Reklamerer med høyeste bud i Entra – har det laveste

Castellum hevder å ha det høyeste budet på Entra, men kursfall i egen aksje gjør at det er blitt lavere enn budet fra rivalen SBB. – Direkte villedende, tordner SBB-sjefen.

REAGERER: Castellum og adm. direktør Henrik Saxborn (til venstre) reklamerer for å ha et høyere bud på Entra enn SBB. – Villedende, sier SBB-sjef Ilija Batljan (til høyre).

FREDRIK SANDBERG/TT/NTB og Fotograf Johannes Berner
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Uansett hvordan du regner, så er deres bud lavere, sa Castellum-sjef Henrik Saxborn til E24 mandag denne uken.

Det svenske eiendomsselskapet kjemper med konkurrenten SBB om å kjøpe opp norske Entra for i overkant av 30 milliarder kroner.

I intervjuet med E24 henviste Saxborn til at Castellums varslede bud på 171 kroner per aksje var seks kroner høyere enn SBBs bud på 165 kroner.

Påstanden blir gjengitt i en annonsekampanje på E24 denne uken, med et bilde av Saxborn og tittelen «Vi har det høyeste og beste Entra-budet».

Problemet er at påstanden ikke stemmer lenger. Og det kan diskuteres om den noen gang har gjort det.

Castellums bud innebærer nemlig en stor andel oppgjør i egne aksjer, og etter flere dager med nedgang på Stockholm-børsen utgjør det nå kun 163,9 kroner.

– Vi har flere ganger påpekt usikkerheten ved å skulle akseptere et bud som er avhengig av Castellums aksjekurs, og nå ser vi at det varslede budet også er blitt lavere enn SBBs bud, som ligger fast på 165 kroner per aksje, sier SBB-sjef Ilija Batljan til E24.

GÅR HARDT UT: Castellum og adm. direktør Henrik Saxborn frir til Entra-aksjonærer på E24.

Skjermdump E24
Les også

Smell for Entra-beiler: – Nå får vi vel snakke med Folketrygdfondet

Står på sitt

Mens SBB har tilbudt oppgjør i 70 prosent kontanter og 30 prosent egne aksjer, ligger Castellums kontantandel på kun 15 prosent.

Og mens SBB vil justere det endelige aksjeoppgjøret for å holde betalingen fast på 165 kroner per aksje, har Castellum låst inn bytteforholdet på 13 egne aksjer per 20 Entra-aksjer.

Dermed blir verdien av budet først avklart ved endelig oppgjør, som er forventet en gang i løpet av første kvartal. Før den tid er man helt prisgitt utviklingen både i Castellum-aksjen samt valutautviklingen mellom norske og svenske kroner.

Siden Castellum varslet sitt bud 26. november, har aksjekursen falt over fire prosent. Dermed er et bud som ble lansert som 171 kroner i skrivende stund kun verdt i underkant av 164 kroner.

Saxborn er likevel «overbevist» om at hans bud er det beste for Entras aksjonærer.

I siste E24-podden kan du høre Henrik Saxborn fortelle om Entra-interessen og budet Castellum har lagt inn.

– Vårt bud er basert på en sammenslåing, ikke et oppkjøp. Vi har absolutt det verdimessig høyeste budet. Å bytte Entra-aksjer mot Castellum-aksjer til en premie på 31 prosent til deres tre måneders gjennomsnitt gir enorm verdi for Entras aksjonærer, som vil fortsette å delta i selskapets vekst, sier Saxborn.

Han viser videre til at Castellum-aksjen har hatt en god utvikling, med 14 prosent årlig avkastning i snitt de siste ti årene, og høye utbytter.

Etter å ha oppjustert anslaget til forventede synergier fra en sammenslåing med Entra sist fredag, rykket Castellum ut med en ny pressemelding der det ble slått fast at synergiene utgjorde 14 kroner per Entra-aksje.

Dermed ble det også hevdet i meldingen at budet fra Castellum utgjorde en verdi på 185 kroner per aksje, tilsvarende 20 kroner mer enn SBBs bud.

– Det er først når vi stenger transaksjonen at vi vet den eksakte verdien på vårt tilbud, og det kan bli enda høyere enn ved annonseringen. I tillegg kommer verdien av synergiene, som kommer til å gi mye konkret verdi til aksjonærene når sammenslåingen er klar, sier Saxborn.

– Men du kan vel ikke hevde å ha det høyeste budet når det fortsatt ikke er avklart hva den endelige verdien blir? Det blir jo villedende markedsføring?

– Dette kan man diskutere i det vide og det brede, men uansett hva aksjekursen er nå, inneholder vårt bud synergier på 14 kroner per Entra-aksje som gir en total budverdi langt over det SBB har tilbudt, sier Saxborn.

Les også

Kampen om Entra: Kritisk analytiker må plutselig holde munn

Strenge krav til påstander i markedsføring

Selv om SBB har identifisert nesten like høye synergier som Castellum, har ikke selskapet inkludert den potensielle merverdien av disse i sitt bud.

– Det er direkte villedende for Entras aksjonærer at Castellum inkluderer fremtidige synergier i den varslede budprisen, og jeg er usikker på om det i det hele tatt er lov. Verdien den dagen budet stenger en gang i første kvartal neste år er det eneste som er interessant, sier Batljan i SBB.

Castellums annonsekampanje i Norge er såpass uvanlig at den har vakt oppsikt over grensen. I et intervju med Nyhetsbyrån Direkt torsdag sa selskapets kommunikasjonssjef Anders Westgårdh blant annet:

«Det er viktig å nå ut til samtlige aksjeeiere, så de kan ta del av hele vårt tilbud».

Advokat Mikkel Lassen Ellingsen i Bryn Aarflot er spesialist på markedsføringsrett. Han kjenner ikke den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag:

– Norsk markedsføringslovgivning inneholder flere strenge krav til objektiv sannhet. Kraftfulle markedsføringspåstander som «best», «størst» eller «raskest» må være forankret i reelle forhold, og påstandene skal også kunne dokumenteres om noen krever det. Brudd på disse reglene kan medføre sanksjoner fra Forbrukertilsynet, men også erstatningsansvar overfor andre næringsdrivende, sier Lassen Ellingsen.

– STRENGE KRAV: Norsk markedsføringslovgivning inneholder flere strenge krav til objektiv sannhet, sier advokat og partner Mikkel Lassen Ellingsen i Bryn Aarflot.

Bryn Aarflot

Varsler bud før jul

I motsetning til SBB har Castellum fortsatt ikke fremmet et offisielt bud på Entra. Ifølge Saxborn vil dette skje en gang før jul.

Castellum eier allerede 8,2 prosent av Entra, etter å ha kjøpt ut den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet for 169 kroner per aksje torsdag i forrige uke.

Største eier i Entra med 12 prosent er Folketrygdfondet, som har varslet at det ikke støtter noen av budene. Dermed kan i utgangspunktet hverken Castellum eller SBB få oppfylt sine krav om 90 prosents aksept.

Onsdag denne uken varslet styret i Entra at det skal gjennomføre en oppdatert verdivurdering av selskapets eiendomsportefølje, som ventes å gi «en betydelig økning i rapporterte netto eiendelsverdier».

Les også

Folketrygdfondet avviser svenske bud i Entra: – Støtter ingen av dem

Les også

Ser stor finansiell risiko i Entras beiler

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Entra
 2. Markedsføring
 3. Aksjer
 4. Tilbud
 5. Annonsering

Flere artikler

 1. Smell for Entra-beiler: – Nå får vi vel snakke med Folketrygdfondet

 2. Svenske eiendomskjemper i kamp om Entra: Sikret seg statens aksjer i natt

 3. Aksjen hans hoppet da han trakk budet på Entra

 4. Sterke tall fra Castellum: Skrudde opp leien med 15 prosent før pandemien

 5. Castellum-sjefen vil friste Entra-eiere med sukret bud og milliardsalg