Wall Street stenger med røde tall etter nedgang under Fed-pressekonferanse

Den amerikanske børsoppgangen snudde under sentralbankens pressekonferanse onsdag kveld. Ved stenging er to av de tre viktigste indeksene negative.

Publisert:

Slik så det ut etter at Wall Street stengte onsdag:

  • Dow Jones er ned 0,38 prosent
  • Nasdaq er opp 0,02 prosent
  • S&P 500 er ned 0,15 prosent

Etter å ha tilbrakt hele dagen i grønt, snudde de tre toneangivende indeksene ned mens Fed-sjef Jerome Powell holdt pressekonferanse. Nasdaq avslutter dagen svakt positivt, og Dow Jones og S&P 500 svakt negativt.

Under pressekonferansen sa Fed-sjef Jerome Powell at det var åpning for flere rentehevinger fremover, og det kan se ut til at Powell snakket ned Wall Street.

– Markedsreaksjonen er interessant. Markedet steg mye frem til Powell snakket, og siden det har det falt. Så det har vært en stor endring i løpet av dagen, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, like etter Feds pressemelding.

Til sammenligning var ståa slik like etter at rentebeslutningen kom klokken 20.00: Dow Jones opp 1,28 prosent, Nasdaq opp 3,32 prosent og S&P 500 opp 2,09 prosent.

Tiåringen, altså renten på 10-års statsobligasjoner, har økt i løpet av dagen og er nå på 1,840 prosent.

Så langt har det vært en turbulent uke for aksjemarkedene både i USA og resten av verden. Tirsdag endte med røde tall på Wall Street, og teknologi-indeksen Nasdaq falt kraftig. Svingningene var enda større mandag, da en real snuoperasjon fikk markedet tilbake i positivt terreng mot slutten av handelsdagen.

Les også

Den amerikanske sentralbanken signaliserer renteøkning «snart»

Fed signaliserer renteøkning

I pressemeldingen før pressekonferansen signaliserte Fed en renteøkning «snart», og sa de vil avslutte støttekjøp av verdipapirer i mars. På forhånd var det ventet tydelige signal også om renteheving i mars.

– Med inflasjon langt over 2 prosent og et sterkt arbeidsmarked, venter komiteen at det snart er passende å heve rentene, skriver sentralbanken i uttalelsen som kom klokken 20 onsdag kveld.

Samtidig varsler sentralbanken at de vil avslutte støttekjøpene av verdipapirer i mars.

På forhånd hadde markedene priset inn en renteheving i mars, og totalt fire rentehevinger i løpet av 2022.

Det var også knyttet spenning til hva sentralbanken ville gjøre med støttekjøpene, som har blitt gradvis trappet ned fra før nyttår.

– De sier at renten skal være deres primærverktøy. De kommer til å avslutte nedtrappingen i mars, samtidig som de setter opp renten 0,25 prosent. Så vil de bruke rentemøtet i mars og kanskje noen flere, til å planlegge hvordan de skal nedjustere balansen, sier Johansen.

Han forklarer at det vil ta tid å legge en plan for nedjusteringen av balansen, men at det så vil være forutsigbarhet knyttet til balansen når planen er lagt. Rentehevinger er derimot noe de vil beslutte fra møte til møte.

Les også

Den amerikanske sentralbanken signaliserer renteøkning «snart»

Oljeprisen bikket 90 dollar fatet

Oljeprisen har steget mesteparten av dagen, og like før klokken 17 passert den 90 dollar fatet. Prisen har ikke vært så høy siden 2014. Klokken 22.06 er prisen 89,50 dollar fatet.

Ifølge Reuters er det de geopolitiske spenningene i Europa og Midtøsten som vekker bekymring rundt oljeprisen.

Utsikter for et stramt marked og bekymringer om at konflikten mellom Russland og Ukraina kan resultere i forsyningsproblemer bidrar til oljeprisoppgangen.

Den siste økningen kommer etter at Houthi-opprørerne i Jemen tok på seg skylden for et angrep i Abu Dhabi som utløste en eksplosjon i en drivstofftank som drepte tre mandag forrige uke. Det har utløst bekymring for forsyningene fra den oljerike regionen.

Les også

Global børsfest før Feds rentemøte

Microsoft stiger etter tallslipp

Teknologikjempen la tirsdag kveld frem kvartalstall etter stengetid.

Microsoft omsatte for over 51 milliarder dollar forrige kvartal, og overgikk analytikernes forventninger. Inntjeningen var også høyere enn ventet, på 2,48 dollar per aksje, mot 2,32 dollar per aksje som var ventet på forhånd.

Microsoft-aksjen var opp over 4,4 prosent midtveis i handelen og er den mest omsatte aksjen på Nasdaq. Ved stenging var aksjen 2,14 prosent opp.

Tesla var svakt positiv like ved stengetid på Wall Street, og var opp 1,35 prosent. Like etter la selskapet frem kvartalstall. Tesla leverte en omsetning i fjerde kvartal på en milliard dollar over forventningene. Tesla hadde en omsetning på 17,7 milliarder dollar.

Aksjen faller skarpt i etterhandelen.

Publisert:
Gå til e24.no