Kryptoutvinning gir grafikkortkrise: – Galskapen må ta slutt
Kryptovaluta-utvinnere har drevet frem global grafikkort-tørke.
KAN GLISE: Nvidia-konsernsjef Jensen Huang kan notere seg fordoblet markedsverdi det siste året. Samtidig klarer ikke grafikkort-giganten å møte etterspørselen.
Grafikkort med saftige spesifikasjoner må kjøres på full fres for å løse de stadig mer kinkige regnestykkene som kreves for å utvinne frisk kryptovaluta.
Det har gitt global grafikkort-tørke. Utsalgsprisene har økt kraftig som følge av enorm etterspørsel, og Norge er intet unntak.
– Vi selger flere grafikkort enn vi klarer å få tak i, og de beste kortene er det lange ventelister på. Situasjonen er ekstraordinær, sier Pål Fredrik Berg, produktsjef i Komplett PC, til E24.
Bitcoin på vei mot verste månedsfall på fire år
– Galskapen må ta slutt
Enkelte investorer kan gni seg i hendene. Skjermkortgiganten Nvidia er opp over hundre prosent på Nasdaq-børsen siden mai i fjor.
Men California-selskapet, som har 10.000 ansatte og dro inn 53 milliarder kroner i omsetning i 2016, må tåle kjeft fra sine kjernekunder – de som bare vil spille dataspill.
– Denne galskapen må ta slutt. Utesteng utvinnerne! skriver en på Nvidias Facebook-sider.
Boikott-oppfordringene har faktisk fått delvis gehør. Tidligere i januar sendte Nvidia en klar innstruks til butikker om å prioritere skjermkortsalg til spillere, snarere enn bitcoin-utvinnere.
Berg sier de prøver å imøtekomme spillere, men at det også er uunngåelig at de rammes av korttørken.
– De får jo merke dette. Vi har måttet øke prisene, rett og slett fordi prisene har steget fra leverandørene våre, sier han, og viser til at flere modeller også er utsolgt.
Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin
Ser ingen snarlig løsning
– Har dere fått klager fra irriterte spillere?
– Vi har fått noen tilbakemeldinger, men ikke mange.
Berg sier grafikkort-ordrene har økt siden i fjor sommer, men særlig den siste tiden.
– Vi så en økning gjennom hele høsten. Så steg prisen på ehtereum og bitcoin kraftig, og utvinning ble enda mer populært. I januar har etterspørselen eksplodert, sier ham.
Ved mindre kryptomarkedet går inn for en bred krasjlanding, ser han ingen snarlig løsning på kortkrisen.
– Nei, ikke på kort sikt. AMD (mikrobrikkeprodusenten, red. anm.) sier nå at de jobber med å øke sin produksjon. Men det er ikke så enkelt, for det finnes ikke nok minnebrikker til å lage skjermkortene, sier Berg.
– Og skulle hele boblen eksplodere, er det ikke så moro å ha gjort dyre investeringer for å øke produksjonskapasiteten.