Dagen på Wall Street

Verste tek-fall siden 2020

Wall Street snudde fra eufori til dyp pessimisme på ett døgn: – Jeg tror markedet er i ferd med å våkne til en ny virkelighet, sier sjefstrateg Christian Lie.

Onsdag tok USAs sentralbank uvanlig kraftige rentegrep for å roe ned inflasjonen i landet.
 • Ada Lea
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

Røde tall preget det amerikanske aksjemarkedet torsdag.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med over 6 prosent på det meste, samtidig som Dow Jones og S&P 500 begge var ned over 4 prosent ved 21.30-tiden.

Til tross for at de tre nøkkelindeksene har hentet seg noe inn ved stengetid, endte det med at Dow Jones og Nasdaq hadde sine verste dager på børs siden 2020.

Slik så det ut ved stengetid:

 • Dow Jones ned 3,11 prosent
 • Nasdaq Composite falt 4,99 prosent
 • S&P 500 ned 3,55 prosent

Store teknologiselskaper som Amazon og Facebook-eier Meta trakk Nasdaq nedover og falt henholdsvis 7,56 og 6,77 prosent. Microsoft endte ned over fem prosent.

Samtidig steg «fryktindeksen» Vix på et tidspunkt over 30 prosent. Den brukes som en indikator på hva markedet venter av svingninger fremover på den brede S&P 500-indeksen. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene.

Vix-indeksen skyter i været mens børsene faller kraftig i USA.

– En ny virkelighet

Onsdag kveld annonserte Fed som forventet at de vil heve renten med 0,5 prosentpoeng til intervallet 0,75–1,0 prosent, for å bekjempe den stadig høye inflasjonen i USA.

Avvisningen av en trippel renteheving sendte de tre hovedindeksene brått opp onsdag kveld.

Torsdag hadde derimot tonen endret seg kraftig.

– Jeg tror markedet er i ferd med å våkne til en ny virkelighet, forteller sjefstrateg Christian Lie i Formue.

Han mener onsdagens lykkerus overskygget signalene om at sentralbanken varslet flere doble rentehevinger fremover, i tillegg til at Powell uttrykte bekymring over den høye inflasjonen.

Denne usikkerheten skal også bidra til at mange investorer velger å ta ut gevinst, men istedenfor den klassiske «buy the dip»-strategien, selger de på børsoppgangene.

– Det er et tydelig usikkerhetstegn, mener Lie og peker mot en utbredt pessimisme blant investorene.

Sjefstrategen trekker også frem undersøkelser fra Bank of America som viser at globale fondsforvaltere har den laveste andelen med optimistiske utsikter til verdensøkonomien noensinne.

Renteuro

En høyere rente vil gjerne påvirke aksjemarkedet negativt, fordi det kan svekke den fremtidige inntjeningen for spesielt vekstselskaper, forklarte seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets på onsdag.

– Men det er mer komplisert enn som så. Nå kommer det høyere rente fordi inflasjonen er høy og fordi den økonomiske veksten skal dempes. Det vil være negativt for mange selskaper, sa Magnussen til E24.

Den amerikanske tiåringen, renten på ti år lange statsobligasjoner, falt under Powells pressekonferanse onsdag.

I løpet av torsdagen steg den imidlertid til over 3,1 prosent for første gang siden 2018.

Renten omtales ofte som «verdens viktigste» fordi den påvirker renter og finansmarkeder verden over.

Les også

USA skal sette tidenes pengeflom i revers: – Kan få en aksjesmell

I tillegg har disse nyhetene preget markedet torsdag:

 • Musk har sikret 7 milliarder dollar i fersk finansiering fra 19 investorer til Twitter-kjøp. Det viser en ny innsending til det amerikanske finanstilsynet torsdag. Twitter-aksjen steg 2,73 prosent, mens Tesla falt over 8 prosent.
 • Oljegiganten Shell hadde betydelig resultatoppgang i første kvartal: Den sterkeste kvartalsfasiten siden andre kvartal 2008, ifølge CNBC.
 • Netthandelsgigantene Etsy og Ebay faller etter skuffende kvartalstall. Etsy-aksjen endte ned over 16 prosent og Ebay-aksjen falt over 11 prosent. Shopify endte ned nær 15 prosent etter feile estimater på topp- og bunnlinje, ifølge CNBC.
Les også

Beste dag for S & P 500 siden mai 2020

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500
 4. Nasdaq
 5. Dow Jones

Flere artikler

 1. Beste dag for S&P 500 siden mai 2020

 2. Wall Street i minus etter turbulent uke

 3. Wall Street-hopp etter Fed-sjefens tale

 4. Nasdaq falt tungt på Wall Street

 5. Rentefrykt ga bratt fall på Wall Street