Euronext vurderer høyere bud: – Endrer ikke vår strategiske anbefaling

Euronext vurderer å øke sitt bud på Oslo Børs etter at Nasdaq kom på banen med et høyere bud. Men børsdirektøren holder fast på at Nasdaq er den beste eieren.

BUDKRIG: Amerikanske Nasdaq meldte seg i forrige uke på med et konkurrerende bud på Oslo Børs, etter at fransk-nederlandske Euronext varslet sitt bud julaften i fjor. Dette er administrerende direktør for Nasdaq Nordics Lauri Rosendahl, Catharina Hellerud (t.h.), styreleder Oslo Børs VPS Holding ASA og konsernsjef Bente A. Landsnes i Oslo Børs VPS.
Publisert:

Mandag varslet fransk-nederlandske Euronext at selskapet står fast ved sin plan om å kjøpe opp Oslo Børs VPS Holding, og at selskapet vurderer å øke budet.

Børsaktøren som eier flere europeiske børser kom den 14. januar med et bud som verdsetter Børsen til 6,24 milliarder kroner, mens Nasdaq har kommet med et bud som er verdt 300 millioner kroner mer.

«Euronext vil vurdere muligheten for å justere sitt tilbud, og vil gi ytterligere informasjon om dette når den tid måtte komme», skrev Euronext i en melding mandag.

Dersom et slikt bud skulle komme, vil Børsens styre vurdere det. Men fortsatt vil Oslo Børs se på Nasdaq som en bedre kandidat enn Euronext til å utvikle Børsen og kapitalmarkedet i Norge videre, ifølge børsdirektør Bente A. Landsnes.

– Hvis det kommer et høyere bud fra Euronext vil styret måtte se på det og gi en anbefaling om det rent finansielle, men vi kommer ikke til å endre vår strategiske anbefaling, sier Landsnes til E24.

– Vi mener at Nasdaq er den beste kandidaten til å utvikle det norske kapitalmarkedet, legger hun til.

Har fått aksepter

Euronext har fått forhåndsaksept fra aksjonærer som eier til sammen 45,5 prosent av Oslo Børs VPS Holding, mens Nasdaqs konkurrerende bud har aksept fra aksjonærer på å kjøpe til sammen 35,2 prosent.

«Euronext tar til etterretning avgjørelsen til styret i Oslo Børs VPS Holding ASA om å ikke anbefale Euronexts tilbud, selv om det har støtte av et flertall av aksjonærene i Oslo Børs VPS», skrev Euronext i en melding mandag.

Nasdaq la mandag frem sitt tilbudsdokument, hvor selskapet sier noe om sine strategiske planer for det norske kapitalmarkedet.

Budet kom uventet

Euronext kom med sitt bud etter en auksjonsprosess som ble innledet av en gruppe aksjonærer som hyret meglerhuset Carnegie i høst, og interessen kom uventet på styret og ledelsen i Oslo Børs.

Mandag kom Euronext med løfter om at en sammenslåing med Oslo Børs VPS ville gi fordeler for alle norske interessenter.

«Erfaringene med ledelse og drift av markedssystemer i et desentralisert system med uavhengige virksomheter i flere europeiske land er gode. Euronext sin modell utnytter lokale styrker, bygger på lokal identitet og skaper levende markeder», skriver Euronext.

Selskapet trekker også frem at små- og mellomstore bedrifter (SMB) er spesielt viktige, og at Euronext vil kunne sikre dem «den beste tilgangen på kapital i Europa».

Les mer: Børsen gir råd i februar: – Vi kjenner jo ikke Euronext veldig godt

Publisert:

Her kan du lese mer om