– Noen ganger gjør man det bra, andre ganger dårlig

Norske Håkan Tollefsen håper å ha lagt konkursene bak seg. Fredag gikk han på børs i Madrid, med nytt eiendomsselskap.

RINGTE I BJELLEN: Arbeidende styremedlem og gründer Håkan Tollefsen i Obsido børsdebuterte i Spania.
Publisert:

– Jeg kan si såpass at jeg hadde tapt betydelig med penger da jeg valgte å flytte familien ut av Norge. Da sa jeg til mine venner at nå tar jeg med meg familien og stikker, og siden har jeg gått «all inn» på Obsido, sier Håkan Tollefsen til E24.

Fredag ringte han med bjellen idet hjertebarnet Obsido Socimi S. A. gikk på børs i den spanske hovedstaden.

Obsido startet med investeringer i Spania i 2009, og retter seg mot eiendomsmarkedet i de spanske turistdestinasjonene.

Dette markedet var da fremdeles i en bølgedal i kjølvannet av finanskrisen.

I det børsnoterte selskapet ligger to hotelleiendommer som ble kjøpt i 2012, og Tollefsen venter videre vekst.

– Nå tenker vi ekspansjon, og ikke så mye dividende. På grunn av våre gode kontakter har vi en god «pipeline» på nye eiendommer. Planen er å hente mye kapital, for deretter bygge en større portefølje av eiendom, sier Tollefsen.

Les også

Undersøkelse: Så lenge i forveien bør du bestille hotell

– Vi har et opportunistisk syn på markedet, og ønsker å være godt og bredt eksponert før for mange begynner å se til Spania og markedet tar skikkelig av. Vårt syn er at markedet har sluttet å falle og at det er mulig å gjøre mange gode kjøp for fremtidig god verdistigning.

Styreleder i Øye-selskap

Veien til børsen i Madrid har tilsynelatende vært lang og relativt kronglete for den norske investoren og gründeren.

Tollefsen har en bakgrunn som inkluderer flere konkurser, blant annet et styrelederverv i mobilselskapet Yaazz.

Sistnevnte havnet for noen år siden i søkelyset i forbindelse med opprullingen av finansakrobaten Thomas Øyes forretningsimperium.

Ifølge Bizweb-databasen kom Tollefsen inn i Yaazz-styret ved utgangen av 2007. Han ble ordinært styremedlem i begynnelsen av juni 2008, og har vært styreleder siden september 2009.

NOTERT: Interiør fra børsen i Madrid, hvor Tollefsens selskap nå er notert.

– Jeg valgte aldri å gå inn i selskapet. Jeg ble valgt inn i styret av minoritetsaksjonærene fordi jeg kjente gründeren bak selskapet, og satt som styremedlem i lang tid, helt til selskapet gikk tom for penger, sier Tollefsen om sin Yaazz-rolle.

- Selskapet hadde lovnader om ytterligere investeringer og avventet pantentgodkjenning på teknologi som jeg hadde veldig tro på. Jeg valgte derfor å bli sittende mens alle andre trakk seg, sier Tollefsen.

- Jeg har aldri gjort business med Thomas Øye, men jeg var styreleder i et selskapet der han var akrobat på siden. Utover det kjenner jeg han ikke, og han har ingen verdens ting med Obsido å gjøre. At det er et morsomt journalistisk poeng kan jeg se, men mitt fokus er på å bygge suksessen i Spania videre og nå er vi i gang, forklarer Tollefsen.

OMSTRIDT: Thomas Øye.
Les også

Kjos solgte flybilletter for to milliarder

Han forteller videre at selskapet fikk innvilget patentet i USA i 2014, og at han trakk seg som styreleder da andre begynte å bli sultne på å ta over.

– Dette har også bakgrunn i at jeg flyttet til Spania i 2008/2009. Nå er jeg bare investor, etter at jeg gikk inn med egenkapital i fjor.

Av øvrige mindre suksessfulle foretak kan det nevnes at Tollefsen var en av gründerne bak Easytel, som gikk konkurs i 2007. Han har også vært med på å gå overende med I P Tele, mens Clear Water Corporation ble lagt ned etter en styrt avvikling.

– Jeg har jo vært investor lenge, og det har ført med seg både gode følelser og dårlige følelser, sier han og legger til:

- Jeg var med å gjorde en kule på Stepstone. Sånn er det. Noen ganger gjør man det bra, andre ganger gjør man det dårlig

Les også

Dempet vekst i eurosonen

Skal hente penger

Regnskapstallene for fjoråret viser at Obsido Socimi foreløpig ikke har vært noen gullgruve, og gikk med et begrenset underskudd i fjor.

Tollefsen har tro på at bedre tider er på vei.

– De tre foregående årene har virksomheten dreid seg om investering. Vedkommende som eide eiendommene før oss hadde ikke håndtert verken dem eller de ansatte riktig. Vi har gjennomført restrukturering ved hotellene, og har klart å forbedre driften. Nå tjener vi penger, og venter bra vekst i inntjeningen fremover, sier han.

Les også

Sviende nederlag for Spanias regjeringsparti

Selskapet skal også hente penger for å finansiere den videre driften.

– Våre samarbeidspartnere PricewaterhouseCoopers og Banco Sabadell skal utarbeide et prospekt på engelsk innen to til tre uker. Vi skal da hente mer egenkapital, sier Tollefsen.

De har også planer for de eksisterende eiendommene.

– Vi kjøpte hotellene i november 2012, og disse var da «distressed assets». Eiendomsmarkedene i Europa var da hardt ute og kjøre. Siden den gang har vi investert betydelig kapital, og utviklet hotellkonsept i et eget selskap, Obsido Hotels. Dette skal vi nå rulle ut.

Les også

Laber vekst i eurosonen

Les også

Spansk spøkelsesflyplass solgt for 89.000 kroner

Les også

Nordmenn flotter seg mest på ferie

Publisert: