Statoil-Reitan: - Jeg er nok ikke den mest populære mannen her
Statoils finansdirektør skjønner frustrasjonen fra oljeleverandørene. Men kostnadsgrepene måtte komme, mener han.
- Jeg er nok ikke den mest populære mannen her i dag, sier Statoils finansdirektør, Torgrim Reitan, under sin presentasjon på Paretos oljekonferanse, til noe latter fra salen.
Oljeselskaper over hele verden jobber intenst med å kutte kostnader for å få opp lønnsomheten, etter at kostnadene i bransjen de siste årene har galoppert.
Oljekjempen på norsk sokkel, Statoil, er intet unntak.
- Med det er rollen jeg har hatt for å drive frem kuttene som ligger bak kommentaren, sier Reitan til E24 etter presentasjonen.
- Du forventet ikke buing?
- Nei, nei, nei, det har jeg aldri opplevd, sier han lattermildt.
- Det er klart at det er en del i bransjen som føler at det er ganske tungt, og at det er en del tøffe tak. Dette gjelder også for Statoil, som gjør kraftige grep for å øke effektiviteten. Det er smertefullt til tider, Reitan til E24.
Nå samles oljeeliten
Oljeselskapenes kursendring har bidratt til tøffere tider for selskapene som leverer tjenester til oljesektoren.
Senest mandag ble det kjent at Aker Solutions må kutte opptil 100 stillinger.
Viktig kursendring
Han mener Statoils kursendring var noe de «var nødt til å gjøre».
Under presentasjonen understreket Reitan flere ganger at oljebransjen har et kollektivt ansvar for å få ned kostnadsnivået.
- Hadde vi ikke gjort dette, ville lønnsomheten blitt lavere, det ville blitt lavere aktivitet, lavere overskudd og dårligere verdier for våre aksjoner, sier han til E24 og fortsetter:
- Det ville betydd lavere verdier for Norge. Vi tar dette samfunnsansvaret veldig alvorlig. Vi forvalter fellesskapets ressurser, og det må vi gjøre så effektivt så mulig.
Kværner kan bli solgt
- Én milliard i reduserte kostnader gir 780 millioner kroner flere skattekroner. Dette er viktig.
- Ikke bremsen på
I september kom oppdaterte tall for neste års oljeinvesteringer på norsk sokkel.
Den viste et betydelig investeringsfall til 185,5 milliarder kroner, etter det dramatiske fallet i den første tellingen i mai.
Det er nesten 30 milliarder kroner lavere enn sammenlignbare tall for 2014.
- Vi kjenner oss igjen i tallene, men det er viktig å få med at tellingen bare håndterer vedtatte investeringer. Det ligger en bølge av investeringer de neste årene.
Finansdirektøren mener selskapet har et langsiktig og trygt investeringsnivå på norsk sokkel, med stor stabilitet.
Han er uenig med dem som mener at Statoil har stoppet fullstendig opp på investeringssiden.
- Det er ikke bremsen på, det er mer foten av gasspedalen. Så skal vi jobbe hardt for å gjøre det mer effektivt, som jo er det det handler om, sier Reitan.
Under presentasjonen var Reitan optimistisk til at oljebransjen vil kunne komme styrket ut av kursendringen. Men han mener det blir krevende.
- Det er kanskje ikke fredag og "partytime". Det er mandag, og det er på tide å brette opp ermene og begynne å jobbe, sa Reitan.
- Men store utfordringer er kjernen i det vi gjør,
Les også: