Statoil skuffer

Leverer svakere på topp- og bunnlinjen.

LEGGER FRAM TALL: Konsernsjef Helge Lund i Statoil presenterer selskapets resultater for det første kvartalet i dag.

Gorm Kallestad
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Den norske oljegiganten Statoil la torsdag fram sitt resultat for det første kvartalet, og leverer skuffende nøkkeltall. Dette forklares med forventet lavere produksjon, samt driftsavbrudd på Snøhvit, Troll og Peregrino i Brasil.

Les også: Fallende norsk oljeproduksjon

En avsetning knyttet til Cove Point-terminalen i USA trekkes også fram.

Redusert produksjon som en følge av terrorangrepet i In Amenas utgjorde 13,6 millioner fat per dag.

Les også: Statoils Algerie-gransking er i rute

Den totale olje- og gassproduksjonen falt med ni prosent til 1.998 millioner fat.

- Våre økonomiske resultater er påvirket av lavere produksjon og reduserte priser, men vi fortsetter å levere god industriell fremgang i henhold til plan. Som tidligere kunngjort vil produksjonen bli lavere i 2013 enn i 2012, skriver konsernsjef Helge Lund i kvartalsrapporten.

Les også: Slik kan et oljekrakk påvirke norsk økonomi

Det er i hovedsak forretningsområdet Utvikling og Produksjon Norge (UPN) som opplever det største fallet i produksjon og resultat. Produksjonen i den internasjonale driften økte i perioden.

- Statoil leverte en rekordhøy internasjonal produksjon, med en økning på seks prosent, hovedsakelig som følge av oppstart av og produksjonsøkning på ulike felt, skriver Lund.

Resultatfall

Selskapets justerte driftsresultat for første kvartal 2013 endte på 42,4 milliarder kroner, mot 59,2 milliarder i fjor. Det er en nedgang fra år til år på 16,8 milliarder kroner, tilsvarende 28 prosent.

Ifølge anslag innhentet av selskapet var det ventet et justert driftsresultat på 47,6 milliarder kroner.

Driftsresultatet falt med 34 prosent, fra 57,9 milliarder kroner i første kvartal 2012 til 38 milliarder kroner i første kvartal 2013. Omsetningen falt fra 194,8 milliarder kroner til 162,2 milliarder kroner.

Statoils kontantstrømmen fra driftsvirksomheten gikk ned med 19 prosent sammenlignet med første kvartal 2012.

Resultatet etter skatt endte på 6,4 milliarder kroner. Dette er vesentlig svakere enn på samme tid i fjor, da det ble rapportert et nettoresultat på 15,4 milliarder kroner.

Snittprisen for olje endte på 582 kroner per fat i første kvartal, mens gassprisen rapporteres til 2,01 kroner per standard kubikkmeter.

I første kvartal ble Snøhvit gjenoppstartet, og det ble åpnet produksjon på nye felt på norsk sokkel.

- Vi fortsatte å levere gode leteresultater. Blant annet ble det gjort et nytt funn med stort potensial i Tanzania, sier Lund.

Varsler vedlikehold

Tross skuffende tall for første kvartal, er konsernsjefen optimistisk og gjentar tidligere estimater.

- Vi er i rute for å levere en gjennomsnittlig årlig produksjonsvekst på to til tre prosent fra 2012 til 2016, og en produksjon på over 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2020, sier han.

Les også: Statoil: - Stor suksess med «fast track»-utbygginger

Det er i 2013 ventet organiske driftsutgifter på rundt 19 milliarder dollar. Rundt 50 nye brønner skal bores i løpet av året.

- Som en følge av terrorangrepet i In Amenas i Algerie er produksjonen vesentlig redusert, skriver Lund, og understreker at det gjenstår ytterligere arbeid før anlegget oppnår full kapasitet.

I tillegg er det ventet at planlagt vedlikehold vil tynge produksjonen i det andre kvartalet med rundt 40 millioner fat per dag i det inneværende kvartalet. Mesteparten av dette arbeidet skal gjøres utenfor norsk sokkel. Vedlikeholdet vil også påvirke det tredje kvartalet.

Les også: Skrugard-feltet får nytt navn

Les også: Redaktør: - Helge Lund er en godt betalt slakter

Les også: Statoils finansdirektør til angrep på investorer og analytikere

Publisert:

Flere artikler

 1. Svakt Statoil-resultat - rammes av lavere produksjon

 2. Betalt innhold

  1,5 milliarder fat i nye ressurser

 3. Betalt innhold

  Lund: – Resultatene blir ikke like gode neste kvartal

 4. Betalt innhold

  Statoils sikkerhet slaktes

 5. Statoil gir signal om ytterligere salg