Venter Opec-fest i skiferolje

Utsiktene for oljeprisen ser med ett lysere ut idet Opec har bestemt seg for å gå til aksjon. Dette kan være en gavepakke for den amerikanske skiferoljen, og gi muligheter for investorene.

OPPTUR: Den amerikanske skiferproduksjonen kan få en «boost» etter denne ukens Opec-avtale. Bildet viser oljevirksomhet på Bakken-formasjonen i North Dakota.

Foto: Robyn Beck AFP
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Produsentene på de store amerikanske skiferfeltene står igjen som vinnerne etter at Opec-landene onsdag kom til enighet om koordinerte produksjonskutt for å støtte opp under oljeprisen.

– I første omgang er dette utelukkende positivt for skiferprodusentene, sier porteføljeforvalter Tor Henrik Thorsen i Fondsfinans til E24.

Fremveksten av denne typen olje- og gassutvinning var en betydelig bidragsyter til at balansen mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet bikket og sendte prisene ned i utgangspunktet – og kanskje den viktigste årsaken til at Opec frem til onsdag bet i seg de fallende oljeprisene uten å foreta seg noe håndfast.

Da kom imidlertid en avtale på bordet.

Det er nå duket for et «shale oil party», skriver råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i Seb i en analyse.

Saken fortsetter under grafen ...

OPP- OG NEDTUR: Grafen viser den månedlige produksjonen av råolje og naturgass i USA gjennom det inneværende tiåret. Tallene er hentet fra det amerikanske energidepartementet, og oppgis i tusen fat per dag.

Kan bli fest

Grafen over, som er basert på tall fra det amerikanske energidepartementet, viser hvordan den amerikanske produksjonen bygget seg opp i inngangen til tiåret, før den siden har falt tilbake på lavere oljepriser siden sommeren 2014.

Porteføljeforvalter Tor Henrik Thorsen i Fondsfinans.

Foto: Fondsfinans

Den siste tiden har det kommet tegn på at trenden er i ferd med å snu.

Antallet aktive landrigger, som også fikk seg en knekk i kjølvannet av oljeprisfallet, har siden starten av juni økt med rundt 25 hver måned – og det på lavere priser enn i dag.

Bjarne Schieldrop viser til at prisen på amerikanske oljekontrakter med levering frem i tid har steget en del, til rundt 54 dollar. Dermed kan produsentene sikre seg høyere lønnsomhet når de ruller ut flere rigger ved å «hedge» (kjøpe «sikringskontrakter»).

– Det kommer til å bli et «shale oil party» i første halvår 2017. Opec setter den amerikanske skiferoljen på prøve. Skiferoljen har vært gjennom en brå opp- og nedtur, og nå vil vi virkelig se hva den kan levere i en mer normalisert, ganske sober situasjon med moderat høyere oljepriser, mener analysesjefen.

Trump-effekt

Dette kan være gode nyheter for Tor Henrik Thorsen i Fondsfinans, som forvalter et bredt energifond som inkluderer eksponering mot skifersektoren.

Han har også blitt seg merke i at riggaktiviteten har økt, etter at flere av aktørene varslet at de ikke ville produsere på bunnivåene rundt 28 dollar per fat.

– Da oljeprisen kom opp til 40 dollar var det også flere av de amerikanske produsentene som sa at dette var for lavt, men vi har sett at riggaktiviteten økte gjennom sommeren og høsten, så det var flere som produserte på 40 til 45 dollar. Sist måned var produksjonen i USA litt ned, men det er nok siste gang på lang tid vi vil se dette, gitt at Opec faktisk gjennomfører kuttene, sier Thorsen.

– På en oljepris over 50 dollar begynner nok mange skiferprodusentene å sette i gang så mye de kan.

Han trekker ellers frem optimismen som har rådet i markedet etter at Donald Trump vant valget. Den noe utradisjonelle påtroppende presidenten regnes ikke som spesielt «grønn».

– Utfallet av presidentvalget i USA påvirker også dette. Man tror at miljø vil spille en mindre rolle i debatten om fracking, og at industrien vil bli friere til å ta opp mer. I første omgang er dette positivt for produsentene og serviceselskaper som for eksempel Halliburton, sier forvalteren.

«Fracking» – på norsk frakturering eller hydraulisk oppsprekking – er en omstridt metode som benyttes for å utvinne petroleum fra berg på det amerikanske fastlandet.

Olje og gass

Aksjeinvestorer som ønsker å satse penger på en mulig ny «boom» innen skifergass- og olje, har en rekke muligheter. I USA er det både noen skikkelig store og en liten underskog av mindre aktører eksponert mot denne typen virksomhet (se eksempler i egen sidesak).

– Vi har en diversifisert portefølje, med en god eksponering mot middels store amerikanske lete- og produksjonsselskaper, sier Tor Henrik Thorsen i Fondsfinans.

De er investert både i olje og i gass.

– Vi har Marathon Oil i porteføljen – et selskap som er store på blant annet Bakken-feltet. De er relativt høyt giret og kan tjene på dette. Et annet selskap vi har er Antero Resources. De driver primært med utvinning av våtgasser, som propan og butan, på Marcellus. Dette selskapet vil kunne nyte godt av at prisene på NGL kan komme opp, da prisene på NGL er tett linket til oljeprisen.

Peker på landrigg

Investeringsøkonom Tom Hauglund er positiv til Opec-avtalen, og trekker spesielt frem boreselskapene som er aktive på de store skiferfeltene som interessante.

– Det Opec kom opp med er en gavepakke til landriggmarkedet i USA, sier Hauglund.

Eksempler på slike selskaper i Norge er Archer og Noram Drilling Company (tidligere Global Rig). Det sistnevnte er et OTC-selskap med ni landrigger og John Fredriksen på eiersiden.

I USA finner man aktører som Helmerich & Payne, Nabors, Precision Drilling, Pioneer Energy Services og Patterson.

Hauglund advarer imidlertid om at det kan ta litt tid.

– Bankene skjelver i buksene etter to år med lave oljepriser. Skifersektoren hadde høye kostnader, og det å finne nye områder nå er nok vanskeligere enn for to år siden. Landriggmarkedet kommer nok tilbake, men kanskje ikke så fort som mange tror.

Les også

- Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran

Les også

Slik kan bakrusen innhente Opec etter oljefest

Les også

Dette er Opec-kuttene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Tror kostnadshopp kan hindre Opec-drevet skiferoljeboom

 2. Oljekollaps på børsen: – Jo lenger det trekker ut, jo verre blir det

 3. Aker BP kjøper Hess Norge

 4. Betalt innhold

  Dette har ikke skjedd på 48 år

 5. Betalt innhold

  Amerikanske oljeselskap nedbemanner etter investorkrav