- Statoil vil slite med å tjene penger på Stockman

Avgjørelsen om det blir utbygging av gassfeltet Stockman, er varslet i april.

Publisert:

Statoil skal slite hardt dersom selskapet skal tjene penger på en eventuell Stockman-utbygging, mener oljeanalytiker.

Den endelige beslutningen om å bygge ut det store gassfeltet Stockman i russisk del av Barentshavet sitter langt inne. Opprinnelig skulle den kommet for ett år siden. Avgjørelsen var ventet i midten av mars, men ble utsatt til april.

Signalene fra selskapene er at de først skal ta stilling til et første utbyggingstrinn der gassen skal sendes i rør til Europa. I løpet av året skal avgjørelsen tas om det også skal bygges et LNG-anlegg i Teriberka på Kolakysten nordvest for Murmansk.

Usikkert marked

- Jeg tror ikke selskapene vil bestemme seg for å gå for LNG-produksjon. Den beslutningen tror jeg ikke de kommer til å ta i år. Det er ikke sikkert nok hva som skjer med gassmarkedet, sier oljeanalytiker i DnB NOR Markets, Torbjørn Kjus.

Han tviler på at Stockman-selskapene tør satse på LNG når store uttak av skifergass i USA har redusert den amerikanske gassprisen til en firedel av oljeprisen. USA har i dag lovgiving som hindrer eksport av gass og olje. Men Kjus tror ikke selskapene tør ta sjansen på at amerikanerne kan åpne for gasseksport som vil presse prisen ytterligere ned.

- Uansett hva som skjer, tror jeg Statoil skal slite med å tjene noe særlig penger på Stockman. Russerne er gode og kyniske sjakkspillere som trekker ut teknisk informasjon fra vestlige selskaper for til slutt å skru igjen. Det har de tidligere gjort med Shell, BP og Exxon i Russland, sier Kjus.

- Må skjære gjennom

Tirsdag denne uken hadde Statoil-sjef Helge Lund og Gazproms mektige styreleder Aleksej Miller et «arbeidsmøte» i Moskva. Etter møtet kom det ingen konkrete signaler om når avgjørelsen kommer. Derimot understreker begge hvor viktig det er at Stockman er i rute, ifølge Gazproms nettsted.

Seniorforsker og visedirektør ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, forventer at selskapene vil ta en avgjørelse slik de varsler.

- Jeg tror at Gazprom, Statoil og Total snart må skjære gjennom. Det er dyrt å holde et slikt prosjekt gående i forberedende modus. Jeg tror det kommer en endelig beslutning for hele prosjektet i løpet av året, men vil ikke tippe hvilken måned, sier Moe til NTB.

Teknisk usikkerhet

Da utbyggingsbeslutningen ble utsatt i ett år, ble usikkerhet om gassmarkedet trukket fram som årsak. Ifølge Moe har det ikke skjedd noe fundamentalt det siste året.

- Den store utfordringen har hele tiden vært den tekniske siden av prosjektet, og om man klarer å få kostnadene ned på et nivå der man tror på lønnsomhet. Det er en kjempeutfordring på et så stort prosjekt som Stockman, sier Arild Moe.

Ifølge Moe er det Gazprom som sitter med nøkkelen. Det store spørsmålet er hvilke prioriteringer den russiske gasskjempen gjør.

- Gassforsyningen fra Russland er ikke så presset nå som den tegnet til å bli bare for noen få år siden. Etterspørselen er dempet både i eksportmarkedene, men også internt i Russland. Spørsmålet er om de velger å forsere konvensjonell gassutbygging på Jamalhalvøya framfor Stockman, sier han.

Ikke enten eller

Styreleder i leverandørnettverket PetroArctic, Arvid Jensen, tror også en utbygging på Jamal kan framstå som fristende for Gazprom.

- Men jeg er ikke sikker på at dette er et enten-eller-spørsmål. Selskapene arbeider hardt for å få skattelette for Stockman slik det i sin tid ble gitt på Snøhvit. Mitt tips er at man går for en første utbygging med leveranser til rør, men at LNG-anlegger er langt mer usikkert, sier Jensen til NTB.

Les også:

Bensinen har blitt enda dyrere - oljeprisen stiger videre

Børsen undersøker kurshopp i Statoil

Statoil melder om gigantfunn

Publisert: