Kan man bli avhengig av aksjehandel?

Kan man bli avhengig av aksjehandel? – Ja, sier forskeren. – Vi har hatt tilfeller hvor daytrading er problemet, sier hjelpeorganisasjonene.

GAMBLER MED PENGER OG GJELD: Både Spilleavhengighet-Norge og Hjelpelinjen ser likhetstrekk mellom avhengighet til daytrading og pengspillavhengighet.

Colourbox
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– På begynnelsen av det som skulle bli en flott sommer for en småbarnsfamilie på Østlandet, gikk livet nesten i oppløsning. Det ble oppdaget at mannen min hadde bedrevet diverse spill med høye innsatser over lengre tid, både med gevinst og tap i tallrekker som inneholdt mange siffer, forteller en kvinne, som ønsker å være anonym.

Hun hadde vært sikker på at alle timene og de sene kveldene ektemannen tilbragte foran PC-en, var relatert til jobb, og hun fikk fullstendig sjokk da det ble klart for henne at det var daytrading ektemannen hadde drevet med, og at han hadde tapt store penger.

Med oppsparte midler og hjelp fra venner til å få refinansiert gjelden, ble den største krisen imidlertid avverget.

– Noen måneder senere begynte jeg nok en gang å kjenne lusa på gangen og begynte å mase om bevis for at alt var i orden. Jeg hadde en forferdelig følelse av at ting ikke stemte overens med det han sa og fortalte meg.

Noen dager før jul viste det seg at han ikke hadde brukt refinansieringen til å betale tilbake gjeld – han hadde heller valgt å investere i høyrisikospill i håp om å vinne mer og betale alt tilbake.

– Men det gikk som det gjerne gjør, alt ble tapt. Plutselig var gjelden fordoblet og slett ikke overkommelig lenger, forteller kvinnen.

Les også

Spilte bort arven – får beholde gjeldshjelpen

– Fullt mulig

HAR FORSKET PÅ SPILLEAVHENGIGHET: Spesialrådgiver Rune Mentzoni ved KoRus-Øst.

Privat

Det er et kjent problem at det finnes en risiko for å bli avhengig av pengespill, men hva med aksjehandel – daytrading – kan man bli avhengig av det på samme måte?

– Man kan være involvert i daytrading med ulik grad av risiko, men likevel: Definisjonen på gambling er å investere penger på en hendelse som har usikkert utfall.

Det sier spesialrådgiver Rune Mentzoni ved KoRus-Øst. Han har forsket på spilleavhengighet.

– At daytrading har mange av de samme mekanismene som pengespill, er utvilsomt, og mange vil mene at daytrading passer til definisjonen av pengespill og bør regnes som det. I hvert fall psykologisk, om ikke regulatorisk. Det er fullt mulig å utvikle et avhengighetslignende forhold til daytrading på samme måte som andre pengespill, fortsetter han.

Ifølge Mentzoni er et av de største faresignalene på spilleavhengighet at man ikke lenger klarer å slippe selv om man har lyst.

– Driver man med daytrading og merker at man taper mer penger enn man har råd til, samtidig som man får følelsen av at den eneste måten å få dem tilbake på er å fortsette å ta risiko, da er man fort inne i en negativ spiral hvor gjelden fortsetter å vokse, sier han.

Les også

Statlige millioner skal fortrenge utenlandske spill

– Gjeld blir ofte enda større

Organisasjonen Spilleavhengighet-Norge har de siste par årene hatt noen få henvendelser hvor daytrading har blitt oppgitt som problem.

– Vi ser ut fra likhetstrekkene til avhengighet av pengespill at disse tilfellene også dreier seg om avhengighet, uten tvil, sier leder og initiativtaker til organisasjonen, Lill-Tove Bergmo.

KJENT MED PROBLEMSTILLINGEN: Leder Lill-Tove Bergmo i Spilleavhengighet-Norge har sett tilfeller hvor daytrading har blitt oppgitt som problem.

Privat

Både de som selv har et problematisk forhold til spill og pårørende kan kontakte Spilleavhengighet-Norge for hjelp.

For kvinnen som fortalte sin historie innledningsvis, ble organisasjonen redningen.

Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

Bergmo er opptatt av at spilleavhengigheten kan komme som et sjokk på de pårørende.

– Konsekvensene vi hører om, er de samme som ved pengespill, men gjeld blir ofte enda større for daytraderne fordi tapene er så mye større. Noen pårørende blir ikke klar over dette før gjelden er blitt så belastende at den som daytrader ikke lenger kan skjule dette, mens andre oppdager det ved at strømmen kuttes på grunn av manglende innbetaling, sier hun.

Samtidig tror Bergmo at terskelen for å be om hjelp dersom man oppdager at man har et problem, er høyere hos daytradere enn hos andre spilleavhengige.

– Daytrading anses kanskje som noe tøft å holde på med, noe som gir litt status, det er gjerne folk med god råd i utgangspunktet som holder på med det, og noen har det som jobb. Det er mye skam knyttet til spilleavhengighet, og terskelen for å ta kontakt for disse er nok dermed høy, sier hun.

Les også

Dette fylket har de mest risikovillige aksjonærene i landet

Ser ikke på aksjehandel som gambling

En av dem som nettopp lever av å handle aksjer, er den profilerte daytraderen Svend Egil Larsen.

Han tror aksjeavhengighet og spilleavhengighet kan ha flere likhetstrekk, men mener samtidig at det er én vesentlig forskjell:

PROFESJONELL DAYTRADER: Svend Egil Larsen.

Kent Skibstad NTB scanpix

– Jeg ser ikke på aksjehandel som gambling.

Han kan likevel se tendenser i det han kaller «lottoaksjer» til at investeringene nærmer seg noe som minner om gambling.

Dessuten opplever han daytradingen som tidvis altoppslukende.

– Som daytrader blir en fort veldig oppslukt i det en driver med, så det er viktig å koble av og tenke på andre ting, sier Larsen.

Den virkelige faren er når de som trader ikke har nok kunnskap om hva de faktisk kjøper, mener han.

– Dessuten, om en går på et veldig stort tap så er det vel en viss sannsynlighet for at en vil prøve å vinne det tilbake, og det er farlig, for da tar en fort en del irrasjonelle beslutninger, sier Larsen.

For tiden kan du se Larsen som deltaker i Aksje-NM 2016, en konkurranse arrangert av E24.

Et av poengene med Aksje-NM er nettopp å gi folk en mulighet til å tilegne seg kunnskap om aksjer og aksjemarkedet, uten å risikere og tape penger.

I Aksje-NM handler deltakerne med fiktive penger.

– Aksje-NM er ikke bare et spill, men også en anledning for folk til å lære om aksjemarkedet, sier ansvarlig redaktør Per Valebrokk i E24.

Det er fortsatt mulig å melde seg på konkurransen, som varer frem til 4. mars. GJØR DET HER!

Ser de samme mekanismene

Ved Blå Kors' poliklinikk i Oslo har de også hatt noen tilfeller med pasienter som har hatt problemer med aksjehandel, som tilsvarer det en ser hos spilleavhengige, forteller sosionom og fagansvarlig for spill Rolf Brumoen ved poliklinikken.

– Det har både vært personer som har hatt det som hovedproblem, og spilleavhengige som har det som tilleggsproblematikk, forteller han.

Daglig ansvarlig Mette Mohn ved Hjelpelinjen tror det kan være store mørketall når det kommer til aksjeavhengighet.

Hjelpelinjen er et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Sykehuset Innlandet HF Sanderud.

Også de får av og til noen henvendelser som dreier seg om daytrading.

– Spille eller satse høyere beløp i handelen for å få tilbake det tapte kan også gjelde i daytrading slik vi hører om på Hjelpelinjen. Jo raskere man får resultat, jo større er faren for utvikling av avhengighet, sier Mohn.

– Løgn om hvor mye man satser eller tid man bruker, er også en stor del for aksjehandlere. Kriminalitet og ødelagte relasjoner som jobb, familie og venner står også i fare, på lik linje som for pengespillavhengige, sier hun.

Mohn forteller at de ser en del av de samme mekanismene for daytrading som gjelder for avhengighet til pengespill:

 • De bruker mer tid på trading, og tenker mye på hvordan de skal plassere penger for best mulig avanse. De oppleves for de utenfor å være fraværende når de «spiller» eller planlegger trading eller spill. Enkelte beskriver også at handelen oppleves som en pause fra hverdagens utfordringer og/eller vanskelige perioder.
 • Der trading er problemet ser man også at vedkommende satser større beløp i håp om større effekt, noe som også skjer når man spiller pengespill.
 • Videre har også de som bedriver aksjehandel problemer med å slutte og kan også oppleves å bli rastløse eller irriterte dersom de ikke får muligheten til å satse.
Les også

Dette fylket har de mest risikovillige aksjonærene i landet

Les også

Slik vil Mæland forenkle aksjeloven

Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM

Flere artikler

 1. Dette finansproduktet nevnes ofte av aksjehandelavhengige: – Ekstremt høy risiko

 2. Betalt innhold

  Flere blir avhengige. Nå blir det vanskeligere å spille hos Norsk Tipping.

 3. Betalt innhold

  Satse på aksjehandel? Dette bør du vite om daytrading

 4. Annonsørinnhold

 5. Slik gikk det med ekspertene i Aksje-NM denne uken

 6. Ekspertligaen har fått en ny utfordrer: Kjelltech