- Den europeiske sentralbanken intervenerer

Rykter forklarer hvorfor markedet plutselig vendte oppover.

Publisert:

Like før klokken 10.30 begynte tradere og meglere å svirre med ryktet om at at den europeiske sentralbanken kjøper statsobligasjoner for å stabilisere markedet.

Og dermed har både euro, dollar og statsobligasjoner vendt betydelig etter starten tirsdag morgen.

E24 Børs - Følg utviklingen

Spesielt tydelig er endringen i krisevalutaen sveitsiske franc. På det høyeste har den populære trygge havnen blitt handlet på 6,73 kroner, som er bare 2 øre under tidenes høyeste nivå - satt under finanskrisen.

Men klokken 10.00 vendte francen kraftig ned.

Oslo Børs har også klatret opp fra bunnivåene satt rundt klokken 10.00. Hovedindeksen er likevel fortsatt ned 2,2 prosent.

Pause i børshandelen

Det ble innført handelspause i Italias største bank, Unicredit.

Aksjen var i dag ned 6,3 prosent før beslutningen om handelspause ble tatt.

Unicredit har falt kraftig den siste uken etter at investorer har blitt urolige for at den greske gjeldskrisen skal spres til Italia.

Handelspausen i Unicredit er avsluttet og bankaksjen blir nå omsatt ned 5,0 prosent.

- Alle kaster kortene

Forsikring mot statlig mislighold for Italia, Spania, Portugal og Hellas har tirsdag klatret til det høyeste nivået noensinne, mens italienske myndigheter har tatt i bruk tiltak fra finanskrisen.

- «Alle» kaster kortene de har på Italia. Det er panikkstemning i markedet, sa meglersjef Christian Hansen i Norne Securities til E24 mandag.

Frykten har ført til tre dager med voldsomme børsfall i Italia.

- Som en av Europas største økonomier, er det snakk om enorme verdier. Med Italia er det ikke frykten for smitte som er det verste: Får Italia problemer, vil vi få en reell krise som er for stor for å håndtere med de virkemidlene som har blitt bruk til nå, la han til.

Les også:

Publisert: