Advokater rir oppkjøpsbølge i Norge: – En global supersyklus

Parallelt med noteringsboomen har oppkjøpsaktiviteten skutt fart. Advokatfirmaet Thommesen melder om en bølge som «overgår det meste man har sett i nyere tid».

Partner Christian Grüner Sagstad i Thommesen mener sterke børser, lett tilgang på kapital og billig lånefinansiering bidrar til en bølge av transaksjoner.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Sbanken er på vei inn i DNBs eie, Europris går inn i leker på nett, Orkla kjøper seg større i pizzabransjen og Kjell Inge Røkkes Aker Horizons har slukt fornybarselskaper.

Dette er noen av oppkjøpene som er blitt meldt av norske selskaper i år, men langt fra de eneste.

– Situasjonen nå er at det er en global supersyklus i transaksjonsmarkedene, sier Christian Grüner Sagstad, partner og leder for kapitalmarkedsavdelingen i Thommesen.

Les også

Finansdepartementet gir grønt lys til DNBs oppkjøp av Sbanken

Advokatfirmaet hyres inn som juridisk rådgiver ved oppkjøp og sammenslåinger, men også i børsnoteringer og andre typer transaksjoner.

– Overgår det meste man har sett

Ifølge Sagstad startet en oppkjøpsbølge i andre halvdel av pandemiåret 2020, før den har blitt enda sterkere i år.

Tall han har hentet ut fra datatjenesten Mergermarket over advokatfirmaenes deltagelse i transaksjoner, viser at oppdragsmengden innen oppkjøp og sammenslåinger har vært like stor i første halvår i år som i hele fjor.

– Dette overgår det meste man har sett i nyere tid. Det gjelder både globalt, men også når vi ser på tallene fra Norge, sier Sagstad.

Les også

Advokater fryktet kriseår – nå håver de inn på børsboom

Tallene viser at Thommesen har vært rådgiver ved 71 oppkjøpstransaksjoner så langt i år, mot 75 i hele fjor. Verdien av transaksjonene har vært på 8,6 milliarder euro, mens den var på 12,1 milliarder for hele 2020.

– Det som er spesielt nå er at det er full aktivitet i alle transaksjonsformer – noteringer, M&A, fremmedkapital, egenkapital, men også i alle relevante industrier i Norge, sier han, og peker på at det omfatter både de største og de mindre selskapene.

På Oslo Børs, spesielt markedsplassen Euronext Growth, har en bølge av nye selskaper blitt notert det siste halvannet året. I år kan også den historiske noteringsrekorden ryke.

– Hatt et ekstremt år

Inntrykket av et hett marked for kapitalinnhenting bekreftes hos DNB Markets.

– Vi har hatt et ekstremt år. Det er ikke vanlig for noen meglerhus med den aktiviteten som har pågått gjennom det første halvåret, sier Peter Behncke, leder for DNBs investeringsbank.

TRAVLE DAGER: Peter Behncke, leder for DNBs investeringsbank. Her ved en tidligere anledning.

Selskapene i det norske markedet har så langt i år hentet inn 70 milliarder kroner i frisk kapital, nesten tre ganger så mye som i første halvår i fjor, viser tall fra Dealogic. Omtrent halvparten er hentet inn i børsnoteringer.

– Det er todelt. Det er mange som vil ha kapital for å videreutvikle selskapet sitt. Enten det er organisk eller ved kjøp, sier Behncke.

Det som potensielt vil kunne spolere festen er høyere renter, ifølge DNB-toppen.

Tidligere i år steg internasjonale renter raskt. Hos globale forvaltere var inflasjon og uro i rentemarkedet den største frykten.

Siden har den viktige amerikanske statsrenten falt tilbake. Den amerikanske sentralbanken har likevel gitt et signal om at renten skal opp.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler to rentehopp i 2023: – Et markert taktskifte

– Høyere renter vil kunne treffe en del selskaper ved at deres verdsettelse vil falle. Da vil du kunne få en dreining mot tydeligere fokus på å plukke de riktige aksjene, sier Behncke.

– Det vil kunne påvirke M&A-aktiviteten. Men i det korte bildet, det neste halve året, tror vi det vil ha liten effekt på aktiviteten. Og at det langt på vei vil bli oppveid av investeringsvilje når pandemien letter, og de enorme mengdene tilgjengelig kapital i markedene, sier Sagstad.

Børsfest gir oppkjøpsbølge

Thommesen-partneren trekker frem et knippe forhold som har vært drivstoff for bølgen av transaksjoner.

– For det første har børsene globalt vært særdeles sterke det siste trekvart året. Det er lett tilgang på kapital og ikke minst mulighet for svært attraktiv og billig lånefinansiering.

På toppen av dette sitter private equity-aktører, altså oppkjøpsfond, med mye tilgjengelig kapital, påpeker Sagstad.

Les også

Crayon vil kjøpe australsk selskap for 2,6 milliarder kroner

– Det har aldri vært så mye tørt krutt som det er nå. Eksisterende PE-spillere har reist enda større fond det siste halvannet året. Det har kommet enda flere nye PE-aktører til, og summen av det gjør at det er vanvittig mye kapital som skal investeres.

Med stigende aksjekurser får også selskapene en sterkere valuta når de bruker egne aksjer som oppgjør i oppkjøp eller andre transaksjoner, påpeker Sagstad.

Thommesen-partneren trekker også frem utsiktene til at pandemien letter flere steder, etter at mange land i Europa og USA har kommet langt i vaksineringen.

– Det virker å være en sterk forventning i markedet om god fart og vekst ut av pandemien globalt, men også i Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Advokatfirmaet Thommessen
 2. Oppkjøp
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. DNB Markets-overskuddet har nesten passert fjoråret: – Nå er det bra fart i alle deler

 2. – Investorer er veldig sensitive for endrede vekstforutsetninger

 3. Betalt innhold

  Meglersjef venter oppkjøpsbølge etter børsbonanza

 4. Børsen opp 15 prosent i første halvår: – Nå går vi inn i «boom time»

 5. Betalt innhold

  Milliardkamp om det røde gullet