- Ikke absurd dyrt, men heller ikke åpenbart billig
Nordnet melder om betydelig interesse for børsnoteringen av Alibaba. Dette bør du vite dersom du vurderer å investere.
Nettmegleren Nordnet melder om betydelig interesse fra norske kunder rundt noteringen av den kinesiske e-handelsgiganten Alibaba, som er ventet å finne sted den 19. september i New York.
Dette kan bli den største børsnoteringen i verdenshistorien, avhengig av etterspørselen fra potensielle investorer.
Det er indikert et prisintervall på mellom 60 og 66 dollar per Alibaba-aksje, og grunnlegger og styreformann Jack Ma og hans team reiser nå rundt for å finne kjøpere til både nye og eksisterende aksjer.
Selve emisjonen i forkant av noteringen blir kjørt av større finanshus i USA, men norske privatinvestorer kan kjøpe Alibaba-aksjer umiddelbart etter at selskapet er på børs.
Enkelte må kjøpe
Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet mener at Alibaba ser «greit priset» ut.
- Ikke absurd dyrt, men heller ikke åpenbart billig, sier Strøm til E24.
Han understreker at selskapets tyngde i seg selv vil drive etterspørselen etter aksjen.
- Når et selskap av denne størrelsen noteres på børsen i New York, er dette en aksje en del investorer uansett skal ha. Dette gjelder blant annet alle indeksfond og en rekke forvaltere innen teknologi- og internettsektoren. Noen tar helt klare veddemål på en stor post eller ingenting, men de fleste forholder seg til under- eller overvekt i forhold til indeksen, sier han.
Mens tradisjonelle aksjefond ofte har mulighet til å være fleksible, vil spesielt indeksfond måtte finne frem kalkulatoren.
- De må regne ut hvor mye selskapet vil utgjøre av indeksen og kjøpe tilsvarende . Så spørs det hvor mye de blir tildelt i plasseringen, men de må relativt raskt tilpasse seg.
Billigere enn estimert
Prisingen av Alibaba indikerer en selskapsverdi på mellom 148 og 163 milliarder dollar. Dette er betydelig lavere enn det analytikerkorpset opererer med.
Det gjennomsnittlige estimatet ligger godt over 200 milliarder dollar - ifølge Wall Street Journal er enkelte vurderinger så høye som 220 milliarder.
Flere peker på at selskapet bevisst har priset seg lavt etter å ha sett hva som skjedde med Facebook - en notering som fikk stempelet som «overhypet».
Andre mener at Alibaba holder prisen nede for å tiltrekke seg langsiktige, institusjonelle investorer.
Strøm i Nordnet understreker at prisen kan bli høyere enn det indikerte intervallet. Dette skjedde blant annet ved noteringen av Twitter, som endte med en emisjonskurs på 26 dollar før børsintroduksjonen på tampen av fjoråret.
Aksjen åpnet så på 45,10 dollar, før den stengte på 44,9 dollar den første handelsdagen.
- Tjener masse penger
Ifølge Strøm vil prising i nedre del av intervallet, altså 60 dollar, gi Alibaba en p/e på 35 basert på selskapets historiske inntjening.
P/e står for price/earnings, og er regnet frem ved å dele prisen på et ujustert, historisk årsresultat på 1,71 dollar per aksje.
- Alibaba tjener masse penger og har solide marginer. Gitt dette og den veksten de har hatt i inntjeningen prises de på en p/e som tilsynelatende er på linje med Yahoos. Det er ikke ufornuftig, sier han.
35 er isolert sett høyt, men kan også være et uttrykk for at selskapet er i sterk vekst. Så er tilfellet med Alibaba, og dersom man tar utgangspunkt i estimatene for fremtiden ser det straks billigere ut.
- Dersom man ser fremover, og tar utgangspunkt i estimatene for inntjeningen med fortsatt vekst på over 30 prosent per år, snakker man en inntjening i det inneværende året på 1,8 til to dollar, og 2,5 til tre dollar neste år. Da beveger p/e-tallet seg ned mot 20.
Strøm tar forbehold om at selskapet ikke tidligere har vært på børs, og dermed ikke har offentliggjort tilsvarende tallmateriale som det vil i fremtiden.
Han trekker imidlertid frem at en investering i Alibaba bringer med seg en «bonus»: Alibaba står for omtrent 80 prosent av all netthandel mot privatdelen av markedet i Kina.
- Selskapet tilbyr eksponering mot et nytt marked, sier han.
Les også:
Alibaba-gründeren før børsnoteringen: - Kundene først, ansatte deretter, så aksjonærene
Kan knuse Facebook og Twitters børsnoteringer
Amerikanske selskap føler seg ikke velkomne i Kina
Alibaba-eier er Kinas rikeste mann
«Kinas eBay» tredoblet inntektene