Fredriksens riggkjempe betaler mer gjeld med aksjer

Riggselskapet Seadrill har inngått en avtale med enkelte av sine obligasjonseiere om ytterligere konvertering av gjeld.

TAR GREP: Hovedaksjonær John Fredriksen er i sentrum når Seadrill skal refinansiere.

Foto: VG
Publisert:,

Selskapet skal utstede 7.500.000 nye aksjer i bytte mot gjeld på 50 millioner dollar, opplyses det i en børsmelding torsdag morgen.

Avtalen kan sees på som et ledd i Seadrills varslede restrukturering, og er nok et tegn på at denne kan bli gjennomført gjennom flere mindre prosesser. Selskapet varslet også i mai en lignende konverteringsavtale.

Som ved den forrige annonseringen er det obligasjoner med forfall i 2017 som byttes inn. Betingelsene innebærer at obligasjonseierne legger 6,66 dollar på bordet per Seadrill-aksje.

Riggaksjen stengte på 3,75 dollar i New York i går.

Les også

Seadrill bytter gjeld mot aksjer: – En liten del av et større puslespill

Vanskelige markedsforhold

Det var i februar at Seadrill varslet at det vil bli tatt finansielle grep. Selskapet er rammet av den såkalte oljebremsen, der lavere investeringsvilje hos oljeselskapene har bidratt til betydelig ubalanse i riggmarkedet.

En kombinasjon av markedsforholdene og en ikke ubetydelig gjeldsbyrde utløste dermed et behov for refinansiering. Opprinnelig skulle en plan foreligge i løpet av andre kvartal, men ved siste kvartalsrapportering ble det kjent at denne nå er ventet å kunne presenteres før nyttår.

Det er fortsatt ikke klart nøyaktig hvordan løsningen vil komme til å se ut, selv om meldinger som dagens gir en viss indikasjon.

– Vi mener at det kommer til å bli en kompleks avtale, men det er vanskelig å se at ikke et betydelig tilskudd av ny egenkapital vil bli en del av den, sier sa analytiker Janne Kvernland i Nordea til E24 i slutten av forrige måned.

Gjeld og forpliktelser

Seadrills totale gjeld var på 10.592 millioner dollar ved utgangen av mars. I tillegg til låneforfallet i 2017 har selskapet forfall de tre påfølgende årene.

I tillegg til dette kommer forpliktelser knyttet til flere rigger og boreskip som er til bestilling.

For to dager siden kom det melding om at North Atlantic Drilling hadde fått utvidet den såkalte stillstandsavtalen for den halvt nedsenkbare boreenheten West Rigel. Avtalen ble inngått med Jurong-verftet, og strekker seg over tre måneder frem til september.

Les også

Analytiker om Seadrill:
– Seadrill-aksjens skjebne er i kreditorenes hender

Les også

Betaler gjeld med aksjer

Les også

Tror Fredriksens riggkjempe var tvunget til å hjelpe «lillesøster»

Her kan du lese mer om