Kronen falt til sitt svakeste nivå på fem måneder på viktig indeks: – Gjenspeiler det vi hadde i mai

En turbulent børsuke har gitt utslag i kronekursen, som har nådd sitt svakeste nivå siden mai mot handelspartneres valutaer. I tillegg til økt smitte, usikre utsikter og et kommende presidentvalg, trekkes valutasikring frem som årsak.

Kronen har lagt seg på sitt svakeste nivå på flere måneder på I44-indeksen. Svekkelsen kommer i en uke med økt virussmitte og svingninger på verdens børser.
Kronekursen
 • Ine Brunborg
Publisert:

Kronekursen har svekket seg mot valutaene til handelspartnere denne uken, og på torsdag nådde kronen sitt verste nivå på I44-indeksen siden i vår.

Kursen ble målt på 117,92 poeng, som er det verste siden 25. mai.

Norges Bank registrerer I44-indeksen hver dag. Den måler kronekursen mot 44 av Norges handelspartneres valutaer, og er det foretrukne målet sentralbanken bruker.

Kronen har samtidig svekket seg mot både dollar og euro. Begge valutaene har siden forrige fredag blitt omtrent 20 øre dyrere.

Inn i helgen kostet én euro 11,1 kroner, mens én dollar kostet 9,5 kroner.

– Altoverskyggende

Valutastrateg i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, trekker frem bevegelsene i det globale aksjemarkedet som en viktig årsak til svekkelsen.

– Det er vanskelig å komme med en annen forklaring enn at børsene står for effekten, sier han.

Noen norske investorer bruker kronen som en forsikring mot fall i aksjemarkedet. Denne mekanikken står bak mye av bevegelsene i kronekursen, mener Eek-Nilsen.

– Når det blåser på børsene, så er dette altoverskyggende. Det er nesten det eneste som betyr noe, sier han.

Verdien til disse valutasikringene svinger nemlig i takt med markedet. Eek-Nielsen forklarer:

– La oss si at du har et pensjonsselskap der du har norske pensjonister du har lovet å betale penger til når de blir gamle. De skal ha norske kroner. Men det er mye penger, og du har valgt å kjøpe amerikanske verdipapirer. Da har du plassert pengene dine i dollarpapirer, men du skal jo på et tidspunkt betale de norske investorene tilbake i norske kroner.

– Det er en mismatch, og det ønsker du å gjøre noe med. Da kan du låne dollarene og kjøpe aksjer for dem, mens du har kontantene dine stående i Norge.

Les også

ESB signaliserer grep i desember

– Dette har du gjort i form av et valutaderivat, og det heter en valutatermin. Det er en forpliktelse med en bank, der du sier at du vil selge dollar mot norske kroner om én måned. Og dette gjør du igjen og igjen i flere måneder. Da har du sikret beløpet.

Når dollaren faller mye i verdi, så vil denne kontrakten stige i verdi.

– Da kan du kjøpe dollar i markedet som du kan selge dyrt til banken, og dermed motvirke verdifallet på aksjene fordi kronen har styrket seg.

Denne handelen er imidlertid avhengig av størrelsen på aksjebeholdningen.

– Du vil selge like mange dollar du har aksjer for. Men hvis aksjemarkedet gjør som i mars, og faller 30 prosent, så har du solgt for mye. Da må du i stedet kjøpe dollarene. Og da kommer mekanikken: aksjemarkedet faller, vi må selge dollar. Aksjemarkedet stiger, og vi må selge.

– Hvis dette skjer for fort, så blir beløpene for store, og så preger det kronekursen.

Les også

Eurosonens økonomi hentet seg inn i tredje kvartal – men nye nedstenginger truer

– Gjenspeiler det vi hadde i mai

Globale aksjemarkeder har altså vendt nedover i løpet av uken som har gått, og Wall Street fortsetter nedgangen i tidlig handel også fredag.

Hittil denne uken har Dow Jones-indeksen falt med 6,4 prosent, og indeksen styrer dermed mot sin verste uke siden mars, ifølge CNBC.

Også oljeprisen har vendt nedover. Spotprisen på nordsjøolje, som fredag ettermiddag ligger på rundt 37,8 dollar, har falt med over 10 prosent den siste uken.

Samtidig har flere land meldt om økte smittetilfeller, og store europeiske land innfører nye restriksjoner og nedstenginger.

Les også

Verste børsdag siden juni på Wall Street

Denne usikkerheten bidrar til kronesvekkelsen, mener Handelsbankens rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen.

– Smitteutviklingen fører til nye nedstenginger, særlig i Frankrike og Tyskland, og nedstenginger som varer litt lenger i Italia og Spania, sier han.

Dette påvirker utsiktene for den økonomiske utviklingen i Europa fremover, mener han.

– Den svakere konjunkturelle utviklingen man ser for seg fremover som en konsekvens av nye nedstenginger, har også gitt en lavere forventet etterspørselsvekst på olje, som har medført et prisfall på vel ti prosent denne uken.

Disse to faktorene gjør risikoviljen i markedet mindre. I valutamarkedet betyr det at investorer trekker seg ut av litt mer risikofylte plasseringer, som den norske kronen, og heller går inn i tryggere plasseringer som amerikanske dollar, trekker Kundsen frem.

– Vi har på mange måter en situasjon i kronekursen som gjenspeiler det vi hadde tilbake i mai. Men samtidig er det ikke den samme panikken som preger markedet nå som på forsommeren, vil jeg si. Men det er på mange måter de samme driverne som gjør kronen svakere.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken påpeker at investorer trekker seg ut av litt mer risikofylte plasseringer, som den norske kronen.

Venter på valgavklaring

Kundsen i Handelsbanken trekker også frem det kommende presidentvalget i USA som en usikkerhetsfaktor.

– Det som kanskje blir verst for markedet, og som kan gjøre usikkerheten enda større, er et uavklart valgutfall hvor det tar tid før man vet hva som skjer.

– Hvis vi får en avklaring, enten republikansk eller demokratisk, vil trolig risikopremien på kronen bli mindre i første omgang. Det vil si at kronen vil styrke seg litt i etterkant.

Likevel er det sånn at veien videre er fylt med mye usikkerhet, mener han.

– Mye står og faller på den løpende utviklingen i smittesituasjonen, både i Europa og her hjemme. Jeg tror at usikkerheten fremdeles vil være der de nærmeste ukene og månedene. Det vil prege kronekursen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norsk krone
 3. Euro
 4. Nils Kristian Knudsen
 5. Nordea Markets
 6. Kronekurs
 7. Handelsbanken

Flere artikler

 1. Euroen koster under ti kroner for første gang siden januar i fjor

 2. Venter sterkere krone i 2021: – Ta høyde for store svingninger

 3. Kronen gjør det dårligst blant toppvalutaer

 4. Vaksineoptimisme gir tro på sterkere krone

 5. Sterkeste krone siden august 2019