Facebook kjøper Instagram

Mark Zuckerberg blar opp en milliard dollar for den sosiale bildetjenesten.

GJØR STOROPPKJØP: Facebook-sjef Mark Zuckerberg kjøper den populære fototjenesten Instagram, og får 15 ansatte og 30 millioner brukere med på lasset.
Publisert:

Mandag kveld melder Facebook at de kjøper bildedelingstjenesten Instagram.

Med en prislapp på én milliard dollar er det Facebooks desidert største oppkjøp noensinne.

- Vi har i årevis jobbet med å bygge opp en best mulig måte å dele fotografier med venner og familie på, sier Facebook-sjef Mark Zuckerberg i en pressemelding.

- Nå får vi muligheten til å jobbe enda nærmere med teamet i Instagram for å kunne tilby enda bedre måter å dele flotte mobilbilder med folk basert på deres interesser, sier Zuckerberg videre.

Oppkjøpet skal betales med en kombinasjon av kontanter og Facebook-aksjer.

- Facebook fikk panikk

Milliardavtalen vil være svært lukrativ for de to nyutdannede Stanford-studentene som startet Instagram for bare halvannet år siden.

Så sent som torsdag i forrige uke ble selskapet verdsatt til 500 millioner dollar, halvparten av det Facebook nå har lagt på bordet, da eierne hentet inn mer kapital.

Det kan tyde på at forhandlingene med Facebook bare har vart noen dager, ettersom det ville vært rart om gründerne godtok å selge seg ned i selskapet til bare halvparten av verdien de verdsettes til i Facebook-oppkjøpet.

- Jeg tror Facebook fikk panikk. De bestemte seg for å ta ut konkurransen før Instagram fikk sjansen til å vokse noe mer, sier en analytiker til CNN Money.

- En milepæl

Tidligere har Facebook stort sett kjøpt opp mindre selskaper for noen titalls millioner dollar, og først og fremst brukt det som en måte å skaffe seg ny kompetanse på.

Zuckerberg varsler i pressemeldingen at vi ikke må forvente at selskapet gjør for mange slike store oppkjøp fremover.

- Dette er en milepæl for Facebook, siden det er først gang vi har kjøpt opp en tjeneste med så mange brukere. Vi planlegger ikke å gjøre mange flere slike oppkjøp, om noen i det hele tatt, sier han.

INSTAGRAM: Har blitt beskrevet som en bildeversjon av mikrobloggingstjeneste Twitter, der brukere kan dele og kommentere hverandres bilder.

Instagram overlever

Siden tidligere oppkjøp først og fremst har dreid seg om å kjøpe kompetansen til de ansatte i selskapene Facebook har tatt over har gjerne tjenestene de har drevet blitt lagt ned eller fullstendig integrert i Facebook.

Zuckerberg beroliger imidlertid Instagram-brukerne med at tjenesten ikke vil forsvinne inn i Facebook.

- Vi skal fortsette å bygge på Instagrams styrker, heller enn å prøve å integrere alt inn i Facebook. Derfor skal vi fortsatt la Instagram få vokse som en uavhengig tjeneste. Millioner av mennesker elsker Instagram-appen, og vårt mål er å bidra til å spre denne appen til enda flere, sier han.

Børsnoteres i sommer

Facebook er i ferd med å børsnoteres på Nasdaq-børsen i USA, og er ventet å hente inn rundt fem milliarder dollar i den største IT-børsnoteringen på mange år.

Med børsnotering rundt hjørnet og dokumentert vilje til å gjøre milliardoppkjøp er Facebook for alvor i ferd med å ta skrittet opp fra kategorien «spennende IT-oppstart» til de aller største milliardkonsernene i IT-bransjen.

Publisert: