Statoil selger for tre milliarder i USA

Oljeselskapet reduserer eierandelen i Marcellus-området nord i USA. Statoil har fått «en veldig bra pris», mener analytiker.

BYTTER HENDER: Statoil varsler nedsalg i Marcellus i USA.

Keith Srakocic
Publisert:,

Statoil melder tirsdag at selskapet reduserer sin eierandel i skifergassformasjonen Marcellus. Kjøper er amerikanske Southwestern Energy, og avtalen har en verdi på 394 millioner dollar - tilsvarende rundt 2.923 millioner kroner.

- Gjennom transaksjonen reduserer Statoil sine partneropererte eierandeler til en attraktiv pris, noe som viser verdien av Marcellus-området, sier Torstein Hole, direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA.

Avtalen dekker 2.084 kvadratkilometer i den sørlige delen av Marcellus, der Statoil i dag i snitt eier 29 prosent. Den solgte andelen utgjør omtrent 121 kvadratkilometer.

Av Statoil-produksjon på 130.500 fat oljeekvivalenter fra Marcellus i tredje kvartal, sto de solgte eierandelene for rundt 4.000 fat.

- Verdensklasse

Kjøperen, Houston-baserte Southwestern Energy, sikret seg tidligere i høst Chesapeake Energys andel i det samme området.

- Vi er svært fornøyde med dagens sluttføring og med å kunne legge til denne verdensklasseeiendelen i vår portefølje. Vi mener at dette er en betydelig transaksjon for vårt selskap, og vi gleder oss til å begynne utviklingen samtidig som vi fortsetter vårt fokus på å skape verdi for aksjonærene, sa styreformann og konsernsjef Steve Mueller i Soutwestern i en uttalelse da denne avtalen ble spikret i går, ifølge Marketwatch.

I dagens melding skriver Statoil at selskapet har gitt samtykke til Chesapeake-transaksjonen, og at deres nedsalg gjøres til tilsvarende pris.

Det er også inngått en avtale om felles utvikling av området. Etter transaksjonen, som er ventet fullført i første kvartal, vil Statoil eie rundt 23 prosent av de underliggende partneropererte eiendelene i Sør-Marcellus.

- Imponerende

Statoil-analytiker i DNB Markets, Helge André Martinsen sier til E24 at salget er en blanding av at Statoil vil redusere eksponeringen sin og at man har blitt tilbudt en god pris.

- Og de får en veldig bra pris, sier han til E24.

- Dette er et areal som ble kjøpt inn i 2008 gjennom Chesapeake-avtalen med en pris/bok på 1,15, så det er imponerende, sier Martinsen videre.

Han kaller salgets effekt på Statoils produksjon i USA for «insignifikant med de gassprisene som er nå».

- Er det noen grunn til at de selger her og ikke noen av de andre verdiene de sitter på i USA?

- Man må styre porteføljen litt etter hva som byr seg. Man kan ikke nødvendigvis velge hva man vil selge, men man må være litt pragmatisk i forhold til hvilke priser og interesse det er i markedet.

Martinsen tror Statoil nå så muligheten til å slippe unna en del investeringsutgifter fremover:

- Southwestern kjøpte tidligere i høst i samme område og har tatt over som operatør, og derfor ser man for seg en økt aktivitet på feltet. Det øker igjen forventningene til capex (kapitalutgifter og investeringer, journ.anm.), så man kan se for seg at Statoil ikke ønsker de økte utgiftene, sier DNB-analytikeren og legger til:

- Southwestern vil ha en økt eksponering og er villig til å betale for det.

Kime til bekymring

Statoil entret Marcellus i gjennom et felleseid selskap med Chesapeake i 2008. Selskapet har siden fortsatt skiferinntoget i USA gjennom kjøp i Eagle Ford, Brigham Exploration i Bakken og sikret operatørskap gjennom ytterligere kjøp i Marcellus i 2012.

Disse investeringene har imidlertid vært en kime til bekymring.

Statoil skrev ned den landbaserte amerikanske virksomheten tidligere i år, og det har vært spekulert i om de bokførte verdiene kunne bli redusert ytterligere.

Les også:

Her ser du hvorfor oljeprisen fallerStatoil: - Lavere lønnsomhet enn vi ønsker- Vi har ingen hellige kyr

Her kan du lese mer om