Øker utbyttet for tredje kvartal på rad: – Et nytt forsiktig skritt

Equinor øker utbyttet for tredje kvartal på rad etter krisekuttet for ett år siden. – Fortsatt ligger vi betydelig under det kontantutbyttet vi hadde før pandemien og skattepakken, sier Equinor-sjefen.

Konsernsjef Anders Opedal på Troll A-plattformen tidligere i år.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Da coronakrisen slo inn i mars i fjor fikk det store konsekvenser for Equinor og andre oljeselskapers utbetalinger til aksjonærene.

I første og andre kvartal i fjor barberte Equinor det kvartalsmessige utbyttet sitt til ni cent per aksje, fra 27 cent i fjerde kvartal 2019.

I tillegg avsluttet selskapet et planlagt tilbakekjøp av aksjer, hvor det skulle tilbakeføre inntil fem milliarder dollar til eierne.

– Siden det har vi forsiktig og stegvis økt utbyttet noe i takt med den gradvise normaliseringen av markedet, sa Equinor-sjef Opedal på en kvartalspresentasjon torsdag.

– Vi har tatt et nytt forsiktig skritt i dette kvartalet, sier han.

Equinor-styret økte utbyttet til 11 cent i tredje kvartal i fjor og videre til 12 cent i fjerde kvartal, før det ble økt videre til 15 cent i første kvartal i år. Utbyttet tilsvarer om lag 1,23 kroner per aksje gitt dagens dollarkurs.

– Dette er en moderat økning fra 12 cent i fjerde kvartal, men fortsatt godt under nivået fra før coronaen, sa Opedal torsdag.

– Viser behovet for å stanse utbyttefesten

I fjor ga Stortinget en krisepakke til oljebransjen for å lokke dem til å investere mer, og det ser ut til å ha virket. Det er nå mange prosjekter på gang i oljebransjen.

Da krisepakken ble forhandlet frem ønsket blant andre stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) å legge sterke begrensninger på oljeselskapenes mulighet til å betale utbytter til eierne.

– Equinor er blant de selskapene som nyter svært godt av oljeskattepakken, sier Haltbrekken til E24.

– Det at de øker utbyttet viser behovet for å stanse den utbyttefesten som man legger opp til, men som vi ikke fikk flertall for å legge sterke begrensninger på, sier han.

Les også

Regjeringens krisepakke: – Dette er ingen blankofullmakt til oljeselskapene

– Mye av dette utbyttet går til staten?

– Statens andel er det selvfølgelig ikke så farlig med. Men det å sikre staten inntekter kunne man gjort gjennom skatteregimet i stedet, sier Haltbrekken.

Med 3,26 milliarder aksjer vil Equinors utbytte komme på om lag 489 millioner dollar, eller drøye fire milliarder kroner.

Staten eier to tredjedeler av selskapet, og ligger dermed an til å motta rundt 2,7 milliarder kroner i utbytte for første kvartal, gitt dagens dollarkurs.

Minus 3 milliarder i skatt på utvinning av olje

– Forsiktig

Equinor-sjef Anders Opedal forsvarer økningen i selskapets utbytte.

– Hvis du ser litt tilbake nå, så hadde vi jo 27 cent pluss tilbakekjøpsprogram før pandemien og før skattepakken. Så reduserte vi jo utbyttet til ni cent og suspenderte tilbakekjøpspakken. Det vi har gjort gradvis over tre kvartaler er å øke kontantutbyttet forsiktig fra ni til 15 cent, sier Opedal til E24.

– Fortsatt ligger vi betydelig under det kontantutbyttet vi hadde før pandemien og skattepakken. Vi har heller ikke iverksatt tilbakekjøpsprogrammet, sier han.

– Så du ødsler ikke med krisepengene?

– Nei, det som vi har hatt fokus på i forbindelse med skattepakken, det er å være veldig forutsigbare på at vi har progresjon på de prosjektene som vi viste politikerne i forkant at disse er de som står i fare, sier Opedal.

– Disse modner vi frem nå til sanksjonering. Det skaper aktivitet. Bare i første kvartal i år har vi tildelt kontrakter til leverandører i Norge til mer enn 12 milliarder norske kroner, sier han.

Les også

Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014

Fornøyd med resultatet

I første kvartal leverte Equinor sitt beste kvartalstall siden starten av 2014, blant annet grunnet økte priser og en gevinst på 1,4 milliarder dollar fra salget av deler av havvindparkene Doggerbank og Empire.

– Kan vi vente like bra resultater fremover?

– Nå har vi fått dette gode resultatet, basert på økte priser, men ikke minst god regularitet, en enormt flott jobb som gjøres av alle dem som jobber på våre anlegg, som sikrer sikker og effektiv drift, sier Opedal.

– Nå skal vi gjøre alt vi kan for å opprettholde det høye produksjonsnivået og fange de prisene som vi ser i markedet. Men så er det klart, nedsalget fra fornybar var en engangseffekt, da, sier han.

Les også

Equinor-sjefen om oljeprisen: – Her vil det bli volatilitet

Les også

Equinor rapporterer fornybartall for første gang: – Bekreftet vår evne til å skape verdi

Les også

Krangel om Equinors klimastrategi: – Kodak-øyeblikket nærmer seg med stormskritt

Les også

Equinor gir servicekontrakter på 4,5 milliarder til ABB og Siemens

Les også

Archer sikrer Equinor-kontrakt verdt 2,5 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kvartalsrapport
 2. Equinor
 3. Utbytte
 4. Aksjer
 5. Coronaviruset
 6. Lars Haltbrekken
 7. Krisepakke

Flere artikler

 1. Equinor betaler 99 øre i utbytte for fjerde kvartal

 2. Beste Equinor-kvartal på norsk sokkel siden 2014

 3. Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014

 4. Venter beste Equinor-resultat på syv år: – Det blir jo et bra kvartal

 5. Smitte rammer Equinors Brasil-prosjekter: – Smittetrykket er veldig stort