Dagen på Wall Street

Wall Street-oppgang etter kraftige svingninger

Etter en blytung handelsdag fredag, var det store svingninger på de amerikanske børsene mandag. Samtidig steg «verdens viktigste rente» til høyeste nivå siden 2018.

April var den verste måneden for den teknologitunge indeksen Nasdaq siden 2008.
 • Ada Lea
Publisert:

Månedens første handelsdag var preget av kraftige svingninger på Wall Street.

Alle de tre toneangivende indeksene har svingt mellom minus og pluss gjennom dagen, men endte med oppgang før stengetid:

 • Dow Jones opp 0,26 prosent
 • Nasdaq Composite opp 1,63 prosent
 • S&P 500 opp 0,57 prosent

Frykt for en økonomisk nedgang, vedvarende høy inflasjon og en stadig mer aggressiv innstrammingsretorikk fra USAs sentralbank tynget risikoviljen, og skapte store svingninger på tvers av finansmarkedene, skriver Bloomberg.

– Alle som forteller at vi er i et «bull»-marked, har mye å forklare. Vi kan ikke utelukke noe på kort sikt, men det er tydelig at dette «bear»-markedet er langt fra ferdig, uttalte sjefstrateg i Morgan Stanley Michael Wilson, ifølge Bloomberg.

Et «bear»-marked beskriver et marked som faller i verdi, mens et «bull»- marked beskriver et marked som stiger i verdi.

Samtidig steg renten på ti år lange statslån, også kalt den amerikanske tiåringen, til over tre prosent. Det er det høyeste renten har vært siden desember 2018.

Renten omtales ofte som «verdens viktigste» fordi den påvirker renter og finansmarkeder verden over. Den amerikanske tiåringen er den mest populære statsobligasjonen i verden, og regnes som en nærmest risikofri investering på grunn av usannsynligheten for at USA går konkurs.

En oppgang i lange renter er gjerne negativt for teknologiselskaper, fordi de er priset basert på fremtidig inntjening. Derfor beveger tiåringen og Nasdaq seg ofte i motsatt retning.

Verste Nasdaq-måned siden 2008

Fredag var en tung dag på Wall Street, med alle de største indeksene tydelig ned. Nasdaq ledet an fallet med en nedgang på 4,17 prosent.

April ble med det den verste måneden for Nasdaq siden 2008 under Finanskrisen, med et fall på over 13 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen hadde fredag sitt største fall på en enkeltdag siden juni 2020. Siden starten av året har indeksen falt 13,3 prosent. Det er det største fallet i årets fire første måneder siden 1932, melder Reuters.

 • Netthandelsgiganten Amazon var ett av selskapene som trakk Nasdaq nedover i løpet av fredagens handel. Amazon-aksjen falt hele 14 prosent etter skuffende kvartalstall. På ett tidspunkt falt Amazon-aksjen over tre prosent.
 • Activision Blizzard steg 3,29 prosent etter at Warren Buffett kunngjorde på Berkshires årsmøte at selskapet hadde økt sin eierandel i selskapet.
 • Moderna-aksjen hoppet over seks prosent etter at selskapet annonserte at deres coronavaksine for barn under seks år vil være klar for gjennomgang i juni, ifølge CNBC.
Les også

April ble verste måned for Nasdaq siden finanskrisen: Falt over 13 prosent

Rentebeslutning i USA

Tirsdag starter todagersmøtet til den amerikanske sentralbanken, også kalt Fed. Det er knyttet stor spenning til Fed rentebeslutning som kommer i etterkant av onsdagens møte.

Det er ventet at sentralbanken vil øke renten med 50 basispunkter.

Styringsrenten i USA er i dag på 0,5 prosent. En økning på 50 basispunkter betyr at den kan være på 1,0 prosent fra onsdag av.

Sist gang sentralbanken i USA økte renten så mye var for 22 år siden.

Les på E24+

Det er viktig at sjokk-fallet på børsene får en forklaring

Les også

Warren Buffet: – Inflasjon svindler nesten alle

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Forsiktig oppgang på Wall Street

 2. Wall Street i minus etter turbulent uke

 3. Verste Wall Street-uke siden 2020

 4. Blandet på Wall Street etter turbulent dag

 5. Kraftig fall på Wall Street etter overraskede inflasjonshopp