Her er Norwegian-gründerens aksjetips: - Pratmakere vil aldri lykkes

Norwegian-gründer Bjørn Kjos mener Norwegian er hans absolutt beste investering, men det har vært slitsomt å klatre til toppen.

SPENNENDE MARKED: - Lykkes vi med vår langlinje strategi sammen med vår strategi med å bygge leasingselskap har vi fantastiske muligheter, sier Norwegian-gründer Bjørn Kjos.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Mandag starter fjerde uke av børskonkurransen Aksje-NM, og Norwegian-gründer Bjørn Kjos er helt sikker på hvilke typer selskaper han vil anbefale deltagerne.

– Jeg har gjort feilinvesteringer opp gjennom årene. Mitt beste råd er: Hold deg unna selskaper med dårlige ledere, som er pratmakere. De vil aldri lykkes. Se på hva de gjør, ikke hva de sier, understreker Kjos til E24.

Har du lyst til å prøve ut Bjørn Kjos råd? Test ut Aksje-NM her!

Han tror også at høye lederlønninger er et sikkert tegn på en utrygg investering.

– Har lederne svære lønninger er det også et dårlig tegn, spesielt hvor de bare har symbolske eierposisjoner, sier Kjos.

Slitsomt

De siste årene har det meste dreid seg om å ekspandere Norwegian og Bank Norwegian. Selskapet er nå et av verdens største lavprisflysekslap og analytikerne venter gode nyheter fra selskapet under neste ukes kvartalspresentasjon.

Kjos håper flere nordmenn tør å satse på gründerdrømmen de neste årene, men legger ikke skjul på at et eventyr som Norwegian har tatt mye krefter.

Det siste året har Kjos hatt hendene fulle med flere tøffe perioder med streik, forsinkelser på langdistanseruter og kvartalstall under forventningene.

Han har imidlertid aldri angret på investeringen i flyselskapet, eller arbeidet som følger med å være leder.

– Det var utrolig spennende, men også nokså slitsomt å starte et selskap som Norwegian. Konkurrentene dømte oss nedenom og hjem og ønsket ikke at vi lyktes. Skitne knep ble tatt i bruk, inkludert grov industrispionasje fra konkurrenten. Jeg ble overrasket, sier Kjos.

Han legger til at han aldri hadde trodd Norwegian skulle bli det selskapet de fleste av oss kjenner i dag.

– Vi trodde at vi skulle forbli et litt lite innenriks selskap og drømte ikke at vi kunne skape det Norwegian du ser i dag, sier Kjos til E24.

Les også

Du kan fortsatt bli Norges aksjekonge

– Hva er ditt beste tips til andre som ønsker å bli gründere?

– Mitt beste råd til de som vil starte er at de må tørre å feile. Hardt arbeide. Ingen ting kommer gratis. Aldri gi opp så lykkes du til slutt, sier Kjos.

Satser på aksjer

Norwegian-gründeren tror deltagelse i Aksje-NM er positivt for dem som ønsker å lære noe om aksjemarkedet, og få mest mulig ut av sparepengene sine.

Selv har han lagt pengene sine i fond, og Norwegian-aksjer.

– På lang sikt vil du alltid lykkes om du satser i aksjer som er i markeder som har en fremtid. Du vil normalt ha langt høyere avkastning enn å sette penger i banken, sier Kjos.

Les også

Elixia-gründer Bjørn Maaseide til Aksje-NMs deltagere: - Du må ha mye flaks om du skal slå ekspertene

GIR AKSJERÅD: Bjørn Kjos.

Han mener en gjerne må satse på risiko i Aksje-NM, men anbefaler deltagerne å ikke skyte like blindt i virkeligheten.

– Et godt råd: «Easy come, Easy go». Tenk deg om to ganger før du investerer i selskaper som hausses opp, og invester aldri i selskaper du ikke forstår hva egentlig driver med, sier Kjos.

Tror på nytte

Ifølge Kjos er det et spørsmål alle investorer burde stille seg når de skal vurdere aksjer og markeders vekstpotensialet.

– Hvilke sektorer vil alltid ha et stort marked? Jo smalere markedet er jo større er risikoen for å feile. Vi vil alltid bo godt, spise, helst sunt og reise. Verden vil alltid trenge energi og varer og mennesker vil alltid flytte på seg og vi vil helst leve lenge, sier han.

Les også

Meglertoppen som tapte studielånet på Børsen

Kjos mener at dette spørsmålet vil sikre at investeringene sin alltid har en fremtid.

– Gå etter de sektorer forbrukeren trenger. Der er risikoen minst. Hold deg vekk fra de smale sektorer. Der er risikoen for å feile for stor, spesielt om du ikke helt skjønner hva de driver med.

– Det kan være lurt å gå litt motstrøms men da må du forstå og være langsiktig, understreker Norwegian-gründeren.

Fredag avsluttet Norwegian ned 1,36 prosent på Oslo Børs. Neste uke vil aksjekursen i stor grad avhenge av torsdagens kvartalspresentasjon.

Har du lyst til å prøve ut Bjørn Kjos råd? Test ut Aksje-NM her!

Les også

Ap mener regjeringen gir etter for Kjos

Les også

SAS øker forspranget på Norwegian

Les også

Spansk fagforeningstrøbbel for Norwegian

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Elixia-gründer Bjørn Maaseide til Aksje-NMs deltagere: - Du må ha mye flaks om du skal slå ekspertene

  2. Ulltveit-Moe: – Feilene jeg har gjort, har vært dyr lærdom

  3. - Oljeaksjer kan bli den store overraskelsen

  4. Aksjeskolen del 2: Slik handler du din første portefølje

  5. Derfor tror Bjerke det kan være lurt å satse på oljeselskaper