- Jeg har gått på noen smeller opp gjennom

Svend Egil Larsen har «drept en robot» og fått internasjonal oppmerksom som daytrader. - De beste traderne er de som ikke er så emosjonelle, sier han.

SJEKKER KURSENE: Svend Egil Larsen ser på aksjekursene før børsåpning.
Publisert:

- Starten på dagen i dette livet kan på mange måter sammenlignes med en vanlig persons hverdag: Jeg står opp, fikser mat til ungene, kjører de til skolen og kommer så tilbake. Deretter begynner imidlertid en litt annerledes hverdag, sier Larsen.

E24 har snakket med Svend Egil Larsen, den omstridte daytraderen som for noen år siden ble omtalt i Financial Times og andre internasjonale medier, og senere omdøpt til «robotdödaren», etter en rettssak der han først ble dømt og senere frikjent, både i lagmannsretten og Høyesterett, for markedmanipulasjon (les mer i faktaboks under).

Larsens arbeidsdag begynner allerede med en sniktitt på iPaden i senga, hvor nattens utvikling må oppsummeres før en spennende og til tider hektisk arbeidsdag setter i gang.

- Mens jeg spiser frokost, sjekker jeg nyheter og analyser, før jeg forbereder meg til åpning og eventuelt hvilke aksjer jeg skal gå inn i. De viktigste tidspunktene under handelsdagen er ved åpning og før stengetid, sier Svend videre.

MELD DEG PÅ AKSJE-NM HER!

Hvordan leve som daytrader?

Utover å lese analyser og følge den daglige informasjonsflyten, jobber ofte Larsen litt overtid for å holde hodet over vannet.

- Internett er jo åpent 24 timer i døgnet, så det er vanskelig å ikke kaste et blikk bort på iPaden innimellom. Jeg pleier alltid å sjekke Newsweb før jeg legger meg for å vite om jeg vil stå opp til noen store nyheter dagen etter.

Som familiefar må imidlertid Larsen også fungere i en større sammenheng, og vanligvis bruker han en «stille periode» mellom klokken 11 og 13 til å gjøre ulike ærender. Kursene har han med seg i lomma, på mobilen.

- Tidligere klarte jeg ikke å forlate skjermen og ble sittende på pulten hele dagen. Over tid har jeg forstått at det ikke alltid skjer så mye i denne perioden, og da kan jeg få unnagjort endel praktiske ting.

Dersom han forlater pulten over lengre perioder kan han også sette en «stop-loss» for å forsikre seg om at han ikke kommer tilbake til store tap.

- Begynn med en million

Dersom du ønsker å leve som daytrader, foreslår Larsen én million kroner som et bra utgangspunkt. Dog påpekes det at man så absolutt ikke burde gå inn som nybegynner med en slik sum.

- Jeg begynte jo med mye mindre. Det handler om å lære seg markedene, og deretter bygge seg profitt over tid. Viktig er det å kjenne på det emosjonelle ved å være utsatt med egne sparepenger.

Med en slik sum kan man eksempelvis fokusere på en stabil, daglig inntekt på rundt 5.000 kroner per dag, mener Larsen.

- Det er jo et OK utgangspunkt. Med 5.000 om dagen, utgjør jo det litt over 100.000 i måneden, som tross alt etter 28 prosent skatt er en komfortabel månedsinntekt.

Da Larsen begynte, valgte han å sette konkrete målsetninger for hvor mye penger han skulle tjene per dag. De daglige resultatene ble så ført inn i et oversiktlig regneark, og med dette kunne han få god oversikt. Dette brukte han til å videreutvikle sin fremgangsmåte i markedene.

Algoritmehandel tatt over

En vanlig dag for Larsen betyr rundt 20 handler i ulike aksjer. I 2007 kunne imidlertid daytraderen gjøre opp til 200 handler daglig.

Vanskeligheter med å finne gode investeringsmuligheter i dagens marked er grunnen til det store fallet.

- Før algoritmene kom, gjorde jeg deres jobb. Om en aksje falt overraskende mye, gikk jeg inn, plukket opp restene, og ble med tilbake opp. Algoritmene mothindrer nå dette i stor grad da de kommer inn så fort en aksje har falt litt, sier Larsen.

Da aksjerobotene for virkelig slo innover Oslo Børs, var det mange som mente at daytradernes dager var talte og enkelte kastet kortene. Larsen derimot valgte å gå til kamp mot disse meget avanserte robotene.

Dette klarte han ved å finne ut en robots algoritme og dermed forstå hvordan den slavisk ville reagere på hans bevegelser. Resultatet var en god sum tjente penger og kudos i miljøet for faktisk å ha «drept en aksjerobot».

Ifølge Larsen har robotene imidlertid blitt stadig mer sofistikert de siste årene, og man kan sjelden lure dem skikkelig lenger.

SITTER FAST: Før i tiden kunne Svend Egil Larsen bli sittende fast foran PC-en hele dagen, men han har nå blitt flinkere til å ta pauser.

- Handler om disiplin

Med mange års erfaring har Svend utviklet gode antenner for hvilke aksjer man kan sitte i, både på kort og lang sikt.

Hans karriere som trader begynte med at han satset cirka 100.000 kroner i opsjoner. Etter noen smeller valgte han å gå over i aksjer.

- Jeg har gått på noen smeller opp gjennom. De beste traderne er de som ikke er så emosjonelle. De som klarer å bevege seg bort fra det menneskelige. Jeg sier ikke jeg har blitt umenneskelig, men jeg har utviklet disiplin til blant annet å ta tap, sier Larsen.

- Jeg kan ikke ofte nok understreke hvor viktig det er å ta tap og heller gå til neste case, dersom utviklingen i aksjekursen ikke følger hva du har forutsett deg, sier Larsen videre.

En vanlig feil blant både nybegynnere og erfarne er at man ender opp med mange aksjer i en stadig fallende aksje, og med det blir vippet av pinnen rent emosjonelt.

- Det begynner med at man kjøper seg inn i en aksje som faller. Etterhvert som man tror aksjen har truffet bunnen, kjøper man seg gjerne ennå flere aksjer. Til slutt er man tungt eksponert i aksjen, og dersom den faller videre, begynner man å gå over i en håpfase. Da begynner det å bli farlig. Dette er en vanlig feil for tradere, som jeg selv kan gjøre fra tid til annen.

Aksje-NM 2014

Larsen var blant proffene som deltok i fjorårets Aksje-NM, hvor han til slutt endte på en komfortabel 365. plass, med en avkastning på 20,25 prosent over seks-ukersperioden.

Han har sagt seg villig til å utfordre gamle og nye deltaker også under Aksje-NM 2014 som starter 27. januar.

Ønsker du å ta opp kampen mot «robotdödaren»?

27. januar går startskuddet for Aksje-NM 2014 som varer i seks uker. For sjette år på rad vil hver påmeldte deltaker få 100.000 «lekepenger» å investere for.

Den som skaper størst verdi, vil kunne bli med Nordnet til Wall Street, innkassere 30.000 kroner og motta en VAIO Tap 11 fra Sony.

Meld deg på her.

Publisert:

Her kan du lese mer om