Opptur i Asia, Shanghai åpnes opp igjen

Shanghai, med sine 26 millioner innbyggere, har oppnådd «zero covid»-status - og åpnes sakte men sikkert opp igjen. I Asia er børsene grønne.

Strenge tiltak: Drakoniske tiltak mot corona har hemmet den kinesiske økonomien.
Publisert: Publisert:

Cirka kvart på syv tirsdag morgen norsk tid, var ståa slik på de viktigste Asia-børsene:

  • Nikkei i Tokyo 0,25 prosent opp
  • Hang Seng i Hongkong 2,23 prosent opp
  • Shanghai 0,29 prosent opp
  • Shenzhen composite opp 0,7 prosent
  • Kospi i Seoul opp 0,78 prosent
  • Singapore 0,39 prosent opp

Asia- og Stillehavs-indeksen MSCI (minus Nikkei) er opp 1,4 prosent.

Shanghai dras opp av at kinesiske tek-selskaper gjør det godt. Tencent er opp 3,26 prosent, Alibaba hele 5,38 prosent opp mens Meituan har lagt på seg 3,79 prosent i skrivende stund.

Hangsengs tek-indeks er da også opp 4,3 prosent.

Åpnes opp

Dette skjer samtidig som Shanghai, for tredje dag på rad, oppnådde null nye covid-tilfeller utenfor områdene som er klassifisert som karantenesone. Dette er en milepæl, skriver Reuters. Det åpnes nå gradvis opp i Shanghai og andre områder på fastlandet, men kinesiske borgere kan fortsatt regne med coronainngrep i lang tid fremover.

En tidslinje hvor portforbud heves 21 mai, og hvor det trinnvis åpnes for bruk av kollektivtransport igjen, ble lagt frem mandag. Innen juni skal de fleste tiltak, bortsett fra hyppig testing, etter planen være borte.

Metropolis: Shanghai har 26 millioner innbyggere.

Kan ikke bli verre

Uken startet med nedslående makronyheter fra fastlands-Kina, hvor det ble lagt frem skuffende aktivitetstall.

Detaljomsetningen for april falt 11,1 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. På forhånd var det ventet at nedgangen ville være på 6,1 prosent. Industriell produksjon falt 2,9 produsent fra samme tid i 2021.

Kinesiske myndigheters hardhendte coronapolitikk, med betydelige nedstengninger, får skylden for aktivitetsfallet. Kina opplevde i mars en kraftig økning i tilfeller av covid-19. Det ble innført inngripende tiltak som massetesting og portforbud – blant annet i metropolen Shanghai.

– Det er ofte slik i markedene at når nyheter ganske enkelt ikke kan bli verre, så begynner investorene i de markedene å se på mindre dårlig nytt som godt nytt, sier David Wong, senior investeringsstrateg hos AllianceBernsten til CNBC torsdag morgen.

– Ser man på Kina og de underliggende dataene så har de vært så svake, og det har vært så mye dårlig nytt, at jeg tror det er en forventning om mer politikk og myndighetsstøtte for økonomien, sier han om årsaken til oppgangen i morgentimene i dag.

Et annet bakteppe: Wall Street endte forrige uke med solid oppgang. Nasdaq-indeksen slo kraftig tilbake etter urolige uker i markedet, og endte med oppgang på 3,82 prosent for uken. Mandag var USA-børsene imidlertid svakt ned igjen. Ser man på futures og forventninger for denne 17. mai, så er europeiske børser ventet å gå opp, melder CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om