantsituasjonen beskrives foreløpig som tilstrekkelig.

- Kursen er opp, samtidig som en del risikofaktorer i det korte bildet ser utfordrende ut, sier Levy.

Les også: Rec trenger ny refinansiering

Les også: Milliardsmell i Rec

Les også: Ulltveit-Moe trekker seg som styreleder i Rec

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Frykter straffetoll kan ramme Rec

  2. Vil fortsette å kutte seg til lønnsomhet

  3. Kinafrykt og kjempesalg senket Rec

  4. Rec unngikk nysol-toll i Kina

  5. Utenlandske investorer flykter fra Kina-aksjer