Telenor-sjefen om Danmark: - Intens konkurranse

Den danske virksomheten er fortsatt en stein i skoen for Telenor. Minst én operatør må trolig ut, tror konsernsjef Jon Fredrik Baksaas

DANMARK I FOKUS: Tross et solid kvartalsresultat måtte konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor svare på en rekke spørsmål om «problemlandet» Danmark. Til venstre finansdirektør Richard Olav Aa.
Publisert: Publisert:

Telenor har onsdag levert et solid kvartal og justerer opp sine egne estimater for resten av året, men den store snakkisen under selskapets kvartalspresentasjon var den svake utviklingen i det danske markedet.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas fikk en rekke spørsmål rundt virksomheten i landet, og virket etter hvert lettere oppgitt.

- Vi har jo så mye annet bra i kofferten, og det betyr jo da at man elsker å fokusere på det vi sliter litt med, sier han til E24.

Han minner om at Danmark utgjør en relativt liten del av Telenor-konsernet.

- I den store Telenor-kabalen er ikke den danske operasjonen så veldig stor. Det betyr ikke at man ikke skal ha oppmerksomhet rundt den, men man må også ha oppmerksomhet rundt det som går godt.

Billigere for kundene

Det er likevel et ubestridt faktum at virksomheten i Danmark i lengre tid har vært en utfordring for Telenor.

I det andre kvartalet leverte den danske virksomheten et brutto driftsunderskudd (EBITDA - se faktaboks) på 68 millioner norske kroner - 109 millioner i første halvår totalt.

I perioden endte EBITDA-marginen på 11,2 prosent. Til sammenligning var marginen på konsernnivå 36 prosent, i Norge 42,8 prosent og i Sverige 31,4 prosent.

Telenors inntekter i Danmark falt til 1.166 millioner norske kroner i andre kvartal, mot 1.231 millioner i samme periode i fjor.

Årsaken til problemene i det danske markedet, skyldes i hovedsak tøff konkurranse og lave priser.

Telenors gjennomsnittlige inntekt per bruker (ARPU) i Danmark falt til 137 kroner per måned. I Norge er den 304 kroner.

Dette gjenspeiles i det kundene må punge ut med for tele- og nettjenester:

Danske forbrukerne betaler 299 danske kroner for Telenors mest omfattende abonnement, som inkluderer fri tale, fri bruk av SMS og MMS, 20 gigabyte data og tilgang til musikktjenesten Wimp Premium i 12 måneder.

I Norge har Telenors heftigste mobilabonnent, «Mobil XL», en ordinær pris på 599 kroner.

- Trolig ikke robust nok for alle

- Danmark er et lite land, relativt flatt og relativt enkelt å bygge. Det er fire nettverksstrukturer - nå har Telenor og Telia slått samme sine - og i en såpass liten geografi fører det til et intenst konkurranseklima, sier Baksaas.

Telenor-sjefen mener at dette «trolig ikke er robust nok for alle i det lange løp», og bekreftet under kvartalspresentasjonen at konsolidering i det danske telekommarkedet er et åpent spørsmål.

Han minner om at regulatoriske myndigheter i andre europeiske land har tatt grep som har åpnet for færre tilbydere, gjennom å åpne for fusjoner mellom den tredje og fjerde største aktøren.

- De to sakene om konsolidering fra et fire- til trespillermarked i Tyskland og Irland har bragt frem en del nye premisser, og er trolig noe danske konkurransemyndigheter må se på, sier han.

Les også:

Spår økt fokus på Telenor-salg i DanmarkTelenor håper det snart blir deilig å være norsk i DanmarkTelenor i telekrig i Danmark:Gir bort gratis datatilgang

Publisert:

Her kan du lese mer om