Vimpelcom-ansatt varslet om mulig korrupsjon

En ansatt i Vimpelcom sa at selskapets avtale i Usbekistan «lukter som og ligner på korrupsjon». Først to og et halvt år senere fikk daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vite om varslingene, ifølge DN.

FIKK BESKJED SENT: Den eksterne rapporten om hvordan Telenor taklet Vimpelcom-skandalen er rett rundt hjørnet. Nå kommer det frem at det kom varslinger allerede i 2011.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:,

Varsleren sendte flere eposter høsten 2011. Bekymringsmeldingene gikk til topps i Vimpelcom og ble delt med flere sentrale Telenor-topper, ifølge Dagens Næringsliv.

I bekymringsmeldingen skal det ha stått at Usbekistan-avtalen «lukter som og ligner på korrupsjon».

Meldingene og hvordan de ble håndtert av Telenor-ledelsen, skal ha blitt et sentral tema i Deloittes gransking av Vimpelcom-saken. Konklusjonene fra undersøkelsen blir trolig lagt fram om kort tid, skriver avisen videre.

Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas skal ifølge DN først ha blitt kjent med varslerens bekymringer i mars 2014 da Vimpelcom fortalte at de var under etterforskning.

Telenor kjøpte seg inn i det russiske selskapet Vimpelcom i 1998. Høsten 2014 ble det startet etterforskning av selskapet, på grunn av store pengeoverføringer til et postboksselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren. I februar innrømte selskapet lovbrudd i forbindelse med saken, og de inngikk et forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

Les også

Kolberg: – Merkelig av Baksaas

Ønsker å selge

Telenor har den siste vært tydelige på at de ønsker seg ut av Vimpelcom, og da førstekvartalsresultatet ble publisert onsdag morgen, skriver selskapet at de vil reklassifisere investeringen når man mener at et salg innen 12 måneder er «høyst sannsynlig».

Tidligere i år meldte russiske medier at det kinesiske investeringsselskapet CK Hutchison Holdings Limited var interesserte i å kjøpe de 33 prosentene Telenor eier i Vimpelcom.

Da avviste Telenor overfor E24 at en avtale var gjort.

– I oktober 2015 annonserte vi vår intensjon om å selge alle våre Vimpelcom-aksjer. Telenor Gruppen vil utforske alle muligheter for salg av aksjene og vil forsøke å finne den beste løsningen for Telenor og våre aksjonærer, skrev kommunikasjonsdirektør Severin Roald i en tekstmelding til E24.

Les også

Vimpelcom innrømmer lovbrudd

Flere suspendert

Vimpelcom-saken har vært en verkebyll for selskapet. Flere Telenor-topper har sittet i Vimpelcom-styret, og nordmannen Jo Lunder var tidligere sjef for selskap. Det har vært uklart hvor mye disse personene visste.

Lunder har selv vært under etterforskning og inne til avhør hos Økokrim. Han ble arrestert da han ankom Gardermoen en novemberdag i fjor høst.

Han ble imidlertid løslatt kort tid etter, blant annet etter at Oslo tingrett ikke fant det var grunnlag for varetektsfengsling, slik politi- og påtalemyndighet ønsket.

De aktuelle lovbruddene i Vimpelcom skal ha skjedd før Lunder tok over som toppsjef i selskapet i 2011. Spørsmålet norsk Økokrim har sett på, er om han visste noe om en eventuell tildekking av forholdene.

I kjølvannet av skandalen besluttet Telenor-sjef Jo Lunder å suspendere fire av selskapets toppsjefer i påvente av at undersøkelsene rundt selskapets håndtering av skandalen ble klar. De aktuelle hadde sittet i Vimpelcom-styret.

Samtidig ble det også besluttet at avtroppende Telenor-sjef Baksaas ikke skulle gå ut sin kontrakt som konsulent for selskapet, men i stedet gå tidligere ut i pensjon. Baksaas har nektet for at han visste om hva som foregikk i Vimpelcom til tross for at han satt i selskapets styre.

I et intervju med Dagens Næringsliv understreket Baksaas at han var lei seg for det som hadde skjedd, og at gjerne skulle blitt lenger i Telenor.

Les også

Telenor avviser brudd på konkurransereglene

Les også

Vimpelcom-bestikkelser skal tilbake til Usbekistan

Les også

Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

Her kan du lese mer om

 1. Veon (tidl. Vimpelcom)
 2. Telenor
 3. Korrupsjon
 4. Monica Mæland

Flere artikler

 1. Bloomberg: Takilant felt for korrupsjon

 2. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

 3. Vimpelcom-Lunder til Stortinget: Aldri vært involvert i korrupsjon

 4. Annonsørinnhold

 5. To Telenor-direktører går av

 6. Telenor-topper uenige om hvem som varslet hvem