DNB faller tungt på Oslo Børs

Nordea-aksjen faller før den finske kanalen Yles program om pengevask. På Oslo Børs dras DNB med i fallet på frykt for at også den norske banken skal trekkes inn i den finske dokumentaren, ifølge analytiker.

FALL: DNB-aksjen sendes ned på Oslo Børs mandag.

Foto: Ørn E. Borgen NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Ine Brunborg
Publisert:,

Nordeas kraftige aksjefall mandag smitter over på DNB på Oslo Børs, der kursen sendes ned 3,6 prosent. Aksjen også er mest omsatt så langt i dag.

Nordeas kursfall på fem prosent kommer i forkant av at den finske kanalen Yle skal vise et TV-program i kveld som omhandler hvitvasking og Nordea.

I markedet er det frykt for at også DNB kan trekkes inn i programmet, ifølge bankanalytiker Nils Christian Øyen i Sparebank1 Markets.

– Linken er at Nordea eier et joint venture i Baltikum sammen med DNB under navnet Luminor. Da er man redd for at DNB også kan være relatert i den dokumentaren, men det vet man så klart ikke. Det er noe man er redd for, sier han til E24.

– Både DNB og Nordea har drevet egne operasjoner i Baltikum. Men i 2016 valgte man å fusjonere operasjonene der i et felles selskap, Luminor, sier analytikeren.

– Kan være mange spekulasjoner

Den baltiske banken Luminor er et resultat av en bankfusjon mellom de to nordiske bankene, en avtale som ble inngått i 2016.

Les også

Svenske myndigheter etterforsker Swedbank

Høsten 2018 kom oppkjøpsfondet Blackstone inn på eiersiden i Luminor. DNB ble sittende som minoritetseier, mens Nordea avtalte å selge seg ut, slik at Blackstone blir sittende med 80 prosent og DNB med 20 prosent når avtalen fullføres i første halvår av 2019.

– DNB drev en egen operasjon der fra 2005 til 2016, som var uavhengig av Nordea. Nordea har også vært der, uavhengig av DNB. Du vet ikke om det gjelder den fusjonerte virksomheten eller gjelder det Nordea sin aktivitet i Baltikum før man fusjonerte med DNB. Det kan være mange utfallsrom og spekulasjoner her, sier analytikeren.

Ikke blitt kontaktet av finsk TV

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB opplyser i en e-post at banken ikke er blitt kontaktet av det finske TV-programmet i forbindelse med den varslede dokumentaren.

– Å bidra til at bankenes systemer ikke misbrukes av kriminelle, er en viktig del av bankenes samfunnsoppdrag. Dette arbeidet har svært høy prioritet i DNB, skriver Westerveld.

– Det går flere milliarder transaksjoner gjennom våre systemer hvert år og DNB har systemer og rutiner for å avdekke mistenkelige transaksjoner. Vi melder over tusen transaksjoner til myndighetene årlig. Samtidig jobber vi hele tiden med å bli bedre, fordi de kriminelle aktørene også hele tiden utvikler nye metoder, skriver han.

Program om pengevask

Det statlige finske medieselskapet Yle kommer til å sende et TV-program om pengevask klokken 20.00 mandag kveld.

Les også

DI: Swedbank-toppsjef fikk sparken etter kritisk rapport

En stor datalekkasje avslører at hundretalls millioner euro fra suspekte kilder har beveget seg via Nordea, skriver Yle. Aksjene i banken faller 5,54 prosent på børsen i Helsinki.

I programbeskrivelsen på sine nettsider skriver Yle at de har fått tak i dokumenter som viser hvordan europeiske banker er koblet til «den enorme pengevaskemaskinen som har russisk opprinnelse».

Nordeas sjef Casper von Koskull kommer til å intervjues i Yles A-studio senere på kvelden, ifølge Nyhetsbyrået Direkt. I programinformasjonen stilles spørsmålet «Hvorfor kan man vaske penger i Finland?»

Nordea: – Har vært i dialog

Nordea bekrefter overfor E24 at banken har vært i dialog med flere medier om saken.

– Nordea er klar over mediesaken og har vært i dialog med både den finske tv-stasjonen YLE og den danske avisen Berlingske. Vi har ikke sett programmet eller lest artikkelen ennå, skriver banken i en e-post til E24.

– På grunnlag av det vi har blitt spurt om å kommentere, dreier dette seg om forhold vi har sett og kommentert tidligere, skriver banken.

Les også

Danske Bank får åtte måneder på å forlate Estland

Les også

DI: Swedbank-toppsjef fikk sparken etter kritisk rapport

Les også

Løfven truer med strengere regler

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kobles til hvitvasking av 6,8 milliarder kroner

 2. DNB-sjefen mener bankene aldri vil være i mål med kampen mot hvitvasking

 3. Betalt innhold

  Dokumentlekkasje: Storbank fant 127 millioner kroner i mistenkelige overføringer til DNB i Litauen

 4. Annonsørinnhold

 5. Økokrim-sjefen kan være inhabil i DNB-etterforskning

 6. Medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å overføre penger til skatteparadis