Autostore vil på børs i Oslo – prises til opp mot 146 milliarder

Autostore kan bli det femte mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, når det planlegger notering og emisjon på 2,7 milliarder kroner i løpet av oktober.

Administrerende direktør Karl Johan Lier
Publisert:

Robotlagerselskapet Autostore skriver i en melding tirsdag morgen at det vil utstede nye aksjer og noteres på Oslo Børs. Det er ventet å skje i oktober.

Ifølge det E24 erfarer, skal analytikerne hos hovedtilrettelegger Carnegie opererer med en verdsettelse på 13–17 milliarder dollar i selskapsverdi. Det tilsvarer 111 til 146 milliarder kroner ut fra dagens dollarkurs.

Hvis investorene priser selskapet i den øvre enden av intervallet, vil Autostore gå på børs med en selskapsverdi høyere enn Norsk Hydro.

Kun fire selskaper på Oslo Børs har en høyere selskapsverdi i dag: Equinor, DNB, Telenor og Adevinta.

Autostore-sjef Karl Johan Lier vil ikke kommentere prisingen, men påpeker at denne blir fastsatt gjennom børsnoteringen.

Største eier, det amerikanske oppkjøpsfondet Thomas H. Lee Partners, vil selge seg ned, sammen med svenske EQT, men Lier avviser at ledelsen har planer om å gjøre det samme.

– Vi har tro på selskapet og kommer ikke til å selge aksjer, sier Lier til E24.

I forbindelse med noteringen vil selskapet hente rundt 315 millioner dollar, tilsvarende drøye 2,7 milliarder kroner.

Kraftig prisøkning på kort tid

Det japanske investeringsselskapet Softbank Group kjøpte tidligere i år 40 prosent av Autostore for 2,8 milliarder dollar.

Avtalen priset selskapet til rundt 7,7 milliarder dollar, eller rundt 66 milliarder kroner. Dermed er prisingen skrudd kraftig i været på kort tid.

Lier sier de er stolte av utviklingen de siste årene, med sterk vekst og god inntjening, samt at de genererer mye kontanter.

– Vi har de beste løsningene i et marked som kommer til å vokse sterkt de neste årene. Økt prising de siste årene reflekterer dette, sier Lier.

Lier sier at Softbank ikke har planer om å selge seg ned i forbindelse med noteringen.

Patentsøksmål

Autostore har saksøkt nettgiganten Ocado i Storbritannia med anklager om tyveri av patenter. Lier sier han føler de har en god sak.

– Vi kan ikke kommentere detaljer i den fordi den går gjennom rettssystemet, sier Lier, som forteller at det vil komme detaljer om rettstvisten i prospektet om børsnoteringen.

– Hvorfor velger dere Oslo Børs og ikke en utenlandsk, som for eksempel Nasdaq?

– Vi er et norsk selskap, med norsk ledelse, og synes det er naturlig å notere selskapet på Oslo Børs. Vi mener det dekker behovet vi har for den videre vekststrategien.

Autostore har opplevd et tiår med høy inntektsvekst med omsetning som har økt fra 3,8 millioner dollar i 2010 til 182,1 millioner dollar i 2020. Fjorårsomsetningen tilsvarer knappe 1,6 milliarder kroner.

Selskapet gikk i første halvår 2021 med et underskudd på 17,3 millioner dollar, tilsvarende 149 millioner kroner. I samme periode i fjor var underskuddet på 56,5 millioner dollar. I 2019 og 2018 hadde selskapet overskudd på bunnlinjen.

«Autostore forventer et år med sterk vekst i 2021, og har satt som mål en omsetning på rundt 300 millioner dollar i 2021, og over 500 millioner dollar i 2022», heter det i meldingen.

– Hvordan skal dere få til denne målsettingen?

– Vi har fått en veldig akselerasjon i etterspørselen etter pandemien og en solid økning i ordreinntak. Vi har god oversikt over «pipeline» som gir en god indikasjon på neste års omsetning, slik at vi er komfortable med anslagene, sier Lier.

En hær av rådgivere

En vellykket notering av Autostore vil bli en av Norges største noensinne, og en hær av rådgivere fra inn- og utland er hyret inn til det prestisjefulle oppdraget.

Blant dem finner man finansielle rådgivere som Carnegie, ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets.

Advokatfirmaet Thommessen og Advokatfirmaet Wiersholm er blant dem som skal gi juridiske råd.

Pengeinnhentingen vil skje gjennom en emisjon rettet mot nordiske og andre investorer. Midlene skal i hovedsak brukes til å redusere gjeldsgraden og bidra til å legge til rette for videre vekst.

I tillegg varsles det et nedsalg fra eksisterende eiere, inkludert investeringsfondet Thomas H. Lee og EQT.

Autostore har hovedkontor i bygda Nedre Vats i Rogaland, og selger robotsystem til lageranlegg.

Publisert:
Gå til e24.no