Bot på 20.000 kroner til Sissener

Jan Petter Sisseners forvaltningsselskap Sissener as var for sent ute med å rapportere shortposisjoner. Nå er det ilagt en bot på 20.000 kroner av Finanstilsynet, skriver Finanswatch.

Jan Petter Sissener eier aksjer i en rekke Oslo Børs-selskaper gjennom fondet han forvalter, Sissener Canopus.
Investorenes aksjekjøp
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Vi har lagt oss flate. Vi var rundt 12 timer forsinket med rapporteringer. Det var helt ekstraordinære omstendigheter som var grunnen til forsinkelsen, sier Sissener til nettavisen Finanswatch.

Avgjørelsen fremgår i et brev fra Finanstilsynet datert 26. august i år.

Porteføljeforvalteren har tidligere påpekt at fondet Sissener Canopus inngikk flere shortposisjoner i enkeltaksjer da børsene raste i vinter.

Les også

Spetalen reduserer Frontline-short

Første gang

Sissener mener det hadde holdt med en advarsel, men Finanstilsynet mener de objektive vilkårene for bruk av gebyr er oppfylt.

– Finanstilsynet har ingen grunn til å tvile på foretakets forklaring om årsaken til forsinkelsen, men har likevel kommet til at disse grunnene ikke unnskylder forsinkelsen, og at det ikke var tatt tilstrekkelige forholdsregler i tråd med de kravene som må kunne stilles til en profesjonell aktør for å sikre at rapportering skjer til rett tid og med rett innhold, skriver tilsynet, ifølge Finanswatch.

I et svar til tilsynet fremgår det at forsinkelsen skyldes at det var første gang Sissener as hadde en rapporteringspliktig shortposisjon, i tillegg til at det var en krevende intern prosess knyttet til en ansatt i selskapet.

Les også

Andreas Hofstad med toppliste-comeback på børs – satser grønt

Veddet på kursfall

En shortposisjon er som oftest et veddemål på kursfall, der investoren tjener penger dersom aksjen faller, og motsatt taper dersom den stiger.

Finanswatch skriver at det i Sisseners tilfelle handler om blant annet en forsinket rapportering av en netto shortposisjon på 0,53 prosent og for sen rapportering av en netto shortposisjon på 0,22 prosent.

Hvis netto shortposisjon er på 0,1 prosent eller mer, skal både størrelsen i prosent og antallet aksjer rapporteres innen klokken 15.30 påfølgende dag.

Sisseners aksjefond har tidligere blant annet hatt shortposisjoner i Oslo Børs-selskapene Marine Harvest, som nå heter Mowi, Norwegian, Yara og Equinor.

Forvaltningsselskapet består også av et obligasjonsfond kalt Sissener Corporate Bond Fund.

Les også

1.500 Nordnet-kunder gikk på Nikola-smell

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Investorenes aksjekjøp
  2. Shorthandel
  3. Finanstilsynet
  4. Jan Petter Sissener

Flere artikler

  1. Spetalens grønne veddemål kommer til syne

  2. Veddemål mot Oslo Børs-aksjer halvert under børsfesten

  3. Nel-smell for britisk hedgefond

  4. Britisk hedgefond satser på mer Nel-ras – er største shortselger

  5. Spetalen vedder på børskollaps for norske elbilladere