Tror Saudi-Arabia har egen agenda i Opec-spillet

Forlengelsen av Opecs produksjonskutt kan være tett knyttet opp mot den forestående gigantnoteringen av Saudi Aramco, mener eksperter.

MYE PÅ SPILL: Visekronprins Mohammed bin Salman er hjernen bak børsnoteringen av Saudi Aramco. For at denne skal leve opp til forventningene, er saudierne avhengige av en bærekraftig oljepris.
Publisert:

Torsdag ble det klart at Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) forlenger dagens produksjonskutt i ytterligere ni måneder. Disse strekkes dermed inn i 2018, og tidsperspektivet på dette kan være langt fra tilfeldig.

Neste år er det nemlig duket for en hendelse av svært stor betydning for Opecs dominerende nasjon, Saudi-Arabia - og de vil være tjent med høyere oljepriser på dette tidspunktet.

Råvarestrateg Martin Jansson i Handelsbanken tror at Saudi-Arabia håper å kunne holde Opec-produksjonen i sjakk frem til den enorme børsnoteringen av statseide Saudi Aramco neste år.

Jansson mener at oljeprisen kan falle tilbake til mellom 35 og 40 dollar når avtalen opphører, og dette vil kunne ramme selskapets verdsettelse i stor grad.

– Det er antagelig Saudis agenda i dette spillet. Det finnes ingen naturlig utvei fra en slik produksjonskuttstrategi, og når avtalen oppgis blir det et katastrofescenario for oljeprisene, sier Jansson til Dagens Industri.

Det samme kunne kilder opplyse til Wall Street Journal tidligere denne uken.

Disse fortalte at Saudi-Arabia ønsker høyere oljepriser godt inn i 2018 for å støtte aksjesalget i forbindelse med børsnoteringen av oljegiganten.

Les også

Oljeprisen falt mer enn tre dollar fatet: – Markedet har mistet troen på Opec

Avhengig av suksess

Det er store penger som står på spill når Saudi Aramco skal på børs.

Selskapet er verdens største av slitt slag, den saudiske statens kronjuvel og har de siste årene stått for mer enn 10 prosent av den globale oljeproduksjonen.

Planen er å i første runde selge rundt fem prosent av selskapet i løpet av neste år.

Siden børsnoteringen først ble varslet i ved inngangen til 2016, har det vært snakket om en verdsettelse på opp til 2.000 milliarder dollar.

Til sammenligning prises et selskap som Apple til drøyt 800 milliarder dollar i markedet.

En solid salgsgevinst fra Saudi Aramco-aksjene vil være kjærkomment for landets oljerammede statsfinanser, og kan utløse tiltrengt investeringskapasitet.

Det sistnevnte er planen til visekronprins Mohammed bin Salman, som ønsker å opprette et statseid investeringsfond.

– Dette er svært viktig for Mohammed bin Salman. Han kan ikke feile nå. Han er avhengig av at børsnoteringen blir en suksess, da han har mye på spill. En oljepris på 50 dollar er ikke tilstrekkelig på lang sikt, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.

Saken fortsetter under bildet ...

KRONJUVEL: Saudi Aramco er verdens største oljeselskap og det finansielle trumfkortet til den saudiske staten. Her selskapets anlegg i Abqaiq øst i Saudi-Arabia.

Kan bli rabatt

Det er allerede usikkerhet knyttet til verdsettelsen av Saudi Aramco. Denne kommer uansett til å bli astronomisk, men ikke nødvendigvis så høy som bin Salman har sett for seg.

Les også

Analytiker ut mot Opecs strategi: – Trist for oljemarkedet

I amerikanske finansmedier har det versert beløp på mellom 1.000 og 1.500 milliarder dollar. Tidligere i år anslo analytikerne hos Sanford C. Bernstein og Rystad Energy henholdsvis 1.500 og 1.400 milliarder dollar – etter at Aramco fikk redusert sin skattesats betydelig i et forsøk på å «sukre» investeringen.

Rystads anslag var i tillegg basert på en langsiktig oljepris på 75 dollar, melder Bloomberg.

Investorene må ikke minst vurdere om det er på sin plass med en verdsettelsesrabatt i Aramco, gitt de tette båndene mellom selskapet og staten. Som Wall Street Journal formulerer det, må investorene overbevises om at «selskapets overskudd ikke subsidierer paviljonger for kamelskjønnhetskonkurranser og andre budsjettposter på Saudi-Arabias budsjett».

– Jeg vil mye heller ha et enkelt, rett-frem selskap som spesialiserer seg på et markedsområde, enn et som kan gå i alle retninger, sier forvalter Paul Mumford i Cavendish Asset Management til avisen.

Les også

Oljeprisen falt mer enn tre dollar fatet: – Markedet har mistet troen på Opec

Les også

Energiminister om kraftig oljeprisfall:
– Ikke bekymret

Les også

Kuwait bekrefter Opec-kutt i ni måneder

Publisert:

Her kan du lese mer om