Stjernesmell for småsparere

Mest kjøpt av småaksjonærene i fjor - stupte på børsen.

TRENGER PENGER: Northland Resources sliter med høye kostnader. Nyheten rammet selskapets aksjekurs knallhardt.
Publisert:

Northland Resources stupte drøyt 65 prosent på Børsen i gårsdagens handel, og nedturen fortsetter fredag.

Dette koster norske småsparere store penger.

- I statistikken for de mest nettokjøpte aksjene hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken var denne dessverre på topp i 2012. Det var ikke noe ekstremt inntog, men det ble kjøpt Northland-aksjer for 150 millioner. Så det er ingen tvil om at gårsdagen var tung og trist for mange småsparere, sier daglig leder Anders Skar til E24.

Les også: - Denne aksjen var mest populær i 2012

Børsfallet skyldes at selskapet torsdag varslet ny emisjon. Grunnet overraskende høye kostnader, lave jernmalmpriser og ugunstige valutakurser trenger selskapet 425 millioner dollar, eller nærmere 2,4 milliarder kroner.

Av omtrent 55.000 kunder hos Nordnet eide rundt 1000 Northland i går.

HEKTISK: Northland-fallet ga ekstraarbeid for Nordnet. Her daglig leder Anders Skar.

- Det har vært en veldig volatil aksje og stor usikkerhet knyttet til selskapets fremtid og kapitalbehov. De fleste har et bevisst forhold til risiko og visst hva de har kjøpt, men det er liten trøst når den falt nesten 70 prosent i går, sier Skar.

Kjøper fortsatt

Kursraset ga økt aktivitet i kredittavdelingen til Nordnet. I enkelte tilfeller måtte banken gripe inn og tvangsselge.

- Dette er en spekulativ aksje, og disse trigger ofte mener risikovillige investorer som bruker gearing. Aksjen har 40 prosent belåningsgrad. De fleste håndterer dette selv ved å skyte inn mer kapital eller å selge seg ned. Men ikke alle sitter ved skjermen til enhver tid, og da må kredittavdelingen varsle dem om at de ikke har sikkerhet. Det fører til økt aktivitet både hos oss og kundene når sånne ting skjer, sier Skar.

Tross nedturen er det imidlertid ikke alle som lar seg skremme. Kunder hos både Netfonds og Nordnet har fortsatt å kjøpe aksjen. Totalt har de investert 17,5 millioner i selskapet i går og i dag.

- De fleste har ikke tatt ut stop-loss. Det er sikkert en del som har solgt, men flere har sett muligheten til å gå inn i et forsøk på bunnfiske og håper på rekyl opp.

Anders Skar forteller at norske småinvestorer og sparere er delt i synet på risiko, men at de aksepterer større svingninger og har en mindre langsiktig tilnærming enn i for eksempel Sverige.

- De fleste er skeptiske til risikoen i aksjemarkedet, men når de først går inn ønsker de å bli rike fortest mulig. Derfor er det en tendens at de plukker ut mindre, spekulative aksjer som enten kan gå som en kule eller i kjelleren. Det er en trend vi ser, sier han.

Senker anbefalingen

Og risikovilje er en nødvendighet for dem som vurderer å kjøpe Northland-aksjer i dag. Ifølge Dagens Industri har både SEB, Handelsbanken og Goldman Sachs senket sine anbefalinger for aksjen. Sistnevnte har et kursmål på én krone.

- Det er negativt at man har fått kostnadsoverskridelser, men det er samtidig noe vi i lengre tid har fryktet at kunne inntreffe, sier analytiker Henrik Madsen i Swedbank First Securities til iMarkedet Xpress.

Anders Skar mener at det er grunn til å se over eventuelle Northland-investeringer på nytt i lys av de nedslående nyhetene.

- Men dersom man har tro på selskapet og tror jernmalmprisen skal opp, kan Northland være en hyggelig investering. Ekspertenes analyser spriker da også ekstremt mye. Hver enkelt får gjøre sin egen vurdering, det viktigste er at man forstår risikoen og tåler svingningene - dette er en aksje som kan gå 200 prosent på et år eller falle 60 prosent på en dag, sier han.

Northland-aksjen er ned over 43 prosent i dagens handel, og omsettes for rundt 1,18 kroner. Den foreløpig siste toppnoteringen var på 19,2 kroner i januar 2011.

Publisert:
Gå til e24.no