Wall Street slår tilbake

For andre dag på rad har markedet i USA brukt den såkalte «Rule 48» for å unngå kaos i det børsene åpner. Handelen åpner som forventet kraftig opp.

RULE 48: Meglere på gulvet i New York Stock Exchange (NYSE) slipper å få godkjent aksjeprisene før de slippes løs på markedet under regelen som lar aksjehandelen starte tidligere for å unngå kaos når det er urolige markeder.
Publisert:

Regelen, som er svært sjeldent brukt, er tilgjengelig for børsene om det er tegn på at usikre markeder gir fare for panikk eller overhandel. Tirsdag ble den implementert på nytt med forventning om en ny urolig børsdag, men med positivt fortegn etter gårsdagens blåmandag.

Fortsatt urolig

VIX er en indikator som måler volatiliteten på S & P 500 og gir et godt bilde av uroligheter i markedet. På halvannen uke har denne steget dramatisk til over 53,29 mandag mot et normalt nivå den siste tiden på rundt 12–15.

Mandagens topp må vi helt tilbake til finanskrisen for å finne lignende.

Les også

Laveste oljepris på seks og et halvt år

Som følge av uro i Kina raste alle verdens børser mandag. Oslo Børs var ned 5,19 prosent, mens de europeiske hovedindeksene så lignende stygge røde sifre.

«Rule 48» ble derfor implementert i New York for å la handelen starte med en gang og unngå kaos ved åpning. Børsene raste likevel mer enn forventet og Dow Jones var en stund ned hele 1000 poeng. Børsene styrket seg likevel utover dagen, men endte kraftig ned mandag:

* Dow Jones Industrial Average ned 3,56 prosent
* Nasdaq Composite ned 3,82 prosent
* S & P 500 ned 3,94 prosent

Den kinesiske sentralbanken kuttet tidligere i dag renten, og det har gitt ekstra drivstoff til børsrekyler over hele verden.

Det har hersket en bred konsensus om at børsene i USA også ville styrke seg og regelen som gjør det lettere å få aksjene i handel er også implementert tirsdag. Grunnen er igjen å få en lettere og uproblematisk start på handelen.

Som forventet er alle de toneangivende børsene i USA er opp fra start tirsdag:
* Dow Jones: Opp 2,14 prosent
* S & P 500: Opp 2,29 prosent
* Nasdaq: Opp 3,15 prosent

Les også

Handelsbanken-nestor: - Markedet er fremdeles i opprør

Slipper godkjenning

På en vanlig dag skal alle prisene godkjennes av såkalte «Designated Market Makers», eller seniormeglere, før aksjen kan handles i. Når det er urolige tilstander og forventet høy volatilitet vil det bli svært vanskelig for disse seniormeglerne å sikre at aksjene slippes ut til en rettferdig verdi. Regelen tillater at aksjene kan selges uten en slik godkjenning og handelen kan settes raskere i gang.

I tillegg åpner reglen for at en representant fra børsen har tillatelse til å midlertidig suspendere aksjer fra handel dersom en stor aksje eksempelvis skulle miste veldig verdi på kort tid uten at det ligger noen fundamental forklaring for en slik svekkelse.

«Rule 48» så dagens lys i 2007 og har tidligere blitt brukt under finanskrisen i 2008, når det var svært urolige markeder i 2010, ved et par anledninger da den europeiske gjeldskrisen var på sitt mest dramatiske sommeren 2011 og sist i januar i år da snøstormer slo ut store deler av den amerikanske østkysten. Dette skriver NBC News.

Publisert: