Statoil saksøker Nigerias oljeselskap for 8,4 mrd.

En årelang strid med Nigerias oljeselskap NNPC ender nå i retten i USA. 

Nigerias statseide oljeselskapet NNPC er pålagt å betale Statoil og Chevron 1,071 milliarder dollar etter en årelang strid, men pengene har aldri kommet. Nå tar gigantene NNPC til retten i USA.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:

Statoil og Chevron har siden 2010 ligget i en fastlåst konflikt med Nigerias statseide oljeselskapet (NNPC). Striden dreier seg om Agbami-feltet som de tre selskapene har samarbeidet om, skriver Finansavisen.

Etter den opprinnelige avtalen skulle operatørene, som i dette tilfellet var Statoil og Chevron, sitte igjen med 80 prosent av råoljen fra feltet, mens NNPC skulle få 20 prosent.

I 2010 krevd NNPC en større andel av kaken, og snart fikk operatørene mindre olje enn det de etter avtalen hadde krav på. I dag produseres det 70.000 fat per dag, men på produksjonshøyden skal det kunne levere 250.000 fat per dag.

Til tross for en voldgiftsdom som påla NNPC å betale 1,071 milliarder dollar til Statoil og Chevron fra 2015, så har de ikke mottatt noen penger. Nå tar de saken for retten i USA.

I en føderal distriktsdomstol i New York fremmer selskapene krav om at voldgiftsdommen fra Nigeria opprettholdes. Det skjer etter at nigeriansk høyesterett har sagt at voldgiftsdommen ikke er gyldig. Det mener Statoil og Chevron er en lovstridig avgjørelse.

Les også

Statoil i ny milliardrettssak i Nigeria

Les også

Jakter milliardavtaler i USA

Les også

Asia-børsene faller kraftig etter Trumps Kina-toll