Eksperter venter flere krisegrep: – For mye stål ligger ubenyttet i norske fjorder

Dagens Dolphin-konkurs kan være en begynnelse: Ekspertene venter flere krisegrep i tiden som kommer.

BEGJÆRER KONKURS: Seismikkselskapet Dolphin søker oppbud.
  • Anders Park Framstad
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Mandag morgen ble det klart seismikkselskapet Dolphin vil legge inn årene grunnet elendige markedsforhold og mangel på kapital. Årets første oljedrevne konkurs på Oslo Børs er dermed et faktum.

Omtrent samtidig falt oljeprisen til en ny bunn tidlig mandag ettermiddag. Nivåer på 36 dollar er knapt bærekraftige for noen av de planlagte prosjektene på norsk sokkel.

VENTER OPPRYDNING: Analysesjef for kreditt Pål Ringholm i Swedbank.

Ekspertene venter at man nå vil se betydelig flere krisegrep i tiden som kommer.

– Det er mange selskaper som har en kapitalstruktur som ikke er bærekraftig, og som må ryddes opp i. Det er noen som er så ubalansert at en avvikling er eneste farbare vei, som for eksempel Dolphin. Andre selskaper har en kapitalstruktur med interessenter der alle er tilsnakkende, inkludert bankene, sier kredittsjef Pål Ringholm i Swedbank til E24.

Les også

– Vi må jobbe oss gjennom svake markeder

Ringholm venter at mange selskaper vil gjøre noe med sin gjelds- og kapitalstruktur, at dette vil komme med full tyngde neste år – og at det vil kunne bli smertefullt selv om oljeprisen skulle stige noe.

– Om oljeprisen er på 39 eller 50 dollar betyr ingenting, det er uansett for lavt. Det er for mye stål som ligger ubenyttet i norske fjorder, sier Ringholm.

– Sjeldent

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning beskriver konkursen i Dolphin som trist.

TROR PÅ TAP: Stig Myrseth, sjef og grunnlegger i Dovre Forvaltning.

– Det er snakk om store beløp, og det er ikke ofte man ser regelrette konkurser. Det er mer vanlig med tekniske konkurser, der kreditorene får aksjer og selskapet fortsetter videre drift, sier Myrseth.

– Jeg vil tippe at litt av problemet var at det ikke holdt å konvertere gjeld til aksjer, men at selskapet også trengte frisk egenkapital.

Les også

Derfor begjærer Dolphin konkurs

Senest i inngangen av denne månedene beskrev obligasjonsfondsforvalter Morten Astrup i Storm Capital hvordan kontantproblemer er vanskeligere å håndtere enn gjeldsproblemer. Stig Myrseth peker også på at det er vanskeligere å finne løsninger jo

mer diversifisert selskapets kreditorgruppe er.

– Jo flere forskjeller det er, jo vanskeligere blir det å komme til enighet med alle. Men det er veldig sjeldent at det beste alternativet er regelrett konkurs. I de fleste tilfellene er verdien av at selskapet fortsetter driften større enn verdien av at selskapet oppløses på en ukontrollert måte, sier Dovre-sjefen.

– Vil føre med seg kreditortap

Myrseth venter også mange tekniske konkurser i for av finansielle restruktureringer i tiden fremover. Kreditorene må erkjenne at de ikke får tilbake alle pengene sine, og må ta til takke med aksjer.

– Mange kreditorer vil nok bli ufrivillige eiere av seismikkskip, supplyskip og kanskje også rigger, sier han.

Les også

Rederi kan tape 173 millioner på Dolphin-konkurs

Ifølge Myrseth er egenkapitalen i de fleste ståleiende offshoreselskapene på Oslo Børs allerede så godt som utradert. Dermed er det kreditorene som sitter med nedsiden dersom oljeprisen forblir lav.

– 2016 vil føre med seg kreditortap. Det er uunngåelig dersom ikke oljeprisen kommer opp over 100 dollar per fat, sier han.

I et blogginnlegg fra i dag morges peker Myrseth på at det lille supplyrederiet DOF, med en børsverdi på rundt 560 millioner kroner, har en gjeld på 25 milliarder. Samtidig er også situasjonen utfordrende for flere større aktører.

– Det kan være snakk om større beløp også, når selv flaggskipsselskaper som Farstad innen supply og Seadrill innen rigg må betale renter på over 20 prosent i obligasjonsmarkedet. Det sier noe om at markedet ser på sannsynligheten for mislighold som betydelig over 50 prosent, sier han.

Myrseth frykter at utlånstapene i sektoren i verste fall vil bli så omfattende at det utløser en «global minifinanskrise», og viser til at kredittspreadene allerede har gått kraftig ut i det amerikanske obligasjonsmarkedet.

– Vi vil se tap for både banker og obligasjonsinvestorer, og disse systemene vil bli satt på prøve, sier han.

– Begynner å bli billig

Pål Ringholm i Swedbank bekrefter at prisingen i rentemarkedet er godt innenfor det som betegnes som resesjonsprising.

– Vi ser at investorene krever et så stort påslag at det egentlig er stopp i energisektoren. Generelt handles nå flere kreditter eksempelvis med en rente på 25 prosent. I praksis betyr det at markedet er stengt for ny kapital, sier Ringholm.

Han ser imidlertid også muligheter, til tross for at kredittmarkedet er i krisemodus.

– Nå er det handbremsen på, og mange faktorer som er imot oss på kort sikt. Men når obligasjonene har halvert seg i verdi og man får gjeld for halv pris, da begynner det å bli billig. Jeg vil ikke anbefale å plukke blindt – alt annet enn det. For all del: Det er mørkt, men det er blitt mye billigere, sier han.

Les også

Oljekartet: Nå er Johan Sverdrup ikke lønnsomt

Les også

– Med dagens priser vil investeringene stoppe helt opp

Les også

– Det faller og faller. Det tar aldri slutt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. E24-kartlegging: Gjeldsbomben i oljebransjen

  2. Mener tiden er inne for å satse på «oljebanken»

  3. Riggrally på Oslo Børs: – I dag er det Hermanrud-effekten som gjelder

  4. Pangstart på 2019 for seismikkaksjer

  5. Satser på at Kjos og Kise har gjort hjemmeleksen sin