Stålsetter seg for Italia-smell

Venter bred nedgang på de europeiske børsene.

USIKKERHET: Utfallet av det italienske parlamentsvalget er fortsatt ikke klart. Det ligger an til et jevnt resultat, som kan blokkere for et styringsdyktig regjeringsalternativ.
Publisert: Publisert:

Usikkerhet rundt valgresultatet i Italia tynget både Wall Street og børsene i Asia, og det er ventet en skikkelig nedtur også i de europeiske markedene tirsdag.

Netfonds tror at hovedindeksen på Oslo Børs åpner ned 1,41 prosent.

- Som ventet ble det ingen klare vinnere i det italienske valget i går, dermed går det mot nyvalg. Dette vil skape økt usikkerhet i finansmarkedene. Alle de toneangivende børsene kommer til å åpne kraftig ned i dag. De amerikanske og de asiatiske børsene har falt mellom en og to prosent etter Europa stengte i går, skriver banken.

Les også: Valgthrilleren fortsetter i Italia

Finansielle bookmakere venter ifølge Reuters at FTSE 100 i London, CAC 40 i Paris og DAX i Frankfurt alle åpner ned mot 2,6 prosent. Den italienske hovedindeksen i Milano er ventet å falle 2,5 prosent fra start.

Etter at majoriteten av stemmene er talt opp i Italia, ligger sentrum-venstrekoalisjonen til Pier Luigi Bersani ligger an til å få flertall i underhuset, men for få stemmer til å sikre kontroll over Senatet.

Les også: Her bestemmes utfallet av det italienske valget

Dermed må han søke mot enten Beppe Grillo eller Silvio Berlusconi for samarbeid, eventuelt må det skrives ut nyvalg. Innen en avklaring er på plass, vil dette være en kime til usikkerhet.

- Gårsdagens valg har i alle fall bidratt til at usikkerheten rundt Italias politikk fremover består, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Valget har allerede gitt utslag i valutamarkedene. Euro/dollar snudde markert og ligger i morgentimene på 1,30, mot en topp på 1,33 i går.

Tirsdag slipper Norges Bank sin forventningsundersøkelse om inflasjons- og lønnsutviklingen. Fra USA kommer tall for nyboligsalg og boligstatistikk fra Case-Shiller. I tillegg skal sentralbanksjef Ben Bernanke holde sin halvårlige tale i Senatet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om