VIL VARE LENGE: Bildet viser de nye sedlene fra Norges Bank.

Kommentar: Derfor vil kontanter bestå

Kontantenes suksess i en stadig mer teknologisk verden er bemerkelsesverdig. La folks interesser gå foran bankenes profitt og snevre egeninteresser.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

I motsetning til hva mange tror, er bruken av kontanter i verden sterkt økende. Verdens sentralbanker melder om en økning på om lag 5 prosent i året, og selv i Norge er mengden kontanter i omløp relativt stabil fra år til annet. ATMIA, organisasjonen for produsenter og operatører av minibanker, forventer at minibank-bruken vil øke med 9,85 prosent på verdensbasis de neste seks årene.

I Norge rapporterer fortsatt de aller fleste at de bruker kontanter, enten daglig eller bare fra tid til annen. Norges Bank rapporterer i sin nye rapport «Kunderetta betalingsformidling 2016» at nordmenns kontantuttakene i 2016 (i innland og utland) beløp seg til ikke mindre enn 116,7 milliarder kroner. Det er 22.000 kroner per nordmann, når ung som gammel medtas.

Kontanter er fortsatt svært mye tryggere enn alternativene. I England ble det f.eks. registrert falske sedler for 7,5 million pund i 2016. Det er svært lite sammenlignet med svindel knyttet til kredittkort, betalingsoverføringer og sjekker, som kom opp i 755 millioner pund i 2015. Det er hundre ganger så mye!

Kontantenes suksess i en stadig mer teknologisk verden er bemerkelsesverdig. Det er sannsynligvis årevis til vi kommer dit at flere transaksjoner gjøres elektronisk enn med kontanter.

Les også

Nettbankkaos sår tvil om det kontantløse samfunn: – Vi er ikke klare

Årsakene til kontantenes suksess er åpenbar:

  • På verdensbasis er kontanter fortsatt den mest kostnadseffektive betalingsformen
  • Kontanter er fortsatt den tryggeste betalingsformen
  • Under kriser øker kontantbruken, og viser hvilken tillit folk har til kontanter.
  • Kontanter er garanti for personvern
  • Kontanter er trygghet i en verden med fare for cyberkriminalitet og hackerangrep på samfunnskritisk infrastruktur
  • Kontanter er trygghet i tilfelle krig og naturkatastrofer
  • Kontanter er demokratisk, fordi det ikke ekskluderer svake grupper med begrenset teknologisk kompetanse
  • Kontanter lærer barn bedre forståelsen av penger
  • Mynter og sedler er et lands visittkort og representerer vår kulturhistorie

Nordmenn flest ønsker teknologiske innovasjoner i betalingsformidlingen hjertelig velkommen. Vipps har vært en kjempesuksess, og stort sett alle setter pris på at vi kan betale med kort stort sett overalt. Men det nordmenn setter aller mest pris på er valgmuligheten, og ikke minst sikkerheten det gir å vite at vi ikke gjør oss avhengig av at teknologien alltid fungerer under krig, kriser og naturkatastrofer.

Folkeaksjonen «Ja til kontanter» har over 40.000 følgere på Facebook. Det er talende at det ikke finnes en tilsvarende bevegelse som støtter bankene og vil avvikle kontantbruken helt. Det skyldes naturligvis at nordmenn fortsatt vil ha valgmuligheten og fortsatt vil ha den tryggheten som kontanter gir oss. De fleste politiske partier har nå tydelig signalisert at kontanter fortsatt skal leve i beste velgående i Norge.

Les også

Norges Banks torskevideo går verden rundt: – Hele informasjonskampanjen vil koste 20 millioner kroner

Norges Bank har uttalt at vi sannsynligvis har kontanter i flere tiår til, og har nettopp lansert nye og tryggere sedler. Elektroniske betalinger kommer helt sikkert til å øke sin markedsandel, både i Norge og verden for øvrig, og det hilser de fleste alle velkommen, men det betyr ikke at vi vil gi slipp på tryggheten kontantene representerer.

La oss derfor nå slippe å høre mer fra bankene og deres lobbyorganisasjon Finans Norge, som vil avvikle kontanter fordi de tjener mer penger hvis de har kontroll over pengene våre og alle transaksjoner folk gjør.

La folks interesser, trygghet, personvern og valgfrihet gå foran bankenes profitt og snevre egeninteresser.

Les også

– Vi er ikke klare

Les også

Mener nettbanktrøbbel kan unngås: – En upopulær investering å ta

Les også

Høyre vil fase ut kontantplikt i butikker innen tre år

Publisert:
Gå til e24.no