Krever SAS-oppvask

Frp krever redegjørelse fra Trond Giske.

FORLANGER ALLE FAKTA PÅ BORDET: Harald Tom Nesvik ber Trond Giske forklare Stortinget hvordan det egentlig står til med SAS.
Publisert:

Etter at E24 fredag morgen meldte at SAS i praksis har null i egenkapital, krever Fremskrittspartiet nå at Trond Giske redegjør for flere sider ved statens eierskap i flyselskapet.

- Disse opplysningene er meget foruroligende, men dessverre ikke veldig overraskende, sier medlem av Næringskomiteen Harald Tom Nesvik til E24.

- Man har latt det skure og gå i mange år, for å fylle på penger når kassen begynner å tømmes.

- Jeg er forundret av at regjeringen ikke har sett på størrelsen på pensjonsforpliktelsene og fått belyst dette bedre, sier Nesvik.

Forlanger redegjørelse

Nesvik mener eierskapet i SAS er å kaste bort skattebetalernes penger, og forlanger nå å få alle fakta på bordet:

- Når jeg er tilbake i Oslo på mandag, vil jeg sende brev til ansvarlig statsråd Trond Giske hvor jeg ber ham redegjøre for situasjonen for Stortinget.

- Her er det flere ting som må på bordet. Nå må vi få klarhet i den faktiske størrelsen på pensjonsforpliktelsene, hvor lenge SAS kan holde det gående uten at de trenger nye påfyll av penger og hva som egentlig er regjeringens plan med eierskapet.

Nesvik mener at det å drive flyselskap langt fra er en statlig oppgave:

- Statlig drift av flyselskaper er vanlig i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Det er ingen god grunn til at den norske stat skal eie og drive flyselskap.

Fremskrittspartiet mener at Giske nå må sette seg ned med sine svenske og danske kolleger og diskutere et koordinert salg av SAS.

- Slik situasjonen nå har blitt, er det godt mulig at vi må akseptere å selge svært billig. Det er et stort tankekors at den samlede verdien av vårt eierskap nå er langt mindre enn alle pengene vi har sprøytet inn de siste årene.

Nesvik avviser kategorisk at Fremskrittspartiet vil støtte SAS med mer penger skulle det trengs i fremtiden.

- De skal ikke ha en eneste skattekrone til. Her må det ryddes opp, og hvis Giske ikke nå griper fatt i dette, gjør han ikke jobben sin, sier Nesvik.

Høyre er enige

Også Høyre mener staten nå må selge seg ut av flyselskapet.

- Jeg håper det jobbes aktivt med å selge oss ut av SAS. Det hadde vært fint hvis vi hadde kommet oss ut nå, sier næringspolitisk talsmann Svein Flåtten.

- I dagens verden er det dårlig bruk av fellesskapets ressurser å eie et internasjonalt flyselskap.

Når det gjelder selve driften av flyselskapet har Flåtten følgende vurdering:

- Det er to hovedproblemer for SAS i dag. De tjener ikke penger og det synes ikke som om spareprogrammene har noen effekt.

Flåtten peker også på det konkurransemessige aspektet av statens eierskap.

- Norwegian driver på helt privat basis og kan ikke forvente at staten bidrar med påfyll av friske penger. Vi må være varsomme og ta konkurransehensyn oppe i dette.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om