Aksjonæropprør mot HP-ledelsen

Flere aksjonærer klager over kommunikasjonsstrategien som sendte aksjen ned over 20 prosent.

BØRSSTUP: Verdens desidert største PC-produsent fikk rundjuling på Wall Street fredag.

Paul Sakuma
  • Øistein Svelle
Publisert:

Etter at børsene i USA var stengt torsdag kveld meldte verdens største PC-produsent, Hewlett-Packard (HP), at de vurderte å kvitte seg med sin egen PC-avdeling og heller satse mer på innholdsforvaltning og tjenester i «skyen» for store bedriftskunder.

Meldingen sendte aksjen rett ned fra fredag morgen, og da handelen ble avsluttet var fasiten en nedgang på over 20 prosent etter den verste børsdagen for IT-giganten på mer enn 30 år.

Fallet kostet aksjonærene rundt 12 milliarder dollar, og flere av dem kritiserer nå ledelsen i selskapet for måten de slapp nyheten på.

- De skader den forretningsvirksomheten de prøver å selge, sier Pat Becker Jr. til Wall Street Journal.

Han er forvalter i Becker Capital Management, som basert på juni-beholdningen av HP-aksjer kan ha tapt nesten 40 millioner kroner på aksjefallet fredag.

Måtte melde markedet

Samtidig som HP torsdag fortalte at de ville vurdere å selge unna PC-avdelingen, som står for en tredjedel av selskapets omsetning, kom det frem at det vil ta minst et år å etablere avdelingen som et eget selskap.

I mellomtiden frykter derfor aksjonærer at virksomheten vil bli stående stille uten å utvikle seg videre før eiersituasjonen er avklart skikkelig, og det kan koste dem mye penger.

Basu Mullick, som er sjef i HPs 25. største aksjonær Neuberger Berman LLC, understreker at han er enig med strategien om å selge seg ut av PC-markedet, men mener avdelingen burde vært gjort salgsklar før det ble offentlig at den var til salgs.

- Kommunikasjonen deres er dårlig slik de nå håndterer det. Det burde være åpenbart at en ikke annonserer det før en er klar til å skille ut selskapet, sier Mullick til Wall Street Journal.

Kilder i HP sier til Wall Street Journal at styret mente de måtte orientere markedet så snart beslutningen var tatt for å ikke bryte reglene til det amerikanske finanstilsynet.

LES OGSÅ: HP vil slutte å produsere PC-er

Dyrt oppkjøp

Det store kursfallet også kan skyldes at HP fortalte om oppkjøpet av det britiske selskapet Autonomy, som skal passe bedre til den nye strategien.

Budet er 80 prosent over selskapets markedsverdsettelse rett før budet, og innebærer at HP betaler rundt ti milliarder dollar for et selskap med en milliard dollar i årlig omsetning.

- Oppkjøpet ser ut til å ødelegge aksjonærverdier. Konsernsjefen har ennå ikke levert sterke nok resultater, og nå ber han oss om å stole på at han kan gjennomføre et dyrt oppkjøp, sier Mullick.

Flere artikler

  1. HP vil slutte å produsere PC-er

  2. Buffett tapte 1,5 milliarder på IBM

  3. Bekreftet: GE kvitter seg med 163 mrd. i verdier

  4. Annonsørinnhold

  5. Kan bli budkrig om Yahoo

  6. Ford skrinlegger import av bil fra Kina