Eldar Sætre ny Statoil-sjef

Etter flere måneder med leting endte Statoil-styret med intern kandidat.

BLI NY SJEF: Eldar Sætre steppet inn som midlertidig konsernsjef da Helge Lund gikk i fjor høst. Nå tar han jobben på heltid.

Heiko Junge
  • Jo Andre Aakvik
  • Marius Lorentzen
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

– Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker, er ekstra gledelig, uttaler Statoils styreleder, Svein Rennemo i en pressemelding onsdag morgen.

Sætre har jobbet i Statoil i 35 år. Han ble konstituert som Statoil-sjef da Helge Lund i oktober takket ja til jobben som toppsjef i britiske BG-Group.

Les også

Konsernsjef Helge Lund slutter i Statoil

– Kandidaten vi var på jakt etter, måtte ha dyp kunnskap om olje- og gassindustrien og sterk forståelse for de utfordringer og muligheter Statoil står overfor. Det er avgjørende for å lykkes i denne jobben, uttaler Rennemo

Pressesjef Jannik Lindbæk sier til E24 at selskapet ikke ønsker å kommentere tilsettelsen utover det som står i pressemeldingen.

Statoil holder en pressekonferanse klokken 10.30. Pressekonferansen kan du følge på E24.

Les også

- Sætre var den absolutt best kvalifiserte

Tre viktige områder

Eldar Sætre vil delta på pressekonferansen, hvor han ganske sikkert vil utdype sine visjoner for Statoil.

I pressemeldingen peker Sætre på tre områder som viktige for ham:

– På norsk sokkel vil vi forsterke og forlenge vår posisjon. Internasjonalt vil vi satse i områder der vi kan bygge materielle og lønnsomme posisjoner. I tillegg vil vi styrke vår innsats i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Konkurransekraft og bærekraft vil stå sentralt, enten det gjelder olje- og gassproduksjon eller fremtidige prosjekter innen fornybar, uttaler Sætre.

Sætre har vært en del av Statoils konsernledelse siden 2003. Fra da til 2010 var han økonomi- og finansdirektør. Deretter var han leder for forretningsområdet «Markedsføring, prosessering og fornybar energi».

Sætre var ifølge pressemeldingen en sentral skikkelse i Statoil under børsnoteringen i 2001 og han spilte en betydelig rolle under fusjonen med Hydros olje- og gassvirksomhet.

Fastlønn: 7,7 mill.

Ifølge pressemeldingen fra Statoil får Eldar Sætre en fastlønn på 7,7 millioner kroner. Av disse er 5,7 millioner kroner pensjonsgivende inntekt.

Utover fastlønnen tar Sætre del i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver.

Konsernsjefen får rett til å gå av med pensjon ved fylte 62 år.

– Skiftet mening

Da Sætre ble utpekt som Lunds midlertidige erstatter i oktober, skrev han i en intern e-post til ansatte i Statoil at han ikke var kandidat til jobben.

Les også

Han tar over Statoil-roret

– Jeg er glad for at han endret mening underveis. Samtidig ligger det en styrke i at vi gjennomførte et bredt søk. For Statoil må ha den beste kandidaten, uttaler Rennemo.

Les også

Statoils toppsjef går på dagen

Les også

200 Statoil-milliarder forduftet på fem måneder

Les også

BG Group halverer Helge Lunds aksjebonus

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Den nye Statoil-sjefen kan gå av om tre år

  2. Slik vil Sætre styre Statoil

  3. Gir gass på norsk sokkel

  4. Annonsørinnhold

  5. Stortinget tror på Sætre

  6. – Spesielt bra at han er intern