Schibsteds kvartalsrapport

Må balansere investorpress: – Kan ikke fyre på alle sylindre

Verdifallet på vekstselskaper som Schibsted øker investorpresset. Nå ligger det an til harde investeringsprioriteringer og mulig salg av Lendo og Prisjakt.

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Rentefrykt og urolige markeder har gitt milliardfall i verdsettelsen av vekstselskaper som Schibsted og Adevinta.

Det påvirker også Schibsteds strategi for å investere i oppstartsselskaper.

– Inntil september-oktober en gang pekte alle piler oppover og vi hadde veldig høye verdsettelser. Vi har ikke endret oss siden det, men hele markedet har endret seg veldig. Plutselig er konteksten du jobber i annerledes, forteller Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.

– Da er det viktig å se gjennom støyen, og ikke få panikk og reversere for mye av det du mener er riktig å gjøre i det lange løpet.

Attraktiv prising kan gi muligheter

Schibsted har en årlig ramme for investeringer i oppstartsselskaper på 300 millioner kroner.

– Jeg ser ikke noe grunn til å endre det. Nå kan vi jo komme inn i en periode hvor det blir veldig attraktiv prising på en del, så da kan det jo hende at vi skal øke til og med. Vi har lang historikk for å ta riktige posisjoner tidlig og tørre å være motsykliske, sier Skogen Lund.

Hun påpeker at selskapets inntektsvekst i første kvartal som tradisjonelt ikke er selskapets sterkeste kvartal, viser at selskapet er inne i et sterkt «vekstmomentum». Nå handler mye om å ta vare på de sterke vekstinitiativene.

– Vi må klare å stå igjennom litt støy, samtidig må vi ha en viss musikalitet i forholdet til investorene vi blir vurdert av, sier konsernsjefen.

– Vi kan ikke fyre på alle sylinderne, vi må nok prioritere noe hardere og kanskje fase ting mer ut i tid, fordi investorene nå er veldig opptatt av kortsiktig lønnsomhet. Da gjelder det å balansere det best mulig.

– Er det stort press fra investorene?

– Mange av våre investorer sitter med porteføljer som er under press, det er jo ikke bare våre aksjer som har falt, så det har jeg veldig respekt for, sier Skogen Lund.

At aksjonærene blir mer konservative og søker mot det trygge når de kommer under press, ser hun som helt naturlig.

– Samtidig er Schibsted et selskap med lange tradisjoner og solide kontantstrømmer. Vi er et vekstselskap og vurderes som det, men vi er ikke et vekstselskap i den forstand at vi ikke har veldig utprøvde forretningsmodeller – vi er ikke et eksperimentselskap.

Les også

Svakere enn ventet fra Schibsted i første kvartal

Vurderer salg

Lendo og Prisjakt er eksempler på oppstartsselskaper Schibsted investerte tidlig i. Nå skal begge selskapene under lupen.

– Går det mot salg?

– Vi får se, vi har en såkalt strategisk vurdering, men det avhenger av interessen. Får vi et superattraktivt tilbud om salg, så er vi åpne for det.

Lendo er et nettbasert låneportal med inntekter på 273 millioner kroner i første kvartal.

Hovedårsaken til at selskapet nå vurderes er ifølge konsernsjefen at de ser et store muligheter for videre vekst i Europa, men at det vil kreve masse kapital, uten at det er en del av kjernevirksomheten til Schibsted.

– For at det selskapet skal utvikle seg optimalt, så kan det være riktig å hente inn ny eier, eller eventuelt finne partnere som vil være med å finansiere den videre konsolideringen der.

Prisjakt er en prissammenligningstjeneste på nett, med inntekter på 76 millioner i første kvartal.

Les også

Karl-Christian Agerup foreslås som ny styreleder i Schibsted

Frykter markedsuro

– Hva ser du på som de største utfordringer fremover?

– At det blir veldig sterk markedsuro som fører til resesjon. Fordelen med Schibsted er at vi på en måte er robuste ved at vi er ulikt sammensatt, så vi er ikke de mest sårbare.

– Vi er for så vidt godt stilt for en sånn krise, men det er klart at jeg er redd for hele situasjonen i verden, og hvordan det vil påvirke alt, sier hun videre.

Schibsted-aksjen falt ytterligere 4–5 prosent onsdag, og er dermed ned 45 prosent så langt i år.

E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Schibsteds kvartalsrapport
 2. Kristin Skogen Lund
 3. Schibsted
 4. Lendo
 5. Adevinta

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Schibsted-aksjen halvert med tekfrykt: – Selskaper som ikke leverer, blir knallhardt straffet

 2. Svakere enn ventet fra Schibsted i første kvartal

 3. Tibber omsatte for to milliarder i første kvartal

 4. Konkurransetilsynet anker dom om Schibsteds oppkjøp av Nettbil til Høyesterett

 5. Slutt på startup-bonanzaen: – Vi er i en skvis